Valtuutettuja osallistetaan kuin lapsia?

1

nineworlds
Valtuustokauden strategia on tärkein ohjaustyökalu kaupungin toiminnassa.
Mitä asioita strategiaan laitetaan, sitä tehdään.

Ja millaiset strategian mittarit valitaan, se käytännössä määrää, kuinka hyvin strategia onnistuu.

Strategian väliarviota ja mittareita on nyt työstetty kaupungin johtoryhmän kokouksissa ja työryhmissä pitkin vuotta.

Kaupunginvaltuusto – joka on kaupungin ylin ohjaava elin ja jonka sanan pitäisi painaa eniten – pääsi kuitenkin työstämään strategiaa vasta toukokuussa ja vain lyhyesti, kahden tunnin ryhmätöillä.

Taas kerran tapahtui seminaari-ihme: normaalisti pikkuasioista jankkaava valtuusto terästäytyi ja käytti annetun ajan maksimaalisen tehokkaasti  – tuottaen ripeästi kahdessa tunnissa tärkeitä, teräviä, järkeviä muutosehdotuksia strategiaan ja sen mittareihin.

energiansäästö a-g
Vaan jo kolmatta vuotta peräkkäin valmistelevat virkamiehet nonchaleerasivat  useimmat valtuuston ehdotukset ja jättivät ne kirjaamatta esitykseen, joka tänään meillä on päätettävänä.
Kolmatta vuotta peräkkäin strategiasta jätettiin pois mm. nämä työryhmien esitykset:

  • Palveluille laaditaan myös laatumittarit. (Esim. lääkärille odotusajan pituus tai kotihoidon työntekijän käyttämä minuuttimäärä hoidettavan vanhuksen luona.)
  • Vantaalaisten koulutustason paranemiselle laitetaan lisämittari: oppimistulosten seuraaminen, ainakin peruskoulussa. (Oppimistulosten seuraaminen ei vaadi suurtakaan lisätyötä, koska valtakunnalliset ALLU- ja Makeko- testit tehdään joka tapauksessa – ja ne ovat myös vertailukelpoiset suhteessa aikaisempiin vuosiin ja muiden kuntien tuloksiin)
  • TVO-säästötoimien kustannusvaikutukset arvioidaan myös toimialojen välisesti

Kysyn nyt johtavilta virkamiehiltä: miksi ette ota onkeenne sitä mitä valtuusto toistuvasti teille esittää? Miksi?
Vaulan piirustuksia 70-75 078
Valtuustoseminaareista on valtuutetulle tullut tunne, että meitä osallistetaan kuin päiväkodin lapsia. Tehdään pienet, kivat ryhmätyöt, mutta unohdetaan ne sitten, koska eihän ’lasten’ mielipiteitä tarvitse ottaa niin vakavasti?

’Aikuiset’, eli tässä tapauksessa virkamiehet, päättävät.
Esitän, että nuo kolme valtuustoseminaarin esitystä lisätään Vantaan strategiaan tänään, koska valtuusto on niitä esittänyt seminaareissa 2013, 2014 ja 2015.

Esitän siis, että strategiaan lisätään palveluiden laatumittarit, oppimistulosten seuraaminen ja TVO-säästöjen toimialojen välisten kustannusvaikutusten arviointi.
Pyydän tälle esitykselle kannatusta valtuustolta nyt.
Kiitos.

(Valtuustopuhe Vantaan valtuuston kokous 15.6.2015 asiakohta 11; kokous löytyy videotallenteena  www.vantaakanava.fi)

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

One thought on “Valtuutettuja osallistetaan kuin lapsia?

  1. Valtuustolla on valta. Jos virkamiehet luulevat päättävänsä, päättäkää te valtuutetut jotain muuta. Ja sitten katsotaan, kenellä valta on. Ja viime kädessä sitten parille virkamiehelle epäluottamuslause ja viran siirtäminen jätevoimalan päästömittaajaksi. Kyllä sitten sitä nöyryyttä löytyisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kun minä olin nuori, virus oli pieni eliö

pe kesä 26 , 2015
Tämmöinen kesälomajuttu vaan. Kun minä olin nuori, virus oli mikroskooppisen pieni eliö, jonka takia ihminen saattoi sairastua flunssaan. Mato laitettiin koukkuun, kun alettiin onkimaan Kalalammen isolta kiveltä. Verkkokauppa oli kalastustarvikeliike. Palomuuri oli betoninen seinä saunankiukaan takana. Applikaatio oli vaatteeseen ommellen liitettävä kangaskuvio Anneli Rämän käsityötunnilla tyttölyseossa. Operaattori, jos sellaista sanaa jossain tv-sarjassa tai Kummisetä-elokuvassa käytettiin, liittyi mafian toimintaan. Vakoiluohjelma oli ”Kevään 17 hetkeä” tai ”Maxwell Smart” – tv-sarja. Isäntä oli maalaistalon päämies tai  jonkun tilaisuuden järjestämisvastuullinen henkilö. Eväste oli se, mitä […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share