Vantaan "velkaohjelma" HAH!

7

Kivenpyörittäjä-jpg2
Vantaan ns. talous- ja velkaohjelma HAH!
Suurta pötyä, puppua, valehtelua!
Väittivät, että tällä ohjelmalla Vantaan velka saadaan kuriin.
Päinvastoin otetaankin joka vuosi uutta velkaa mielin määrin! Ensi vuonna peräti 140 miljoonaa euroa!
Kun ei millään raskittaisi nostaa kuntaveroa. Virkamiesjohto ja isot puolueet mieluummin vaikka valehtelevat kuin tunnustavat että veronkorotus olisi nyt enemmän kuin tarpeen.
Jo kaksi vuotta olen kuunnellut tätä kriisikunnalla pelottelua Vantaan kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien suusta eri tilaisuuksissa. Valehtelu alkaa pikkuhiljaa potuttaa.
Viimeksi tänään HS-jutussa kaupunginjohtaja Kari Nenonen: ”Vantaan veroprosentti nousisi kriisikuntakriteerin yli eli puoli prosenttiyksikköä yli kaikkien kuntien keskiarvon. Kyse on valinnasta, haluaako Vantaa pysyä itsenäisenä.”
TÄMÄ EI OLE TOTTA. Vantaa voi nostaa veroaan ainakin 0,87% ylittämättä kriisikuntarajaa.
verokarhuVuonna 2013 Vantaan kuntavero on 19%. Kaikkien kuntien painotettu kuntaveron keskiarvo v. 2013 on 19,38%.
Jotta veroprosentti menisi 0,5% yli painotetun keskiarvon, eli kriisikuntarjan yli, sen tulisi olla vähintään 19,88%. (Katso Kuntaliiton sivuilta verotiedot sekä wikipediasta kriisikuntakriteerit)
Sitäpaitsi vuonna 2014 tuo kriisikuntaraja nousee, koska yli sata kuntaa on ilmoittanut nostavansa kuntaveroa.
Tiesittekö muuten, että Ruotsissa ja Tanskassa keskimääräinen kuntavero on 22%?  Siellä kuntasektori työllistää 25% työikäisistä. Talous pyörii hyvin.
juustohöyläKun taas Suomessa vedetään kuntapalvelut minimiin ja 19,38% veroäyrillä työllistetään 20 % työikäisistä. Työttömyys on korkeampi ja toimeentulotukimenot senmukaiset.
Luulenpa että Ruotsin malli elvyttää taloutta paremmin: hyvät kuntapalvelut, hyvä työllisyys ja pikkuisen korkeampi veroaste.
Vähintäänkin sillä saadaan velaonotto kuriin.
Milloin Suomessa?  Milloin Vantaalla? Kokoomus ja demarit hoi?
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

7 thoughts on “Vantaan "velkaohjelma" HAH!

 1. Vantaan Köyhät vaatii palveluja, kuntaveron korotus esimerkiksi prosentilla on paljon pienempi paha kuin leikkaukset. Toimintaa?

  1. Juuri näin Juha!
   Nythän palveluista leikataan ja siitä huolimatta kasvatetaan velkaa!
   Jos kriisikuntaraja vuonna 2014 on 20% veroäyri, voimme aivan hyvin nostaa verojamme 0,99%.
   Verot ovat sitä varten, että niillä rahoitetaan kuntalaisten palvelut ja yhteiskuntarauha.
   Olisi tietysti myös kiva, jos harmaasta taloudesta saataisiin verotuloina ne 40 miljoonaa, mitä sen on arvioitu Vantaallakin kunnalta varastavan.

 2. Myös minä maksaisin mieluusti lisää veroja koulujen, terveydenhuollon yms. vuoksi. Lisäksi vaikuttaa, että kaupunki leikkauksilla vain sahaa sitä samaista oksaa, jolla istuu (esim. Hevoshaan koulun välittömässä läheisyydessä on jo kaavoitettuja mutta vielä myymättömiä kaupungin maalla sijaitsevia ok-tontteja. Kannattaako niiden arvoa nyt alentaa hävittämällä monen potentiaalisen ok-asukkaan tärkein lähipalvelu?).

