Taas on aika, jolloin kaupunginvaltuutetut käyvät läpi oman kuntansa talousarvioehdotusta ja tutkivat, kuinka hyvin budjettikirjassa kuvatut toimet ja rahasummat edistävät kuntalaisten palveluja ja hyvinvointia. Ja olisiko syytä tehdä muutosehdotuksia?
Valtuutettu ja lautakunnan jäsen: lue budjettikirjaa kuin piru raamattua.
Koeta keksiä, mitä rivien väleihin on piilotettu. Katso edellisen vuoden budjettikirjasta, tuliko edellisvuonna luvatut hommat hoidettua ja mitä nyt on yhtäkkiä jätetty pois tai muutettu tyystin toiseksi uudessa budjettikirjassa.
Arvaisitko esimerkiksi, mitä sisältyy viattomaan lauseeseen: ”Mittausosaston tavoitteena on, että palvelumaksut kattavat omakustannuksen”?
Se saattaa tarkoittaa, että tontinmittausmaksut kaksinkertaistetaan. Tai – että tontinmittaustyötä tehostetaan, niin että palvelumaksut pysyvät kohtuullisina (ovat jo nyt pk-seudun korkeimmat).
Mutta kumpaa se tarkoittaa? Parasta esittää tarkentavaa lisäystä: ”Tontinmittausta tehostetaan niin, että palvelumakust pysyvät kohtuullisina.” (Saa nähdä meneekö läpi muille puolueille.)
Budjettikirja on sääntö- ja ohjekirja. Mitä lopullisessa budjettikirjassa lukee, sen mukaan kaupungin tulee seuraavana vuonna toimia. Koska valtuusto on tekstin siunannut/ korjannut. Demokraattisesti valittu valtuusto ohjaa kaupunkia. Eikö niin?
Vantaan budjettiesitys aiheuttaa minulle harmaita hiuksia nyt kolmatta vuotta. (Ajatella, jotkut valtuutetut ovat soutaneet tässä suossa jo kymmeniä vuosia, ilmankos heistä moni istuu rennosti kahvilla, kun me uudet pänttäämme niska limassa numeroita…)
Yksi mitä ihmettelen, on vuodesta toiseen vaihtuvat ideat siitä, mitä kouluja ja päiväkoteja seuraavaksi rakennettaisiin, korjattaisiin tai lakkautettaisiin.
Vaikka kuinka vaadimme valtuustoon tuotavaksi kokonaisvaltaista kouluverkkosuunnitelmaa, ja vaikka se on budjettikirjassa 2013 luvattu – niin ei, sitä ei vaan tuoda. Meille vain kerrotaan, että kyllä niitä on mietitty ja teidän ei tarvitse tietää enempää…
Verrataanpa Vantaan talousarvioita 2013-2015 koulusuunnitelmien osalta. Taustatiedoksi: Vantaan koululaismäärä kasvaa joka vuosi noin 300-350 oppilaalla, se on yhden keskikokoisen koulun verran vuodessa.
UUDISRAKENNUKSISTA 2013
”Vantaan kouluverkko ja todellinen uudisrakennustarve tullaan tarkistamaan kokonaisuutena. Tarkastelussa huomioidaan alueella olevat kaikki vanhat koulurakennukset sekä niiden korjaustarpeet ja laajennusmahdollisuudet.
”Uusimmista kouluhanke-esityksistä (Ilola, Tammisto ja Tennistien lisärakennus) ja päiväkotihanke-esityksistä (Leinelä, Hiekkaharju ja Vaarala) laaditaan tarveselvitykset/hankesuunnitelmat, joiden perusteella hankkeiden toteutustavasta ja ajankohdasta päätetään tarkemmin.”
Mitä tapahtui 2013:
- Emme koskaan saaneet ”kouluverkkotarkastelua kokonaisuutena” valtuustoon nähtäväksi, meille vain höpistiin oppilasennusteista ja uusista tilanormeista, joiden perusteella niin ja niin moni mahtuu vanhoihin kouluihin
- Hevoshaan ja Tuomelan terveet koulut päätettiin lakkauttaa ja sijoittaa lapset muihin kouluihin
- Ilolan koulun hanke eteni, Tammistosta emme kuulleet sen koommin
PERUSKORJAUKSISTA 2013
”Suurimpia kohteita ovat…. Tuomelan koulu ja Rajatorpan koulut… Vuosille 2017–2022 on ajoitettu mm. Korson koulujen perusparannukset…”
Mitä tapahtui 2013:
- Koulujen korjaustarpeita ei kartoitettu lainkaan, vaikka niin budjettikirjassa 2013 luvattiin ja vaikka suuriakin korjaustarpeita oli Tilakeskuksella hyvin tiedossa. Niitä ei vain kerrottu kellekään eikä huomioitu v. 2013 tehdyssä ”kouluverkon tarkistamisessa”
- Isoja ikäviä ”yllätyksiä” tuli tämän takia 2013-14 mm. Havukosken, Kanniston, Hämeenkylän ja Kartanonkosken kouluissa, joissa jouduttiin mittaviin kosteusvauriokorjauksiin.
