Kuka hyötyy koulunlakkautuksista?

1

Ensinnäkin on todettava, että koulunlakkautus sillä perusteella, että on laskettu vain tilantehokkuus ja myytävästä tontista saaatava hinta, on hallintolain vastainen. (Tätä käsittelin blogissa ”Vastine jota ei julkaistu”)

Tuomelan koulu
Tuomelan koulu

Sitten. Toinen Vantaan lakkautettavaksi aiotuista kouluista on rakennettu lahjatontille, jossa lahjakirja on määritellyt tontin käyttötarkoitukseksi koulutoiminnan.
Johtavat lainoppineet sanovat, että ennen v. 1997 tehty tarkoitemääräyksen sisältävä lahjakirja sitoo saajaansa ikuisesti.
Vantaa ei siis voi laillisesti myydä Tuomelan koulua ja tonttia, eikä edes käyttää niitä muuhun kuin koulutarkoitukseen. (Vantaan Sanomien juttu täällä)
Koulunlakkautuksiin liittyy paljon päättömyyksiä, joita on useissa blogeissa käsitelty, en lähde niitä toistamaan.
Yhtä kaikki, Vantaalla ei näytä välitettävän siitä, ovatko koulunlakkautukset laittomia tai kuinka paljon ne tulevat maksamaan. (Siis kokoomus, demarit ja virkamiehet eivät välitä)
Kysyin virkamiehiltä sellaistakin, että kun kaupungin talousarviossa nyt luvataan: ”Varmistetaan, että lasten koulumatkat ovat turvalliset” – niin paljonko rahaa on varattu lakkautettavista kouluista muualle siirtyvien turvallisiin koulumatkoihin?
Ei oo kiva koulutie
Mitä maksaa esim:
– Kouluteiden turvallisemmaksi tekeminen Askistoon (Kehä 3 alikäytävän korotus 130.000 e + valot, kortetut sillan aidat jne)
– Kouluteiden turvallisemmaksi tekeminen Rajatorppaan (mopotiet, risteykset,
remonttiliikenne)
– Kouluteiden turvallisemmaksi tekeminen Hämeenkylään (autojen nopeudet
pikkuteillä, liikennevalot, korokkeet)
– Kouluteiden turvallisemmaksi tekeminen Itä-Hakkilaan (kapeat, ojitetut
pikkutiet ilman kävelypiennarta, tienlevennykset, jalkakäytävät)
– Kouluteiden turvallisemmaksi tekeminen Kulomäestä Korsoon (liikennevalot,
korokkeet jne)
– Korjauskulut Hämeenkylän koulussa (isot 40 hengen luokat pienemmiksi, pihan
korjaaminen alakoululaisille sopivaksi jne)
– Korjaus- ja muutoskulut muissa oppilaita vastaanottavissa kouluissa
(ilmastoinnin yms. riittävyys)
– Purettavan Hevoshaan koulurakennuksen arvo euroissa
– Hevoshaan purkukustannukset
– Kaavamuutokset ja valitusten käsittely, kulut (Tuomela, Hevoshaka)
– Hallinnolliset kulut: toinen rehtori Hämeenkylän kouluun, kun koulusta tulee
alakoulu-yläkoulu
– Hallinnolliset kulut: opettajien ja rehtorien virkojen järjestelyt (Kulomäki,
Hevoshaka, Tuomela)
– Lukuisten oikaisuvaatimusten käsittelykulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa
– Muut koulunlakkautuksista aiheutuvat kulut?
Kun kahden koulun lakkauttamisella säästetään n. 400.000 euroa vuodessa (vuokra,- siivous,- ja kouluisäntäkustannukset), niin mahtaako sitä säästöä oikeasti tulla lainkaan kaikkien rakennus- ja purkukulujen sekä tonttien menetyksen jälkeen? Vai mennäänkö maksun puolelle?
Kysyin tätä opetuslautakunnassa 30.9.2013, ja uudestaan 10.11. kirjallisesti maankäyttöjohtajalta. En ole vielä saanut vastausta. Koulunlakkautuksista päätetään valtuustossa 18.11.2013.
Paitsi Tilakeskuksen johtaja kuulemma on hermostunut, että nämä olisi pitänyt huomioida jo prosessin alkuvaiheessa, eikä hänelle ole missään vaiheessa kerrottu mitään, joten hän ei ole budjetoinut näihin liittyviin muutos- ja rakennustöihin.
Vielä vieno kysymys:
– Onko Tuomelan ja Hevoshaan kouluille ja tonteille jo tiedossa mahdollinen ostajat ja
rakennuttajat?
– Onko kyseisillä ostajalla/rakennuttajalla kytköksiä vantaalaisiin kuntapoliitikoihin ja/tai virkamiehiin (vaalirahaa, yhteistyökuvioita, konsulttipalkkioita jne)?
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

One thought on “Kuka hyötyy koulunlakkautuksista?

  1. Kiitos Vaula jälleen kerran hyvästä koonnista. Kävin Timo Walleniuksen vieraana Tilakeskuksesa kyselemässä koulujen kunnosta ja ilmanlaadusta. Hän ei ollut varautunut siihen, että koulujen lakkautuksesta tulee kuluja. Kokoomus halusi että koulutiet laitetaan kuntoon – eikä määritellyt hintalappua. Hintalappu on todennäköisesti suurempi kuin säästö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

TVO-säästöt – hyötyä vai haittaa!

ma marras 18 , 2013
Nyt on pakko tarttua näihin järjettömiin tuhlauksiin, mitä talous- ja velkaohjelman johdosta Vantaalla on harrastettu. Otan esimerkin kouluista, koska istun opetuslautakunnassa. Opetusta on vähennetty 1.-2. luokilla (1 vuosiviikkotunti, enempää ei lain mukaan enää voinut). ”Säästöä”  saatu 125.000 euroa. Peruskoulun  A2-kielen ryhmäkoko on nostettu 12:sta 18:aan. ”Säästöä” saatu 62.000 euroa. Myös lukioista on poistettu 12% kursseista, säästetty summa  n. 5% menoista. Mutta kun katsotaan haittoja, mitä näistä pikkuruisista säästöistä seuraa, ne ovat valtavat. On tutkittu, että satsaus 6-9-vuotiaiden koulutukseen on sekä […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share