Elinvoimaohjelma myös työttömille!

1

Elovena-enkeli
Uutta elinvoimaohjelmaa kiiteltiin runsaasti Vantaan valtuustoinfossa, ja syystä.
Siinä on lueteltu pitkä lista konkreettisia toimenpiteitä, jotka toteutuessaan nostavat Vantaan työpaikkaomavaraisuutta entisestään (nyt 105%).
Siinä  kasvatetaan työpaikka-alueita Aviapolista, Vehkalaa, Kivistöä.  Luodaan lentokentälle logistiikka-, palvelu- ja matkailuyrityksiä. Kehitetään oppilaitosten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Vahvistetaan Vantaan markkinointia ja maineenparannusta.
Kaikesta näkee, että ohjelman ovat tehneet korkeasti koulutetut, tavoitteelliset, bisnesorientoituneet ihmiset. Hyvä niin. Tarvitsemme liiketoimintaa.
Pienyrityksethän  paikkasivat  Suomessa kaikki  60.000 teknologiateollisuudesta menetettyä työpaikkaa viimeisten 10 vuoden aikana. Hyvä pienyrittäjät!
IMG_0264
Mietin tässä kuitenkin, että auttavatko nämä Vantaan elinvoimaohjelman hienot korkean teknologian työpaikat lopulta lainkaan vantaalaisia työttömiä?
Vantaalla on nyt 11.000 työtöntä.  Heistä yli puolet, 6.500 on vain peruskoulun käyneitä.
Noin puolet on rakennetyöttömiä  eli  pitkäaikaistyöttömiä ja tukityöllistämisen jälkeen toistuvasti työttömiä (yli 5000 henkeä).  Kolmasosa työttömistä on yli  50-vuotiaita. Iso osa on myös ulkomaalaistaustaisia, monet sellaisia jotka ovat kotimaassaan tottuneet paiskimaan paljon töitä.
Yleisimmät vantaalaisen työttömän ammatit ovat  varastotyöntekijä ja myyjä.
Heidän alojensa  työpaikkoja on kyllä yllin kyllin Vantaalla – jostain syystä vain vieraspaikkakuntalaiset vievät ne työt.
 Vantaalla on 106.000 ihmisen työpaikka. Vain 45.000 heistä on kotoisin Vantaalta (44,8% vantaalaisesta työvoimasta) , loput ovat naapurikunnista.
Haastankin meidät kaikki ja erityisesti Vantaan työllisyyspalvelut ja elinkeinojohtajan miettimään, miten juuri  vantaalaiset työttömät saadaan työllistettyä.
Miten heidät saadaan toimeentulotuelta takaisin työelämään?
Pitkäaikaistyöttömille pyydän henkilökohtaista tsemppausta työnhaussa, personal  job trainereita, jotka  auttavat syyllisyyden pohjamudissa ryömivää,  työelämää jo pelkäävää ihmistä (tiedän mistä puhun, useammankin perheenjäsenen kokemuksella).
Pulpettiin tottumattomille peruskoulutaustaisille pyydän lyhyttä ja käytännöllistä täydennyskoulutusta uusiin ammatteihin.  Tämäkin voisi olla sitä elinkeinoelämän kanssa yhdessä mietittyä strategista yhteistyötä,  jota elinvoimaohjelma nyt lupaa nuorille.
Ulkomaalaistaustaisille pyydän nimetöntä työnhakua, jotta he pääsevät samalle lähtöviivalle muiden kanssa. Toivon myös, että Vantaan kaupunki ottaa käyttöön ulkomaalaistaustaiskiintiöt tai positiivisen diskriminaation kuten Helsinki, kaupungin omien työpaikkojen täytössä. On hienoa, kuinka Helsingissä kaupunki näyttää esimerkkiä muille työnantajille.
Kokit-Egypti
Vantaalla on 10,5 % työttömyysaste.  Mutta jokaiselle työttömälle tuo työllä tienatusta itsetunnosta ja palkasta osattomaksi jäämisen aste on 100%.
En usko, että  olemme jo tehneet kaikkemme pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi. Tiedän että emme ole.  Ruvetaan hommiin!
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu (vihr)
P.S.  Vantaalla on 11.684 ihmistä vailla työtä. (1/2014)
Rakennetyöttömyyttä voi ehkäistä aktivoinnilla työttömyyden alkuvaiheessa. Työhön ja koulutukseenohjauksella, riittävän tiiviillä tapaamisilla ja motivoinnilla voidaan estää työttömyyden muuttuminen rakenteelliseksi ja saada osa pitkäänkin työttömänä olleista takaisin työelämään. Pitkittynyt passiivinen työttömyys vähentää työllistymisen todennäköisyyttä.

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

One thought on “Elinvoimaohjelma myös työttömille!

  1. Vaulalta taas hieno puhe elinvoimasta! Itse toivoisin elinvoimaohjelmaan lisää panostusta peruskouluun. Vantaalaisnuoret saavat laihemmat eväät työmarkkinoille kuin naapurikuntien nuoret, sillä he saavat jo peruskoulussa vähemmän opetustunteja. Kielivalintoja on myös karsittu, mikä ei voi olla näkymättä siinä, miten pärjätään työnhaussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kun Neuvostoliitto Suomen miehitti

ke maalis 5 , 2014
Opin jotain suurvalloista ja heidän kasvojensa säilyttämisen tärkeydestä 17-vuotiaana vaihto-oppilaana lukion International Relations-kurssilla Amerikassa. Opettaja Floyd Jenkins antoi meidän muodostaa omat Yhdistyneet Kansakuntamme. Koko lukukauden opetus koostui vapaasti muotoutuvista YK:n istunnoista. Ennen pitkää Neuvostoliittoa edustavaa poikaa alettiin salavihkaa kiusoitella salissa, elettiinhän vuonna 1977 vielä kylmän sodan aikaa. Pojalla sattui vielä olemaan hieman venäläisiä sukujuuria taustassaan. Venäläiskiusoittelu oli pientä, miltei huomaamatonta, kuitenkin riittävää ärsyttämään hänet. Eräänä päivänä hän sitten yhtäkkiä paukautti kesken puheiden, minuun tuijottaen, että ”Finland, I have just invaded you!” (Suomi, olen juuri […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share