- Korjaamisen sijaan Tuomelan koulu päätettiin lakkauttaa
- Rajatorpan koulujen korjauksista ei puhuttu
UUDISRAKENNUKSISTA 2014
”Rakenteilla olevia kohteita ovat… Länsimäen koulun laajennus, Varia Tennistien tilapäinen paviljonki…”
”Vuosina 2015-2017 valmistuvat Aurinkokiven palvelukeskus, Pakkalan koulutilat… Nikinmäen koulun laajennus”
Mitä tapahtui 2014
- Länsimäki ja Varia Paviljonki tehtiin, Aurinkokivi valmisteilla
- Pakkalan koulusta emme kuulleet sen koommin
- Nikinmäen koulun laajennus toteutunee myöhemmin
PERUSKORJAUKSISTA 2014
”…Kivimäen ja Pähkinärinteen koulujen kalliiksi arvioitujen perusparannusten sijaan pyritään löytämään edullisempi ja riskittömämpi ratkaisu esim. uudisrakennushankkeena…”
”Selvitystyö Länsi-Vantaan kouluratkaisujen osalta jatkuu perusopetuksen, kaavoituksen ja tilakeskuksen yhteistyönä.”
”Vuosina 2015-2017 tulossa peruskorjaushankkeita… Rajatorpan ja Pähkinärinteen koulut…”
Mitä tapahtui 2014:
- Vanhemmat kertovat, että lapset niin idässä kuin lännessä opiskelevat osin käytävillä, kun luokkatiloihin ei koulujen lakkautusten jälkeen mahdu
- Monin paikoin lapset käyvät koulua kosteusvaurioiden keskellä (Hämeenkylä, Varisto, Pähkinärinne, Askisto, Jokivarsi, Korso, Kartanonkoski… yhteensä puolet Vantaan koulusta tehnyt sisäilmailmoituksia), ongelmia hyssytellään, odotellaan tuloksia, mietitään kannattaako korjata – ja lapset ja opettajat sairastavat
- Isoja hätäremontteja joudutaan tekemään mm. Havukosken, Kanniston, Hämeenkylän ja Kartanonkosken kouluissa, muut odottavat vuoroaan
- Länsi-Vantaan koulun uudisrakennussuunnitelmista ei kuultu mitään
UUDISRAKENNUKSISTA 2015
”Suunnittelukaudella valmistuvat Aurinkokiven palvelukeskus, Uomarinteen koulun laajennus, Nikinmäen koulun laajennus…aloitettavia rakennuskohteita ovat Keski-Vantaan koulutilat …”
- Mitkä hemmetin Keski-Vantaan koulutilat? Missä Pakkala ja Tammisto, jotka aikaisemmin olivat suunnitelmissa?
- Mikä Uomarinteen koulun laajennus, missä tällainen on esitelty?
- Entä Länsi-Vantaan kipeästi tarvitsema uusi koulu, milloin se on tulossa?
PERUSKORJAUKSISTA 2015
”2015 aloittavia hankkeita Pähkinärinteen koulun korjaus (1 miljoona euroa peruskorjaukseen ei taida pitkälle riittää)…”
”Vuosina 2016-2018…Rajatorpan koulut, Pähkinärinteen koulu, Hakunilanrinteen koulun liikuntasali…”
- Koulun korjausprojektit vain yhä pienenevät kuin hiiri kissalle takkia ompelisi
- Kuitenkin lapsimäärä kasvaa n. 300- 350 koululaista vuodessa
- Mihin ne kaikki laitetaan?
Mitäköhän tapahtuu 2015?
Kyllä olisi korkea aika myös valtapuolueiden herätä kysymään, missä Vantaalla mennään koulutila-asioissa? Mikä on koulutilojen turvallisuus ja terveellisyys, kun puolet kouluista ilmoittaa sisäilmaongelmista ja joissain kouluissa jo 10% sairastaa?
Joku tolkku tähän täytyy saada. Vaaditaan nyt se kouluverkkosuunnitelma uudestaan.
Sellainen, joka huomioi myös koulujen nykyiset kunnot ja koulutilojen käytettävyyden nykyaikaiseen kouluun.
Käsi ylös, ketkä ovat mukana?
P.S. Valtuustoryhmät käyvät juuri nyt keskenään budjettineuvotteluja: puolueet kertovat muutosesityksensä toisilleen ja neuvottelevat, mitä muutoksia ketkäkin puoltavat. Vuoden 2015 budjetin summat ja tekstit päätetään alustavasti kaupunginhallituksessa 3.11. Ja lopullisesti valtuuston kokouksessa 17.11.2014: nähtävänä suorana www.vantaakanava.fi klo 14 alkaen.