Sain kokea hyvien veronmaksajien raivon eilen Vantaan Tuomelan koulun lakkautuskuulemisessa. Olinkin ensi kertaa toisella puolella barrikadia.
Vielä viime kesänä johdin itse ”Näpit irti koulusta Vantaa”-kansalaisliikettä, joka vastusti koulusäästöjä – ja kuukausien kovan työn jälkeen tulikin kuunnelluksi, eikä 100 kouluavustajaa Vantaalla irtisanottu (Hyvä me!).
Nyt olin ensi kertaa barrikadin tällä puolella. Nyt seisoin vastaanottamassa mielenosoituskulkuetta kaupunginvaltuutetun roolissa, poliittisena päättäjänä, joka jo oli vastuussa suunnitelluista koulujen lakkauttamisista. Nimittäin kesäkuussa Vantaan valtuusto päätti vastaavista 3% juustohöyläleikkauksista kaikille toimialoille.
Enemmistö päätti. Itse kuuluin vähemmistöön, mutta yhtä kaikki, valtuutettuna olin ottanut osaa päätöksentekoon, siis syyllinen.
Mielenosoittajat huusivat hyvähenkisesti ”Päättäjille järkeä, Tuomela on tärkeä!” Paljon lapsia, ilmapalloja ja rekvisiittaa oli mukana. Kun mentiin saliin, tunnelma muuttui. Mielenosoittajat eivät malttaneet kuunnella virkamiesten esitystä ollenkaan, vaan huusivat ja herjasivat koko ajan väliin.
”Te valehtelette! Paska Vantaa, liitytään Helsinkiin! Buu!” Virkamiehet saivat jotenkuten esityksensä pidettyä, ja olihan se rationaalista numeroa ja rahalaskelmaa toisensa perään, asiaa joka vain suututti lapsiaan ja kouluyhteisöään varjelevia tuomelalaisia.
Sitten tuli keskustelun vuoro. Kiivas huutelu jatkui, virkamies valitsi mikrofonivuoroon maltillisimman näköisiä ihmisiä. ”Tuomelan koulu on terve rakennus, ei se tarvitse remonttia! On sitä ennenkin syöty luokkahuoneissa!” ”Muutimme tänne juuri pienen ja turvallisen koulun takia, nyt muutamme muualle!” ”Eikö Vantaata kiinnosta hyvät veronmaksajat, meitä on täällä paljon!”
Aiheellisia ja tärkeitä kysymyksiä esitettiin.
”Miten Vantaa turvaa lasten turvalliset koulumatkat vilkasliikenteisten teiden varsilla?” ”Onko Vantaalla varaa lakkauttaa tervettä koulurakennusta ja siirtää lapsia mahdollisesti sisäilmaongelmaisiin huonoihin rakennuksiin?” ”Miten pienet lapset pärjäävät isoissa kouluissa isojen oppilaiden seassa?”
Sitten: ”Olemme laatineet vastaehdotuksen! Lomautetaan kaikki Vantaan opettajat kuukaudeksi joka vuosi, sillä saadaan tarvittavat säästöt.”
Silloin pyysin puheenvuoron. Kerroin, että juuri viime kesänä taistelimme sen puolesta, että koulusta ei vähennettäisi ihmiskäsiä, eli opettajia tai kouluavustajia.
Koetin ottaa syytä niskoilleni, että virkamiehet ovat nyt turhaan sylkykuppeina. He vain toteuttavat juustohöyläpolitiikkaa, jonka valtuusto ja kaupunginhallitus on päättänyt. Sanoin, että jos haluatte säästää Tuomelan koulun, teidän pitää vaatia joko veronkorotusta tai säästöjen priorisoimista niin ettei koulusta leikata.
BUU! he huusivat. OLE SINÄ HILJAA SIINÄ! (kun meillä on virkamiesten lynkkaus kesken!) Eräs herrahenkilö nosti ylös ison lapun, jossa luki ”Tiedän ketä en äänestä!”
Siinä kohtaa olisi tehnyt mieli kysyä, ketä mahdoit äänestää viime syksyn kuntavaaleissa? Ettei vaan ollut kokoomus, demarit tai perussuomalaiset?
Juuri ne puolueet, jotka enemmistönä ovat päättäneet 3% juustohöyläleikkauksista joka toimialalle, joka osastoon. Katsomatta lainkaan, mitkä kuntapalvelut ovat elintärkeitä ja mitkä vähemmän. Juuri ne puolueet, jotka enemmistönä päättävät, että kuntaveroa ei koroteta vähänkään, vaikka 75% kuntalaisista sitä haluaa. Juuri ne puolueet, jotka ennen vaaleja hokevat (toimittaja Kirsi Virtasta siteeratakseni) ”Lapset ja vanhukset lässyn lässyn”, vaan kun tulevat valituiksi, muitta mutkitta tekevät lasten ja vanhusten vastaisia päätöksiä.
