Vantaa on strategiassaan sitoutunut yhdenvertaisuuden vahvistamiseen kaupungin eri toimialoilla. Henkilöstöpolitiikassa tämä tarkoittaa monenlaisten ihmisten palkkaamista töihin. Kaupungin tulisi siis kiinnittää erityistä huomiota siihen, että töihin palkataan riittävässä määrin mm. nuoria, maahanmuuttajia ja iäkkäitä hakijoita.
Nyt alle 30-vuotiaiden työttömyys on kasvanut roimasti ja vastaavasti yli 50-vuotiaidenkin on vaikeaa saada töitä. Vantaan kaupungin työntekijöistä vain 10 % työntekijöistä on maahanmuuttajataustaisia. Myös vamman omaavia työntekijöitä tulisi palkata, eriarvoisuuden estämiseksi ja esimerkkiä muille työnantajille näyttäen.
Yksi hyvä keino on anonyymi rekrytointi. Silloin hakemuksesta ei näe, minkä ikäinen, niminen, kielinen tai etnisen taustan omaava hakija on.
Anonyymissa rekrytoinnissa työhaastatteluun pääsee tutkitusti kaksi kertaa enemmän esim. äidinkieleltään vieraskielisiä hakijoita kuin tavanomaisella tavalla. (Helsingin kaupungin tilaama tutkimus, Labore 2020)
Vantaan kaupunkiorganisaatiossa tehtiin vain 60 anonyymia rekrytointia vuonna 2023. Määrä ei ole kasvanut moneen vuoteen. Suurin osa anonyymiin rekrytointiin valituista työtehtävistä oli lastenhoitajan pestejä.
Kun kaupungin väestö on monen ikäistä ja monenlaisista taustoista tulevaa, myös henkilöstön tulisi sitä olla.
Esitämme, että Vantaa lisää anonyymia rekrytointia organisaatiossaan merkittävästi nykyisestä. Esitämme, että kaupunginjohtajan toimiala/ henkilöstöjohto pohtii muitakin keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi kaupungin työpaikkoja täytettäessä.
Vaula Norrena ja Naima el Issaoui sekä 27 kaupunginvaltuutettua