NÄPIT IRTI KOULUSTA Vantaa 2012

NÄPIT IRTI KOULUSTA! 16.5.2012
Vaatimus Vantaan kaupunginvaltuustolle, opetuslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle
Me allekirjoittaneet vanhemmat, vanhempainyhdistykset ja koulujen johtokunnat vaadimme, että suunnitellut 3 %:n vuotuiset supistukset opetustoimen ja varhaiskasvatuksen budjettiin poistetaan Vantaan talouspoliittisesta ohjelmasta v. 2013-2016. Vantaalaista koulua ja varhaiskasvatusta ei saa yhtään enää heikentää!
Miksi koulusta ei voi enää säästää
– Vantaalainen koululainen käy jo nyt vuoden vähemmän koulua peruskouluaikanaan verrattuna helsinkiläiseen tai espoolaiseen. Vantaalla annetaan minimimäärä opetustunteja, kun naapurikunnissa annetaan enemmän opetustunteja per vuosiluokka. Vantaalla ei siis tälläkään hetkellä toteudu perusopetuslain 2. pykälän edellyttämä valtakunnallinen yhdenvertaisuus koulutuksessa.
– Vantaalainen kouluopetus tuotetaan jo nyt minimikustannuksilla: se maksaa sekä peruskoulussa että lukiossa 1000 e/ oppilas vähemmän kuin esim. Helsingissä. Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen budjetista 98% koostuu lakisääteisistä palkka- yms. menoista. 3 % säästöt ovat mahdottomia vähentämättä oppitunteja/ suurentamatta ryhmäkokoja.
– Vantaan opetuspuolen säästöksi suunnitellaan 2-3 miljoonaa per vuosi, kun samaan aikaan lapsimäärä lisääntyy, ja uusia kouluja ja päiväkoteja on perustettava uusille asuinalueille.
– Entuudestaankin vähien kouluavustajien vähentäminen kolmasosalla (100 henkilöä), on kestämätöntä kunnassa, jossa on paljon erityistarpeisia lapsia. Ja painotetun reppurahan poistaminen kouluista, joissa on erityisen paljon tukea tarvitsevia oppilaita, on erityisen väärin.
– Opettajien palkanmaksu aiotaan poistaa oppilaiden TET-harjoittelun ajalta: se tarkoittaa kaksi viikkoa vuodessa vähemmän palkkaa. Näinkö Vantaa ajaa parhaat opettajansa muiden kuntien palkkalistoille?
– A2-kielen minimiryhmäkokoa ollaan nostamassa 12:sta 18:aan oppilasta, säästö 150.000 e. Koulukyytien kilometrirajaa ollaan nostamassa 3 km:sta 5 km:iin, säästö 30.000 e. Koulujen johtokunnat aiotaan lopettaa, säästö 30.000 e. Jne.
Köyhän ei kannata ostaa halpaa
Muutaman miljoonan säästö käy kaupungille hirveän kalliiksi, kun lisää lapsia ja nuoria putoaa kelkasta. Yksikin syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa (1.000.000 e) – heitä on joka ikäluokasta jo n. 8 %. (Kun 1990-luvulla koko Suomessa säästettiin vastaavalla tavalla, niin esim. 1987 syntyneestä ikäluokasta 20% tuli mielenterveysongelmaisia ja 17% jätti opiskelun pelkkään peruskouluun – valtakunnallinen THL:n ’Köyhyys periytyy’ -tutkimus 2011)
=> Me vaadimme, että Vantaa kilpailee koulutuksessa laadulla, ei pelkällä kustannustehokkuudella.
=> Esitämme, että lyhytnäköisten eurosäästöjen sijaan Vantaa asettaa tavoitteeksi lasten ja nuorten syrjäytymisasteen puolittamisen v. 2013- 2021, ja investoi siihen.
=> Syrjäytyneiden määrän pieneneminen 8 %:sta 4 %:iin joka ikäluokassa tuo n. 1.000 vantaalaista nuorta lisää pärjääjien joukkoon.
=> Tilastot osoittavat, että hyvä koulutus ja hyvä tulotaso = veronmaksukyky kulkevat käsi kädessä. Velkaisen Vantaan tulee panostaa väestönsä koulutukseen, jotta kaupungin velanmaksukyky pitkällä tähtäimellä paranee.
=> Me allekirjoittaneet olemme valmiita maksamaan esim. 0,5 % korkeampaa kuntaveroa, jotta lasten ja nuorten elämää ei heikennetä Vantaalla. (0,5% kuntaveron nosto maksaa keskituloiselle (vuositulot 28.000 e) vantaalaiselle veronmaksajalle 11 e/kk, ja kaupungin verotulot kasvavat näin 20 miljoonaa euroa vuodessa.)
Koulujen johtokunnat, vanhempainyhdistykset, vanhemmat, herätkää!
Säästöjä ei ole vielä päätetty. Vielä on mahdollisuus vaikuttaa. Vantaalaisten koulujen johtokunnat, vanhempainyhdistykset, vanhemmat: allekirjoittakaa tämä vaatimus netissä 15.6. mennessä www.adressit.com/ napit_irti_koulusta_vantaa_2012
Mitä enemmän nimiä saamme, sitä enemmän vaatimuksellamme on painoarvoa.
Toimitamme vaatimuksen vantaalaisille kaupunginvaltuutetuille, jotka tekevät päätöksen
Vantaan talouden tasapainottamisohjelmasta kokouksessaan 18.6.2012 klo 18 Leijassa,
Elannontie 3, 01510 Vantaa. Me allekirjoittaneet tulemme seuraamaan, miten kukin
valtuutettu äänestää, ja muistamme sen syksyn kuntavaaleissa.
Vaatimus toimitetaan myös opetuslautakunnan jäsenille, jotka käsittelevät sivistysviraston budjettia elokuun kokouksessaan, sivistysviraston apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggrothille, kaupunginjohtaja Kari Nenoselle ja kaupungin poliittisesta ohjauksesta vastaavalle kaupunginhallitukselle.
(Vantaan koko säästöohjelma täällä : http://www.vantaa.fi/talouskuntoon)
4.677 allekirjoittanutta 18.6.2012
31 vantaalaisen koulun johtokunnat/ vanhempainyhdistykset
P.S. Ylpeänä totean, että tämä Minna Hakkaraisen ja minun käynnistämäni liike sai aikaan sen, että 100 kouluavustajan irtisanominen Vantaalla peruttiin syksyllä 2012.  Hyvä me kaikki!
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Itsekkyyden ilmapiiristä

pe kesä 1 , 2012
Hyvinkään jälkeen vaaditaan taas aikuisten aikaa lapsille, perheiltä parempaa kasvatusta, lisää huolenpitoa toisistamme. Harmitellaan kovaa kilpailua työ- ja kouluelämässä.  Valitetaan itsekkyyden ilmapiiriä  ja pyydetään välittämään enemmän. Samalla sanotaan: se on meistä jokaisesta itsestä kiinni. Toki, jokainen voi rakentaa yhteisöllisyyttä, jos vain halua on.  Jokainen voi asettaa arvonsa tärkeysjärjestykseen ja alkaa elää sen mukaan.  Jokainen voi laittaa lähiympäristön lapset ja nuoret etusijalle, ja luopua sen sijaan jostain muusta. Joskin nyky-Suomessa se vaatii hyviä hermoja ja jääräpäistä uskoa omaan asiaansa. Kun  tulot […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share