Reggae-bussit kaupunkiliikenteeseen!

2

Joukkoliikenteen matkustusajat ovat kasvaneet jopa 30% Vantaalla, kuulin kaupungin budjetti-infossa. Eräs rouva kertoi, että hänen työmatka-aikansa on pidentynyt 15-20 minuuttia suuntaansa, koska bussireittiä on huononnettu. Pelkästään tuon 15-20 minuutin pidennyksen johdosta hän kertoi menettävänsä 12 kokonaista työpäivää lisää vuodessa bussissa istumiseen.
Jos työmatka-aika on tunnin suuntaansa, ihminen menettää lähes 60 työpäivää vuodessa työmatkoihin.
 
Paljonko maksaa kansantaloudelle istuttaa ihmisiä tuntitolkulla työmatkaliikenteessä?
Tämänkö me Helsingin reunakunnat saamme siitä hyvästä että maksamme sievoiset summat HSL:lle? Reittien huononnukset ja matka-aikojen pidennykset?
Yhdessä vaiheessa lupailtiin, että saataisiin ripeä ja kätevä liityntäliikenne lähiöistä junalle, jolloin matka-ajat lyhenisivät. Saatiinkin liityntäliikenne, vaan ei ripeä, eikä kätevä. vaan edelleen se kaikki kissankulmat kiertävä bussinrohjake, joka vaivalloisesti kääntyy pienissä mutkissa, kulkee harvakseltaan ja vie pitkän aikaa jo pelkästään  kotoa  juna-asemalle.
Missä viipyvät ketterät, sähköllä käyvät pikkubussit liityntäliikenteeseen?
Ne voisivat kiertää non-stoppina täällä Korsossakin ja keräillä työmatkalaisia Vierumäestä, Kulomäestä, Nikinmäestä ja Mikkolasta Korsoon. 28 henkeä kerrallaan 5-10 minuutin välein. Bonuksena hyväntuulinen tuttu kuljettaja, jolla olisi hyvä radiokanavamaku. En nyt vaadi ihan yhtä iloista ja rentoa kuin Kariibian reggae-bussit, vaan kuitenkin jotain sinne päin ;).
Sähköllä tai maakaasulla kulkeva reggae-bussi säästää  rutkasti aikaa, energiaa, rahaa ja ilmastoa. Ennemmin tai myöhemmin meidän on joka tapauksessa siirryttävä johonkin muuhun kuin öljyllä käyvään liikenteeseen, koska öljy loppuu. Ennenkuin se loppuu, se käy tuhottoman kalliiksi.
Pikkubussi voi sitäpaitsi pikkuteillä pysähtyä missä tahansa on asiakas, ei tarvita kalliita pysäkkirakentamisia! Isoilla teillä tietysti pysäkeillä toki.
Sen sijaan että palvelua suunniteltaisiin ihmisille hyväksi ja aidosti joustavaksi, HSL kuluttaa aivonystyröitään ihmeellisiin kokeiluihin, kuten ”Tilaa bussi kotikadullesi” – jossa siis bussi pitää tilata kaksi päivää etukäteen netissä tai tekstiviestillä, pitää tietää minuutilleen, milloin haluaisi matkaan lähteä ja tarkalleen miltä pysäkiltä. Sitten ne muutamat harvat saavat pilottina kokeilla tämmöistä.
Eikö jo järki sano, että tällainen systeemi ei ikinä voi kehittyä realistiseksi vaihtoehdoksi? Ellei koko systeemiä muuteta juuri reggae-bussi-ideaan.
Milloin saamme sutjakat ja iloiset reggae-bussit kaupunkiliikenteeseen?
 
Vaula Norrena, 318, Vantaa

 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

2 thoughts on “Reggae-bussit kaupunkiliikenteeseen!

  1. Tuo 30 %:n matka-ajan pidennys tuli esille HSL:n hallituksen iltakoulussa. Pyysin, että Anniina Kostilainen ja Sirpa Pajunen kysyvät siitä budjetti-infossa, koska matka-ajat ovat kasvaneet nimenomaan liikenteen ruuhkautumisen seurauksena. Kaupungin toimenpiteillä kuten liikennevaloetuuksilla, bussikaistoilla ja muilla vastaavilla järjestelyillä joukkoliikenteen sujuvuutta olisi hyvin pienin kustannuksin parannettavissa.
    HSL:ssä on ammattitaitoiset suunnittelijat, joiden syyllistäminen on ala-arvoista, kun valtuusto samaan aikaan supistaa joukkoliikenteen määrärahoja ja vaatii liikenteen karsimista. Tässä kohden on paikallaan katsoa myös peiliin, sillä ymmärtääkseni tämänkin blogin pitäjä on vaatinut säästöjen kohdistamista kuntatekniikkaan ja maankäyttöön josta maksetaan sekä joukkoliikenteen sujuvuutta lisäävät järjestelyt että HSL:n kuntaosuudet.
    Blogissa mainittu ”Tilaa bussi kotikadullesi” on ilmeisesti myös blogin kirjoittajan oman mielikuvituksen tuotetta. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat tosin edellyttäneet HSL:n lähtevän kehittämään Metropol kutsuliikennettä, mutta ei siinäkään edellytetä kahta päivää etukäteen tehtävää tilausta, vaan pikkubussin voi tilata aivan realiaikaisesti.
    Sinänsä reggae bussi voisi olla hauska kokeilu. Sähköbussit ja kaasubussit ovat tulevaisuutta, mutta toistaiseksi ne ovat hankinta- ja käyttökustannukset huomioiden kalliimpia. Valtuutettujen tulee olla valmiita kasvattamaan kuntaosuuksia. Kaluston koa säätelee pitkälti ruuhkahuippujen tarve. On halvempaa ajaa isoilla busseilla myös hiljaiseen aikaan, kun hankkia eri kalusto ruuhka-aikoja ja hiljaisia aikoja varten.