  1. Hei Jaana!
   Taidanpa laittaa tänne ilmakuvan Hakunilan Urheilupuistosta. Hirmu hieno urheilualue, jota olisi järjetöntä lähteä pilkkomaan asunnoille. Nyt kun koko pääkaupunkiseutu kasvaa, niin liikunta-alueiden tarve ei varmasti vähene.
   Eräs asukasaktiivi (Kiitos Antti Kari!) oli tehnyt insinöörilaskelmat Hakunilassa makaavasta kaupungin tonttivarannosta. Ja havainnut, että toden totta, siellä on 47 miljoonan euron arvosta kaupungin valmiiksi kaavoitettua maata myytäväksi rakentamiselle. Siihen ei tarvita Hevoshaan tonttia!

   1. Kannattaa katsoa myös alueen karttaa niin että ruksaa mukaan historialliset ja rakennushistorialliset kohteet… Lisäksi lukea mitä Vantaan kaupungin nettisivuilla kerrotaan alueesta ja Håkansbölen kartanosta 😉

 3. Nyt kun Tuomelan koulukin päätettiin lakkauttaa, voisiko Vihreät laittaa Vantaan Sanomiin koko sivun ilmoituksen, missä vantaalaisille tehtäisiin selväksi, mitkä puolueet päättivät kouluista säästää? Ihmiset eivät ymmärrä, että äänestämällä vaikkapa kokoomusta, tässä on seuraus.
  Tuntuisi paljon tehokkaammalta mainonnalta tehdä sitä nyt, kuin yrittää vaalien alla saada ihmiset kuuntelemaan vihreiden viestiä. Jos ei, niin miksei?

  1. Jaa-a, meillä Vihreillä ei taida olla sellaisia mainosrahoja – kun ei yritykset meitä samalla tavoin sponssaa kuin kokoomusta, kepua ja demareita 😉
   Tosin eilen Facebookissa eräät vanhemmat meinasivat jo kerätä kolehtia juuri tuohon tarkoitukseen.
   Ehkäpä sosiaalinen media hoitaa asiaa?
   Ja sitten: pienen puolueen lähes ainoa mahdollisuus tehdä oikeasti vaikuttavaa politiikkaa, on saada isot vallanpitäjät kuuntelemaan, mitä asiaa meillä on. Mieluummin sitä silloin koettaa saada keskusteluyhteyttä kuin tappelukontaktia.
   Vaan Vantaalla Kokoomus ja demarit ovat niin kauan saaneet päättää asioista kaksin, ettei heidän tarvitse kuunnella muita. Valitettavasti se näkyy ja kuuluu myös yksittäisten lautakunnan jäsenten tavoissa toimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kovan päivän ilta

ti loka 15 , 2013
 Koululaisten vanhemmat olivat tehneet järjettömän määrän selvitystyötä. He olivat tutkineet opetusviraston oppilasmääräennusteet ja tilalaskelmat ja löytäneet niistä puutteita. He olivat tarkistaneet koulutilojen vuokrasummat laskelmassa ja löytäneet niistä virheitä. He olivat opiskelleet pitkän tähtäimen väestöennusteet ja verranneet niitä eri alueille kaavoitettuihin rakennusneliöihin – ja löytäneet taas  alakanttiin laskemista ja epäselvyyttä. He olivat menneet kaupungin tilakeskukseen tutkimaan 46 vantaalaisen koulun kuntokartoitusraportteja ja havainneet, että a) monista kouluista kuntokartoitukset puuttuivat kokonaan – juuri niistä, joissa ihmiset oireilleet ja joihin lapsia oltiin siirtämässä – b) monien koulujen […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share