En kysynyt. Annoin mikrofonin pois ja istuin alas. Mielelläni soisin näille hyville veronmaksajille sen, mitä he ansaitsevat.
Hyvät kuntapalvelut ja turvalliset koulut heidän lapsilleen. Mutta niin kauan kuin he itse äänestävät toisin, minulla ja minun ryhmälläni ei ole tarpeeksi äänivaltaa tehdä sitä heille. Valitettavasti.
P.S. Tilaisuudessa oli muutama muukin kuntapoliitikko. He istuivat hiljaa takarivissä, eivätkä pyytäneet puheenvuoroa.
Vaula Norrena, Vantaan kaupunginvaltuutettu, opetuslautakunan jäsen (vihr)
Muutokset ovat aina hankalia. Aluksi vastustetaan muutoksia, sitten sopeudutaan ja pian jo kiitellään, miten hyvin asiat menivät.
Juuri tuo isojen lasten kanssa oleminen on mielestäni iso plussa eikä suinkaan mikään peikko. Usein myös isompi opettajien yhteisö ja se, että yhtäkkiä onkin erikseen esimerkiksi musiikin opettaja, joka osaa soittaa hyvin pianoa ja innostaa lapsia musiikin maailmaan. Pienessä koulussa ei ole näitä voimavaroja.
Muita hyviä puolia voi toki olla. On silti uskomatonta, että nämä ihmiset vaativat rahoja käytettäväksi seiniin ja ovat valmiita vähentämään opetustunteja.
Hyvä Vaula, olet ilmeisen loukkaantunut siitä, kuinka puheesi keskeytettiin eilen Hämeenkylän koululla. Olen pahoillani puolestasi, olet tehnyt hienoa työtä näiden asioiden parissa. Tässä keskustelussa olet kuitenkin joutunut vastapuolelle et vain ”titteliesi” vaan myös omien kannustushuutojesi vuoksi ”Vaula Norrena: Hyvä opetusvirasto, kun keksivät jotain muuta! Isot kiitokset! Mieluummin seinistä kuin sisällöstä. Meillä Mikkolassa noita uusia tilansäästökonsteja kokeiltiin silloin, kun koulusta tehtiin yhtenäiskoulu ja samaan aikaan oli iso remontti koulussa. Alkaoululaiset tulivat kouluun klo 8-9 ja yläkoululaiset klo 10-11. Kaikki olivat erittäin tyytyväisiä.”
Ihmetteletkö oikeasti miksi reaktio puheenvuorollesi oli mikä oli?
En kuitenkaan pidä siitä, miten leimaat täällä kirjoituksessasi koulun puolustajia, esität näkemyksen lomautuksista ikäänkuin kaikkien virallisena esityksenä. Jo pelkästään tämä keskutelu kertoo siitä, miten tarkoituksenhakuisesti nämä kaksi vaihtoehtoa asetettiin vastakkain. Tehtävä onnistui, kirjoituksesi on siitä todiste.
Oliko nyt vaan niin, että puheellesi aika ja paikka olivat väärät? Pyydän sinua korjaamaan/poistamaan kirjoituksesi. Muistathan, me leikitään samalla hiekkalaatikolla!
Ystävällisin terveisin: Nimim. Kuuntelen mielelläni puheenvuorosi loppuun jossain toisaalla, Tuomelan koulun vanhempi
Hei Elina,
En minä loukkaantunut, hämmästyin vain yleisön kaikinpuolisesta aggressiivisuudesta. Totta puhuen, en muista aikuisiälläni nähneeni noin rajua ja huonoa käytöstä missään julkisessa tilaisuudessa. Virkamiehen ei annettu edes aloittaa puhettaan/ vastauksiaan, kun koko ajan sinne huudeltiin.
Minut keskeytettiin, kun ehdotin joko veronkorotusta tai säästöjen priorisointia vaihtoehdoksi opettajien lomautuksille.Sekin hämmästytti.
Lomautuksia esitettiin siellä moneen kertaan, jonkun isomman konklaavin puolesta – oliko se vanhempainyhdistys vai mikä?
Hyvä Elina, ystävällisesti älä siteeraa minua väärin. En ole koskaan missään hehkuttanut säästöjä huutomerkeillä.
Olen jo viisi vuotta puhunut veronkorotuksen puolesta, kuinka sillä säästyttäisiin pahimmilta leikkauksilta opetus-ja sosiaalivirastossa
http://www.vaulanorrena.com/2013/08/29/kuntalaiset-haluavat-veronkorotusta-ei-juustohoylaa/
http://www.vaulanorrena.com/2013/05/20/niksi-pirkka-saastaminen-ei-vantaalla-riita/
http://www.vaulanorrena.com/2013/06/16/vantaan-talous-ja-velkaohjelma-2-0/
Koulukeskustelua olen kommentoinut Vantaan Sanomissa näin:
”Kyllä se säästäminen on edessä muissakin lähikunnissa hyvin pian. Juuri tänään kuulin radiosta, että Helsingin velka on kaksinkertaistunut viime vuoden aikana (siis yhden vuoden aikana), ollen nyt 1,2 miljardia.
