Digioppiminen ja itseohjautuvuus selvitykseen Vantaalla?

Heikentyneiden Pisa-tulosten johdosta on Suomessa herännyt julkinen keskustelu
oppimisen hankaluuksista nykykoulussa, joka painottaa itseohjautuvuutta ja digitaalisuutta.

Vantaalla oppimistulokset ovat vielä verrokkikuntia heikommat. 
Lukutaitoa mittaavassa Lukuseulassa vantaalaisten tokaluokkalaisten tehtävien ratkaisuaste oli vain 45% vuonna 2023. Kaikista tokaluokkalaisista 28% ja suomi toisena kielenä -oppilaista peräti 64% kuului Lukuseulassa taitotasoltaan alimpaan viidennekseen. 

Tutkija Aino Saarinen selvitti väitöskirjassaan v. 2020, kuinka digitaalisten sekä itseohjautuvuutta edellyttävien menetelmien käyttö ovat yhteydessä heikompiin oppimistuloksiin useilla osa-alueilla – kaikissa ikäryhmissä.
Näiden opetusmenetelmien käytöllä oli erityisen negatiivinen vaikutus oppimistuloksiin niillä oppilailla, joiden taustaan sisältyi riskitekijöitä.

Saarisen väitöskirja: https://helda.helsinki.fi/items/a84a8ff6-b286-4f8a-bec5-65ce052702dc

Vantaalla on otettu digitaaliset oppimateriaalit käyttöön vauhdilla. 
On kouluja, joissa ainoa oppikirja yläasteella on matematiikan kirja, kaikki muu tehdään kännykällä tai tabletilla.

Näin on saatu myös oppimateriaaleihin käytettyä määrärahaa leikattua reippaasti…

Koulu vaatii liikaa itseohjautuvuutta


Niin perheet kuin monet opettajat ovat todenneet, että nykykoulu vaatii liikaa itseohjautuvuutta jo pieniltä oppilailta. Kotiläksyjä ei tarkasteta ja oppilaat voivat itse valita, tekevätkö helppoja vai vaikeita tehtäviä. 
Digitaalisista materiaaleista ei ole helppoa tehdä tehtäviä, eikä lukea kokeisiin, kokonaisuus ei hahmotu kuten fyysisessä kirjassa. 

Vantaan nuorisovaltuusto tekikin aloitteen oppimateriaalien, erityisesti tehtäväkirjojen saatavuudesta peruskouluihin v. 2019. Kasvatuksen ja oppimisen toimiala vastasi aloitteeseen (kaupunginhallitus 6.4.2020) jotakuinkin, että kysymys on rahasta ja että kouluilla on vapaus päättää, hankkivatko digitaalista vai printattua materiaalia.

Mitä oppilaat, opettajat ja vanhemmat haluavat?


Nyt on vihdoin aika selvittää, miten digitaaliset oppimateriaalit ja itseohjautuvat opetusmenetelmät palvelevat peruskoulun oppilaita Vantaalla. 
Toivovatko oppilaat, opettajat ja perheet enemmän opettajajohtoista oppimista ja fyysisten oppikirjojen käyttöä, vai ovatko tyytyväisiä nykytilanteeseen?

Esitämme, että kasvatuksen ja oppimisen toimiala teettää tällaisen selvityksen/ tutkimuksen puolueettoman, ulkopuolisen toimijan toimesta.

Selvitys tulisi toteuttaa siten, että oppilaiden, erityisesti myös heikompien oppilaiden ja heidän perheidensä ääntä kuullaan. Ja että erityisopettajien asiantuntemus tulee hyödynnettyä selvityksessä.
Olisi hyvä, jos selvityksen tulokset olisivat saatavilla budjettiprosessissa syksyllä 2024.

Vaula Norrenan aloite Vantaan valtuustossa 11.12.2023

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kävisikö maahan muuttaneiden tehokurssitus?

ma joulu 11 , 2023
Kotouttamisohjelmasta Vantaan valtuustossa 11.12.2023: toimenpiteistä ja resursseista. On valtavan hienoa, että Vantaalla on kehitetty tällainen ”Vanhemmat mukaan kouluun” -konsepti, jossa toisista kulttuureista tulevat aikuiset pääsevät osallistumaan koulun arkeen ja käymään itsekin suomalaista peruskoulua.He näkevät, miten suomalainen yhteiskunta toimii, siitä on varmasti hyötyä heidän lapsilleen. Mutta tähän toimintaan on varoja vain 80 aikuiselle. Se on kovin vähän siihen nähden, että Vantaalle muuttaa tuhansia uusia maahanmuuttajia joka vuosi. Meillä on jo 60 000 muualta tullutta.Monia kotouttamistoimenpiteitä tehdään pilottiluontoisesti, pienellä hankerahalla.Siitä riittää asioiden […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share