Köyhät olkoot ilman kirjastoa!

Opetuslautakunnan talousinfossa kuulin,  että  Vantaa  ei  lakkautakaan kahta kirjastoa, vaan yhden. Tämä sai minut vihaiseksi.  Varsinkin se sai minut vihaiseksi, koska kirjastot eivät maksa Vantaalle mitään!
Päinvastoin ne ovat kaupungille tulonlähde. Vantaa saa valtionapua kirjastoa varten 55 e/ asukas, mutta käyttää kirjastoon vain 50 e/asukas, paljon vähemmän kuin muut kunnat Uudellamaalla..
Vantaa nettoaa miljoona euroa valtiolta joka vuosi siitä hyvästä, että  ei toteuta kirjastolakia, niin kuin valtio edellyttää.  Vantaa ei käytä penniäkään omaa rahaa kirjastoihin.  Vantaan ei tarvitse lakkauttaa  yhtään kirjastoa  ’säästösyistä’!
Vielä vihaisemmaksi minut sai se, että lakkautettavaksi oli valittu juuri se kirjasto, joka eniten toteuttaa kirjastolain vaatimusta  ”edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen ja jatkuvaan oppimiseen.”
Kaksi kirjastoa oli suunniteltu lakkautettavan: Pähkinärinne ja Mikkola. Päätettiin lakkauttaa Mikkola.  Miksi?
Mikkolassa  yli 50% väestöstä tienaa alle 22.000 euroa vuodessa – Pähkinärinteen kirjaston alueella sen sijaan 40% väestöstä tienaa yli 32.000 e/vuodessa. Mikkolassa lähes 50% ihmisistä on saanut vain perusasteen koulutuksen, Pähkinärinteen alueella  30% väestöstä on korkeakoulun käyneitä. Mikkolassa maahanmuuttajia on 20% väestöstä, Pähkinärinteessä 7%. (Vantaa alueittain 2011)
Kummat sitä kirjastoa enemmän oikein tarvitsevat?
Pähkinärinteen ja Hämeenkylän Myyrmanniin (jossa on kirjasto) kaupoille muutenkin autoilevat hyväosaiset, vai Mikkolan vähävaraiset, joilla ei ole rahaa edes bussilippuun lähteä kauemmas kirjastoon?
Sitäpaitsi vastakkainasettelu on turha, koska Vantaahan ei käytä penniäkään rahaa kirjastopalveluihin, vaan valtio kustantaa ne. Vaan nytpä Vantaa aikoo tehdä vielä vähän enemmän voittoa kirjastojen valtionavuilla.
Köyhät olkoot ilman kirjastoa! Ei köyhien tarvitse oppia lukemaankaan, siivoojia ja työttömiähän heidän lapsistaan kuitenkin tulee! Maahanmuuttajista puhumattakaan. Pysykööt vaan siellä Kelan tuilla, emme halua heidän lapsiaan täysvaltaisiksi Suomen kansalaisiksi ja suomalaisille työpaikoille asioita sotkemaan!
Voi itku tätä  ’säästäjien’  elintasorasismia! Vetoan Vantaan kaupunginvaltuustoon: puoltakaa Ilmari Heinosen valtuustoaloitetta säilyttää Mikkolan kirjasto.
 
Vaula Norrena   (vihreä, Vantaan varavaltuutettu, opetuslautakunnan varajäsen)
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Veronkorotus-kriisikunta-pelottelu on humpuukia

to syys 6 , 2012
 Vantaan kaupungin talous- ja velkailloissa 3.9. ja 5.9.2013 kaupungin johto pelotteli, että jos veroa korotetaan niin ja niin paljon, niin neljäs kriisikuntakriteeri täyttyy. Ja sitten Vantaa joutuisi valtion holhoukseen. Valitettavasti tuo veronkorotus – kriisikunta -pelottelu on täyttä humpuukia ja propagandaa. Suurimmassa osassa Suomen kuntia on selvästi korkeampi veroäyri kuin Vantaalla. Uudellamaalla on 28 kuntaa, joista 19 kunnassa on korkeampi veroäyri kuin Vantaalla. Vain viidessä on alempi veroäyri. Lisäksi jopa puolet Suomen kunnista harkitsee veronkorotusta ensi vuodelle. Koska valtionavut ovat pienentyneet […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share