Kovan päivän kouluiltaKun nyt kaikki puolueet ja ehdokkaat niin hurskaasti väittävät aina puolustaneensa kouluja ja jatkossa puolustavansa vielä enemmän kouluja – niin palataanpa hetkeksi totuuteen – miten he oikeasti ovat toimineet koko valtuustokauden.

Flashback syksyyn 2013, kun koulunlakkautustaistelu Vantaalla alkoi:

15.10.2013 klo 22.   Koululaisten vanhemmat olivat tehneet järjettömän määrän selvitystyötä.
He olivat tutkineet opetusviraston oppilasmääräennusteet ja tilalaskelmat ja löytäneet niistä puutteita. He olivat tarkistaneet koulutilojen vuokrasummat laskelmassa ja löytäneet niistä virheitä. He olivat opiskelleet pitkän tähtäimen väestöennusteet ja verranneet niitä eri alueille kaavoitettuihin rakennusneliöihin – ja löytäneet taas  alakanttiin laskemista ja epäselvyyttä.
He olivat menneet kaupungin tilakeskukseen tutkimaan 46
vantaalaisen koulun kuntokartoitusraportteja ja havainneet, että

a) monista kouluista kuntokartoitukset puuttuivat kokonaan – juuri niistä, joissa ihmiset oireilleet ja joihin lapsia oltiin siirtämässä
b) monien koulujen kuntokartoitukset näyttivät hälyttävästi punaista, olivat näyttäneet jo vuosien ajan – juuri niissä  kouluissa joissa ihmiset oireilleet ja joihin lapsia oltiin siirtämässä
c) muutama koulu selvisi sisäilmatarkastuksesta puhtain paperein, näiden joukossa kaksi lakkautettavaksi suunniteltua koulua.

He olivat tutkineet kaupungin tonttivarantoa, kun oli käynyt ilmi, että lakkautettavien koulujen tontit aiotaan myydä. Ja havainneet, että pelkästään Hakunilan alueella kaupungilla on myymätöntä, valmiiksi kaavoitettua tonttimaata 47 miljoonan euron arvosta.

Eikö joku niistä plänteistä voitaisi myydä, sen sijaan että pannaan lihoiksi hyvä koulu, jota tulevaisuudessa kuitenkin tarvitaan? Ei, vastasivat opetusvirasto, kokoomus, kristilliset, rkp ja demarit.

Eikö tilan tehostaminen riitä sellaisenaan, kun ilmankin koulujen lakkauttamisia saadaan yli 5 miljoonan vuotuiset säästöt koulutilanvuokrissa pitkällä juoksulla?
Ei, sanoivat opetusvirasto, kokoomus, kristilliset, rkp ja demarit.

Eikö edes sitä voida hyvittää, edes osittain, että kaupunki säästää yli 40 miljoonaa seuraavien 10 vuoden aikana, kun uusia kouluja ei tarvitse rakentaa niin paljon?

Ei, sanoivat opetusvirasto, kokoomus, kristilliset, rkp ja demarit.He sanoivat ei, vaikka he eivät olleet kunnolla perehtyneet
siihen aineistoon, jota vanhemmat olivat heille toimittaneet.
He sanoivat ei, vaikka he eivät olleet edes käyneet koulujen tilaisuuksissa kuulemassa vanhempia, opettajia ja alueen asukkaita.
He sanoivat ei, vaikka heille todistettiin, että vaaditut säästöt saadaan tilaohjelmasta pian ilmankin koulujen lakkautuksia.
He sanoivat ei.


Minua hävetti suunnattomasti luottamushenkilöiden puolesta. Tällä kertaa heidän ei edes tarvinnut itse ottaa mistään selvää, kun kaikki tuotiin heille tarjottimella vanhempien toimesta.
Mutta kun he eivät vaivautuneet lukemaan ja ymmärtämään!

Minua hävetti kuunnella kymmenettä kertaa samoja yleisiä jaarituksia ”ei opetuksesta vaan tiloista” – kun tosi keskustelu oli jo pari kuukautta pureutunut tilasäästöjen moniulotteisiin yksityiskohtiin.

Kaikkein eniten minua hävetti, millä kepeydellä ja summittaisuudella luottamushenkilöt perustelivat päätöstään: ”Kyllä meidän vaan nyt täytyy”, ”Koska TVO”, ”Ei tätä voi enää jäädä jauhamaan”, ”Se on sama mitkä koulut, kun jotkut koulut joka tapauksessa”.

Ainoa, mitä pyysimme, oli että tehtäisiin kunnollinen kouluverkkoselvitys ennen päätöksiä. Selvitys, jossa huomioitaisiin myös koulujen kuntokartoitukset, tilojen muunneltavuudet, sekä kouluyhteisöjen laatutekijöitä, ei vain määriä. TVO-säästöjä ei tarvitse perua.
Katsotaan vain vielä tarkemmin, miten ne olisi järkevintä tehdä – myös laadullisesta, ei vain määrällisestä näkökulmasta.

 

Kyllä kouluille! sanoivat vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Ei, sanoivat kokoomus, kristilliset, rkp ja demarit.
Tämä oli kovan päivän ilta vantaalaisille vanhemmille.
Hyvää yötä!  Ja Scarlettin sanoin: Huomenna on uusi päivä.

T.  Vaula Norrena, ehdokas ja puolue joka oikeasti taistelee koulujen puolesta. 
P.S. ”Loppukevennys”:
Näin unta, että lapset lähtivät lauantaina kouluun. Kun unessa ihmettelin sitä, he sanoivat: ”Et sä tiiä, että me käydään nykyään koulua lauantaisinkin? Kun koulun pitää olla auki kuusi päivää viikossa, kato säästetään tiloja!”

Vaula suspicious Bitstrips comics

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Koulujen retkikyydit maksuttomiksi HSL-alueella!

ma touko 8 , 2017
Päivitys 30.10.2018:Jipii! Tämä meni läpi! HSL hallitus päätti että vuoden 2019 alusta alkaen koululaisryhmät pääsevät maksutta matkustamaan HSL-alueella arkisin klo 9-15.Siis ryhmät, jotka ovat menossa opettajan kanssa opintoretkelle museoihin, uimahalliin,  urheilupuistoon jne.Hieno juttu!  usean kunnan alueella tehdyt valtuustoaloitteet loivat paineen HSL-hallitukselle – näinkin voi kuntapoliitikko vaikuttaa! Tässä aloitteeni 8.5.2017 Vantaan kaupunginvaltuustossa: Koululaisten opintoretket museoihin, näyttelyihin ja jopa kirjastoon ovat vähentyneet viime vuosina koulujen tiukentuneen talouden johdosta. Syynä on bussilippujen maksullisuus. Kun 25 oppilaan luokka lähtee Vantaalta Helsinkiin, ovat sen HSL-bussikulut 125 […]
Vaula Norrena piirustus pyöräkilpailu

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share