Vantaalla verotuloista yli 90% menee lakisääteisten palvelujen hoitamiseen, ja nekin hoidetaan meillä halvemmalla kuin missään muualla Suomessa. Kuten sosiaali- ja terveys, peruskoulut ja päiväkodit. Alle 10% Vantaan verotuloista jää vapaavalintaisiin kohteisiin. Kuten nuoriso, liikunta ja kulttuuri. Rahaa ei siis jää tarpeeksi esim. hyvään kouluruokaan, nuorisotiloihin, urheiluun, liikuntaan, kunnolliseen vanhustenhoitoon, vammaispalveluihin, kulttuuriin jne.
Yli 100 % meneviä kuluja ovat Vantaalla viime vuosina olleet kaikki perusinvestoinnit, ts. ne on rahoitettu velkarahalla. Kuten kunnallistekniikka uusille asuinalueille, päiväkodit ja koulut uusille asuinalueille, liikenneratkaisut: kehä III parannus, Marja-rata yms.
Velkaa on jo lähes 4000 euroa per pää, pian miljardi euroa, ja sen pitäminen on 4- 5% korolla todella kallista.
Vertaan Vantaan yhä nuorta ja kasvavaa kaupunkia tavalliseen suomalaiseen perheeseen asuntolainansa kanssa. Perustetaan perhe, halutaan perheelle mukava ja turvallinen koti, valitaan hyvä omistusasunto tai jopa oma pientalo. Otetaan hirmu iso laina, pitkällä maksuajalla, ehkä lainaturvavakuutus, ja sitten aletaan maksaa sitä isoa velkaa pois. Tingitään jostain hauskasta ylimääräisestä, tehdään vähän enemmän töitä, että saadaan maksettua velkaa pois. Lasten menoista ei paljon tingitä, aikuisten menoista tingitään.
Kotona on hyvä olla, se on mukava koti, siitä kannattaa maksaa. Ajatellaan tyytyväisinä aikaa, jolloin velkaa ei enää ole: Silloin on lapsilla turvallinen tulevaisuus. Oma velaton omaisuus tuo sekä lapsille että aikuisille mahtavan tulevaisuudenturvan aikanaan. Tuon omaisuuden arvo kasvaa vuosi vuodelta, ja sekin lisää sitä turvallisuudentunnetta, varmuutta ja pelivaraa myös isompien yllätysten varalle.
Samalla tavalla Vantaa on ottanut velkaa voidakseen tarjota asukkailleen mukavan kodin. Marja-Vantaa ja Leinelä tulevat asuttamaan 35.000 vantaalaista lisää. Aviapolis tulee tarjoamaan tilat sadoille yrityksille, myös suuryrityksille. Näin myös työpaikkojen määrä Vantaalla kasvaa merkittävästi. Samalla myös peruspalvelut hoidetaan kunnolla (’lasten’ menoista ei tingitä) ’Aikuiset’ maksavat vähän enemmän veroja, tekevät vähän enemmän töitä, jotta ’yhteinen koti’ saataisiin maksettua ja yhteisen omaisuuden arvo karttuisi, niin että oltaisiin tulevaisuudessa turvallisesti vauraita ja varmasti hyvinvoivia, vaikka jotain yllättävää sattuisikin.
Jokainen perhe haluaa jättää lapsilleen perinnöksi sen velattoman, arvokkaan asunnon, eikä pelkkää konkurssipesää.
Samoin meidän pitäisi ajatella kotikaupungistamme.
Meidän pitäisi olla nyt vähemmän itsekkäitä, ja maksaa nyt pikkuisen enemmän esim. veroja, että voimme hyvillä mielin jättää lapsillemme ja lastenlapsillemme arvokkaan ja hyväkuntoisen Vantaan.
Kun tajuaa, kuinka tiukilla Vantaan taloudessa nyt ollaan, tajuaa myös, että siitä selvitään vain lisäämällä kaikkia tulovaihtoehtoja kaupungille. (Veroprosentin alentamislupaukset tai esitykset palvelujen typistämisestä ovat vastuutonta roskaa. Palveluja ei voi typistää enempää, tai kaupunki joutuu oikeuteen)
Kaupungin tuloja voidaan lisätä tekemällä vähän enemmän töitä ja tinkimällä itsekkäistä huveista:
– Yritysverotulojen lisääminen (lisää yrityksiä Vantaalle)
– Ihmisverotulojen lisääminen (lisää työpaikkoja, lisää asukkaita)
– Pieni veronkorotus 0,5% maksaa sen 10 euroa kuussa keskimäärin kuntalaiselle, ei enempää
– Joidenkin palvelumaksujen porrastaminen tulojen mukaan (Köyhät ilmaiseksi, pienituloiset pienellä maksulla, keskituloiset keskimaksulla ja hyvätuloiset hyvähköllä maksulla, esim. terveyskeskusmaksu: 0- 20 – 30 – 60 euroa per vuosi)
Vain tällaisella talouslinjalla päästään oikeasti maksamaan Vantaan velkaa pois. Voitetaan selvää rahaa, kun ei makseta pelkkiä kalliita korkoja vuodesta toiseen, ilman että velka koskaan lyhentyy!
Näin ei tarvitse jättää lapsillemme ja lastenlapsillemme perinnöksi rähjäistä, ylivelkaista konkurssipesää! Vaan hyvin hoidettu, arvossa valtavasti noussut yhteinen omaisuus. Joka on turvallisuuden ja hyvinvoinnin perusta meille kaikille, mitä maailmassa sitten tapahtuneekaan.
Vai tekisitkö sinä toisin oman asuntolainasi kanssa?
P.S. Sitä paitsi, Vantaa on todettu pääkaupunkiseudun 2. edullisimmaksi asuinpaikaksi (Kirkkonummen jälkeen). Kun huomioidaan asuinkulut ja liikennekulut. Vaikka veroprosenttimme olisi korkeampi kuin naapurikuntien, olemme silti edelleen kokonaisedullisempia. Hyvä Vantaa!