Vastine jota ei julkaistu

 
Vantaan Sanomat 2.11.
Koulunlakkautukset jopa laittomia.
Vantaan Sanomat ei julkaissut tätä vastinettani Jukka Hakolle (sd.), joten julkaisen sen täällä.
Jukka Hako perusteli koulusäästöjä VS-mielipidekirjoituksessa  2.11. (s.11)  Hän tyrmäsi vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton esityksen kouluverkkoselvityksestä ennen koulunlakkautuksia – sillä perusteella että kaupungin budjetissa ei ole osoitettu siihen rahaa.
Hallintolain näkökulmasta tuo on lievästi erikoinen perustelu.
Hallintolain 31 § mukaan päätöksenteossa on ”huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset.” Koulupäätöksissä laki tarkoittaa, että oikeudelliset, pedagogiset, sosiaaliset ja taloudelliset heijastusvaikutukset on selvitettävä yli hallintorajojen, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
mittatikku-150x150
Kaikki tiedämme, että mitään tällaista ei Vantaalla tehty. Laskettiin vain, miten saataisiin mahtumaan lisää lapsia samoihin tiloihin, ja mistä voitaisiin kouluja lakkauttaa, jotta saataisiin mahdollisimman hyvät maanmyyntitulot kaupungille.
Ei suostuttu edes vastaamaan opetuslautakunnan jäsenten (Norrena, Sajaniemi, Jääskeläinen) kirjallisiin kysymyksiin koulujen kunnosta ja opettajien sairastuvuudesta. (Sekin on laitonta, jättää vastaamatta luottamushenkilön tietopyyntöön.)
Onko siis opetuslautakunnan koulujenlakkautuspäätös 15.10.2013 hallintolain vastainen?
Aika näyttää. Vanhempainyhdistykset ovat oikaisuvaatimuksensa lähettäneet.
VaakaHako perustelee koulusäästöjä demareiden ”vastuullisella politiikalla” ja sillä, että äänestäjät ovat antaneet tälle tukensa. Ykköslupaus äänestäjille kun kuulemma oli ”saattaa Vantaan talous sellaiseen kuntoon, että verorahat riittävät palveluihin ja että velkaantuminen pysäytetään.”
Nyt kuitenkin demarit ja kokoomus tekevät juuri päinvastaista. Verorahat eivät riitä palveluihin ja jättivelka kasvaa aina vain, jopa yli vuoden 2017.
Ne  400.000 euroa, jotka kahden koulun lakkautuksella ”säästetään” ovat pikkumuruja sen rinnalla, että demarit haluavat laittaa pian 40-55 miljoonaa euroa vuodessa (ennuste kaupunginjohtajan katsauksessa, ks. www.vantaa.fi/talous)  pelkkiin velankorkoihin!
Ruoho on vihreämpää tällä puolenVihreät ja vasemmistoliitto esittivät 0,5% veronkorotusta, jolla vähennettäisiin kaupungin velkaa 60 miljoonaa kolmessa vuodessa, ja säästettäisiin 1,8 miljoonaa velankorkoja. Tämä ei kelvannut demareille ja kokoomukselle.
Ei kelvannut sekään, että tuolla 1,8 säästyvällä miljoonalla voitaisiin mainiosti parantaa palveluja: pelastaa koulut ja palkata kodinhoitajia lastensuojelun perhetyöhön tms.
Ei kelvannut, kaksi puoluetta haluaa maksaa lisää velankorkoja.
He haluavat ottaa lisää velkaa investointeja varten, ensi vuonna peräti  140 miljoonaa, kokonaisvelka jo 5228 euroa/ asukas.
Mikä tässä oikein on vastuullista politiikkaa?  Investointeja revitään lasten ja vanhusten selkänahasta, ja jättivelkaa vain kasvatetaan? Kuntatalouden asiantuntijat sanovat, että tuo tie vie konkurssiin.
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu (vihr), opetuslautakunnan jäsen

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kuka hyötyy koulunlakkautuksista?

to marras 14 , 2013
Ensinnäkin on todettava, että koulunlakkautus sillä perusteella, että on laskettu vain tilantehokkuus ja myytävästä tontista saaatava hinta, on hallintolain vastainen. (Tätä käsittelin blogissa ”Vastine jota ei julkaistu”) Sitten. Toinen Vantaan lakkautettavaksi aiotuista kouluista on rakennettu lahjatontille, jossa lahjakirja on määritellyt tontin käyttötarkoitukseksi koulutoiminnan. Johtavat lainoppineet sanovat, että ennen v. 1997 tehty tarkoitemääräyksen sisältävä lahjakirja sitoo saajaansa ikuisesti. Vantaa ei siis voi laillisesti myydä Tuomelan koulua ja tonttia, eikä edes käyttää niitä muuhun kuin koulutarkoitukseen. (Vantaan Sanomien juttu täällä) Koulunlakkautuksiin liittyy paljon päättömyyksiä, joita […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share