    1. Jaa-a, kenttä kyllä kertoo että matka-ajat ovat pidentyneet nimenomaan reittien huononnusten johdosta.
      Esim. bussi 731:llä pääsi ennen Mikkolasta Helsinkiin 25 minuutissa, vaan nyt kun se kiertää Nikinmäen, Kuninkaanmäen ja Hakunilan kautta, matka-aika on 45-50 minuttia. Korsosta pääsi ennen nopeilla junilla Helsinkiin 25 minuutissa, nykyisin junat pysähtelevät joka asemalla ja todellinen matka-aika onkin 35-40 minuuttia. Suunnittelijat lie nämä reittien huononnukset suunnitelleet.
      ”Tilaa bussi kotikadullesi” on tosiaan kehittynyt siitä, kun viimeksi siitä luin, nyt se onkin laajamittainen tietotekninen kokeilu – jonka toimivuudesta reaaliaikaisesti ei kyllä luvata yhtään mitään.
      http://www.liikenteensuunta.fi/fi/artikkelit/tk/pilottihankkeessa-rakennetaan/
      https://kutsuplus.fi/tour.html
      Siinäkin arvioidaan, että kevyempi kalusto säästäisi rutkasti rahaa:
      ”Laajamittaisella Kutsuplus-liikenteellä olisi tuntuva vaikutus liikenteen vähenemiseen ja sitä kautta päästöihin, liikenneonnettomuuksiin, teiden kulumiseen ja liikenneinfrastruktuuriin liittyviin investointitarpeisiin sekä kansalaisten ajankäyttöön.”
      Erittäin toiveikkaasti hankkeessa oletetaan, että kaikki kansalaiset kääntyvät nörteiksi ja haluavat tilata jokaisen työmatkansa netissä etukäteen.
      Jos näin taphatuisi, Kutsuplus laajenisi näin:
      ”Seuraavassa vaiheessa, 1000 – 2000 ajoneuvolla, palvelu vähentäisi liikennettä pääkaupunkiseudulla tuntuvasti. Autojen täyttöaste moninkertaistuisi pilottivaiheen täyttöasteeseen verrattuna. Samalla matkustajamäärät kasvavat pilotin arviolta 150 000 – 350 000 vuotuisesta matkasta jopa useisiin kymmeniin miljooniin.”
      Kysymykseni on: Miksi tätä ei voida tehdä ilman tuota hankalaa ja kallista tietojärjestelmää? Varsinkin kun systeemi ilmiselvästi vaatii melkoisia porukoita (5-10 henkeä) liikkumaan samaan aikaan samasta paikasta samaan suuntaan joka tapauksessa?
      Reggae-busseilla tämä kaikki joustavuus, nopeus sekä investointien ja infrastruktuurin säästö voitaisiin toteuttaa heti. Asiakaspintaa kuulkaa on, ainakin Vantaan lähiöissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Miljoonien eurojen energiansäästö ei kiinnostanut

la loka 27 , 2012
Vihreät ehdottivat toukokuussa Vantaan kaupungille energiansäästötoimia, jotta peruspalveluista ei tarvitsisi leikata. Helppoa säästöpotentiaalia on kaupungin kiinteistöissä viisi miljoonaa, jopa 10 miljoonaa euroa. Tämä on laskettu pääkaupunkiseudun Julia 2030 -pilottihankkeessa tehtyjen elävän elämän energiansäästöjen perusteella. Julia-hankkeen tulokset esiteltiin kaupungin päättäjille jo alkukeväästä 2012. Kuitenkaan mikään poliitinen ryhmä ei touko-kesäkuussa Vantaan talous-ja velkaohjelman käsittelyn yhteydessä tarttunut vihreiden tarjoukseen säästää kaupungin rahaa Julia-hankkeen mallilla. (!) Muut puolueet torjuivat energiansäästön ja halusivat sen sijaan toteuttaa miljoonaleikkaukset mm. omaishoidon tuesta, koulunkäyntiavustajista, lastensuojelusta, sosiaali- ja terveyspalveluista. […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share