”Kiitokset Vantaan henkilöstökertomuksesta. Pääosin tulee kuva, että Vantaalla henkilöstö viihtyy ja kaupunki arvostaa heitä. Pieniä palkankorotuksia on annettu ja hyvinvointietujakin saatu, kuten ePassille 200 euroa kulttuuri- ja liikuntakäyttöön sekä 120 euroa työmatkalippuetua HSL:stä.
Aina tulee toki pyrkiä parempaan. Me vihreät olemme vuosien varrella pyytäneet erityisesti lisäämään anonyymia rekrytointia kaupungissa, koska tutkitusti se lisää tasa-arvoa ja vähentää tiedostamatonta syrjintää työhönottotilanteissa.
Jo vieraskielinen nimi on este
Labore teki Helsingin kaupungille tutkimuksen anonyymistä rekrytoinnista ja siitä selvisi, että esim. taustaltaan vieraskieliset tai vierasnimiset pääsivät kaksi kertaa useammin työhaastatteluun anonyymissa rekrytoinnissa.
Eräs esihenkilö kehui, kuinka sutjakkaa se on, kun huomio ei kiinnity mihinkään epäoleelliseen, kuten hakijan ikään, asuinpaikkaan tai etniseen taustaan. Hän oli itse tullut näin ottaneeksi töihin jopa yli 60-vuotiaita ja oli erittäin tyytyväinen.
Kaupungin tulee työnantajana näyttää esimerkkiä työmarkkinoilla. Pitää palkata nuoria ja vanhoja, terveitä ja vamman omaavia – sekä myös äidinkieleltään vieraskielisiä.
Vantaalla käytettiin anonyymia rekrytointia viime vuonna vain 60 työpaikan haussa.
Väki pitää saada töihin!
Vantaan henkilöstöstä nyt 10% on maahanmuuttajataustaisia, mutta työikäisistä asukkaista sitä on jo 25%. Myös alle 30-vuotiaiden työttömyys on taas kasvanut – kaupungin tulisi kantaa kortensa kekoon, jotta heidät saadaan työuralle ja veronmaksajiksi.
Tämän takia teimme demarivaltuutettu Naima el Issaouin kanssa valtuustoaloitteen monimuotoisuuden lisäämisestä rekrytoinneissa, ja ylipäänsä uusien keinojen miettimisestä, miten saataisiin työpaikkoja ns. erilaisille ihmisille. (Aloite täällä: https://vaulanorrena.com/aloite-monimuotoisuuden-lisaamisesta-kaupungin-rekrytoinneissa-22-4-2024/)
Naima el Issaoui ja Vaula Norrena
Vantaa on strategiassaan sitoutunut yhdenvertaisuuden edistämiseen.
Toivomme lisää tekoja. Kiitos.
(Vaula Norrena, Vantaan kaupunginvaltuusto 22.4.2024)
P.S. Entä se positiivinen erityiskohtelu?
Positiivinen erityiskohtelu, siitä puhuttiin vielä joitakin vuosia sitten.
Mutta sitten tulivat kovat ja karskit ajat, joissa toiset sortuu elon tiellä, jätkä senkun porskuttaa.
Nyt ei ole enää mainittu positiivista erityiskohtelua.
Sellaista, jossa minunkin kaltaiseni melkein kuuro ihminen voitaisiin hyväksyä töihin, tai joku liikuntavammainen tai suomea vielä vähän hassusti puhuva.
Tämä yhteiskunta on menossa kovin kovaan suuntaan ja jos sitä suuntaa ei käännetä, se tulee maksamaan meille kaikille paljon.
Työpaikkailmoituksessa voisi olla lopussa teksti:
”Vantaan kaupunki arvostaa monimuotoisuutta työyhteisössä. Toivomme hakijoiksi eri ikäisiä, eri sukupuolta olevia ja vammaisia henkilöitä sekä kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Valinnassa voidaan toteuttaa positiivista erityiskohtelua.”
Kiitos paljon!