Aloite: Induktiosilmukat kuntoon Vantaan opetus-, katsomo- ja kokoustiloissa
Huonokuuloisten määrä on kasvussa niin nuorissa kuin vanhoissa ikäluokissa. Eläkeikäisistä joka kolmannella arvioidaan olevan kuulonalenema. Tutkimusten mukaan myös nuorten huonokuuloisuus on lisääntynyt.
Asetus rakennusten esteettömyydestä määrää, että jokaisessa tilassa, jossa on äänentoistojärjestelmä, tulee olla myös induktiosilmukka (äänensiirtolaite) kuulolaitteita varten. Pienemmissä tiloissa se voi olla AV-vaunu, isommissa kiinteästi asennettu sähkölanka.
Määräys induktiosilmukoista on ollut rakentamismääräysten kohdassa F suosituksena v. 1978 ja velvoittavana vuodesta 1997 alkaen.
Siitä huolimatta vain harvassa Vantaan opetus-, katsomo- ja kokoustilassa on toimiva induktiosilmukka.
Tällä hetkellä huonokuuloiset eivät voi mennä Vantaalla teatteriin tai konserttiin, eivätkä osallistua kokouksiin isommissakaan auditorioissa, sillä tiloissa ei ole induktiosilmukoita tai ne eivät ole toimintakunnossa.
Huonokuuloiset lapset ja nuoret eivät kuule koulujen juhlaohjelmaa, eivätkä auditorioiden oppitunteja, koska induktiosilmukat eivät ole kunnossa/käytössä.
Vähintään suurempien koulujen juhlasaleissa, teatterien katsomoissa ja suuremmissa kokoussaleissa tulee saattaa induktiosilmukat kuntoon mitä pikimmin.
(Pienemmissä kouluissa ja päiväkodeissa pärjätään myös lainattavalla induktiosilmukalla juhlia varten)
Esitämme, että Vantaa selvittää opetus- katsomo- ja kokoustilojensa äänensiirtojärjestelmien toimivuuden ja hoitaa ne kuntoon mahdollisimman pian.
Pyydämme myös, että tilojen tekniikasta huolehtivat henkilöt opastetaan laitteiden käyttöön, niin että tilaisuuksissa induktiosilmukat ovat käytössä, riittävällä äänenvahvuudella.
Vaula Norrenan aloite Vantaan valtuustossa 16.9.2024