Vantaan ikuinen velanotto-ohjelma

Vaulan piirustuksia 70-75 089
Talous- ja velkaohjelma on todellakin velanotto-ohjelma!

Olemme tilanteessa, jossa kaupungin verotulot saattavat jäädä 20 miljoonaa euroa siitä, mitä budjetissa 2014 niiden arvioitiin olevan. Palkkatulot Vantaalla eivät ole kehittyneet odotetusti.

Tarkoittaako tämä, että jostakin on tempaistava 20 miljoonaa euroa lisää rahaa eli velkaa jo ensi syksynä?

Kun Vantaan talous- ja velkaohjelmaa tehtiin 2012, kaikissa skenaarioissa kaupungin tulojen kasvuksi oletettiin 3 % vuodessa.
Tämä on nyt osoittautunut aivan liian positiiviseksi arvioksi.

Talouskasvu Suomessa 1950-2009 Matti Pohjola
Valtiovarainministeriö ennustaa talouskasvuksi tälle vuodelle 1,2%  ja ensi vuodelle 1,4%.  Palkkatulot tuskin kasvavat juuri enempää.

Vantaa ennustaa verotulojen kasvuksi vain 1 % vuodelle 2015. Samaan aikaan kuitenkin investointeja tehdään lähes kolminkertaisesti yli vuosikatteen. Investoinnit 2015 (sisältäen Kehäradan jne) ovat 135 miljoonaa, kun tuorein vuosikatearvio 2015 on 48 miljoonaa. Vuosikatteenhan piti riittää investointeihin TVO-kauden lopussa. Sama meno jatkuu vuonna 2016, vähän lievempänä vain.
Erot summissa ovat niin suuria, että vaihtoehtoja on kaksi:

  1. Joko velkaa otetaan lisää reippaasti, yli suunnitellun ja yli jo entisen 1,1 miljardin.
  2. Korotetaan kuntaveroa, jotta uutta velkaa ei tarvitsisi ottaa niin paljoa.

On todellakin arvioitava Vantaan TVO uudelleen.
Alkuperäisessähän arvioitiin, että velanotto loppuisi 2015 ja sen jälkeen alettaisiin maksaa velkaa takaisin. Nyt arvioidaan – optimistisilla kasvuennusteilla – että velanotto loppuu 2019. Uusimpien kasvuennusteiden mukaan tuo velkaa velan päälle ottaminen siirtyy vielä kauemmas.
Vantaan-lainan-kehitys-2008-2014
Joko vihdoin olisi aika ottaa järki käteen ja korottaa sitä kuntaveroa?  – Kuten puolet Suomen kunnista teki vuosi sitten.
Minä en kannata velkaa velan päälle ottamista – varsinkaan ns. velkaohjelman nimissä.

Jos välttämättä haluatte ottaa aina vain lisää velkaa lasten ja lastenlasten maksettavaksi, olkaa edes rehellisiä ja lakatkaa puhumasta talous- ja velkaohjelmasta – jolla velanotto muka saadaan hallintaan. Puhukaa mieluummin talous- ja velkaohjelmasta, jossa talous perustuu ikuiseen velanottoon. Kiitos.

Vantaa verotulojen kehitys 2008-2019 Marjamaa
P.S. Toivottavasti tästä ei tule minun Karthagoani. Jo kolmas vuosi kun budjettivaltuustoissa saan selittää velanoton ja verotulojen keruun suhdetta.
Velkaantumiskehitys hallintaan (kesäkuu 2014)
Vantaan pitää saneerata fiksummin (marraskuu 2014)
Jatkuva kasvu vai tosiasiain tunnustaminen (toukokuu 2014)
Vaulan budjettipuhe: talous (marraskuu 2013) 
Vantaan ”velkaohjelma” HAH! (lokakuu 2013)
Vantaan talous- ja velkaohjelma 2.0 (kesäkuu 2013)

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Hei, tehdäänpä koulusta nuoriso- ja kerhotalo!

ma touko 25 , 2015
Hevoshaka ja Tuomela sisällytettävä teknis-taloudellisiin kouluverkkoselvityksiin Vantaa on vihdoin teettämässä teknis-taloudellisia selvityksiä kouluverkon kunnosta, isot kiitokset siitä! Selvitykset tehdään kolmessa osassa siten, että ensin valmistuu Länsi-Vantaan kouluverkon teknis-taloudellinen selvitys kesän 2015 aikana. Siinä selvitetään, missä kunnossa koulukiinteistöt ovat – paljonko niillä on korjausvelkaa sekä miten hyvin ko. rakennukset palvelevat nykyajan käyttötarpeita. Pyydän, että näihin selvityksiin otetaan mukaan jo aiemmin lakkautettavaksi päätetyt koulurakennukset Hevoshaka ja Tuomela. Kaupungin tulisi selvittää, missä muodossa nämä rakennukset olisivat kaupungille yhä tuottavia – voisivatko ne toimia […]
Matkalautta piirustus Vaula 1970

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share