Vantaalla on nyt ainakin se etu, että täällä on harjoiteltu säästämistä pidempään, ja nyt osataan monessa kohtaa tehdä sitä fiksusti.
Siinä missä esim. Helsinki remonteeraa Roihuvuoren kosteusvaurioisen koulun 80 miljoonalla (vai oliko enemmän?), Vantaa tajuaa, että tosi huonoa ei kannata väkisin korjata. Jos koulun tilat ovat rapistuneet, ahtaat, epäkäytännölliset ja epäsopivat nykymalliseen kouluun, miksei voida siirtää toimintaa sopivampiin tiloihin?
Ymmärrän toki, että koulu on paitsi rakennus, myös yhteisö. Vaan eihän tässä keneltäkään olla yhteisöä pois viemässä. Annetaan monta vuotta aikaa miettiä sitä, että jospa menisikin ’yläkouluun’ pari vuotta aikaisemmin, kuin alunperin oli tarkoitus.
Erittäin fiksusti mietitty säästösuunnitelma, yhtään avustajaa tai opettajaa ei olla viemässä pois. Päinvastoin ihmisresurssia saadaan lisää (toki valtionavustuksella, vaan Vantaan opetusvirasto nekin rahat on meille hakenut ja perustellut) – ryhmäkokojen pienentämiseen lähes kolme miljoonaa ja koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen lähes kaksi miljoonaa.
Vantaan koulujen resurssit siis paranevat vuosina 2013-2014 merkittävästi.
Minä ainakin, joka vietin vuosi sitten koko kesän ja syksyn taistellen 100 kouluavustajan irtisanomista vastaan Näpit irti koulusta Vantaa -liikkeessä, olen erittäin iloinen, että meitä on kuunneltu, ja nyt säästetään seinistä eikä sisällöstä.”
terv. Vaula Norrena, Näpit irti koulusta -liikkeen aktivisti, nykyisin myös Vantaan opetuslautakunnan jäsen (vihr.)
Hyvä Vaula!
Oli todella hienoa, että tulit paikalle. Sinun kirjoituksessasi on monia hienoja havaintoja. Yleisön epätoivo oli käsin koskeltava, oikeasti täällä Hämeenkylässä on itketty. Se, mitä olisimme kaivanneet, olisi ollut jokin rationaalinen selitys sille, että alueelta, jossa on selvää nettokasvua, poistetaan se ainoa syy, joka meidät tänne on tuonut. Hyvä ja turvallinen ympäristö meidän pikku koululaisille. Monet tuntevat, että heidät on petetty ja heidän kallein investointi, oma koti turvallisella alueella, muuttuu arvottomaksi. Kuka tänne enää muuttaisi? Ei ole mielestäni lainkaan outoa, että virkamiesten taipumaton asenne hallintoalamaisiin herätti voimakkaita tunteita.
Tästä tulee vielä jotakin. Politiikan tuntijoiden kannatta nyt kuunnella hyvin tarkkaan, sillä suunnitelmassa oli virheitä ja kokonaisuuden kannalta on helppo nähdä, että kokonaissäästöjä ei tule.
Älä liikaa ota omalle niskalle kuormaa. Ei yksi valtuutettu voi ottaa kaikkien syntejä.
Ystävällisin terveisin, Ville Hurmalainen
Kiitos Ville,
Minuakin vähän epäilyttävät ne oppilasennusteet. Pääkaupunkiseudulla ne ovat olleet kaikissa kunnissa usein alimitoitettuja. Onko niissä tosiaan nyt huomioitu Hämeenkylän ja Pähkinärinteen voimakas kasvu.
Virkamiesten taipumaton asenne herättää tunteita välillä myös kaupunginvaltuutetuissa ja lautakuntien jäsenissä. Poliittista ohjausta ei virkamiehet aina tahdo ottaa vastaan, vaikka se olisi ison enemmistön sanomaa. Johtuneeko kaupungin suuruudesta ja asioiden hallinnan vaikeudesta maallikkopoliitikoille, vai mistä, en tiedä.
Viekää te viestiänne poliittisille ryhmille eli puolueille Vantaalla, tarkentavat lisätiedot ovat päättäjille tarpeen!
Olin itse samassa tilaisuudessa ja osallistuin myös koulun säilyttämisen puolesta järjestettyyn mielenosoitusmarssiin. Tuomelan puolustaminen kieltämättä niin ”lähti hiukan lapasesta”. Esimerkiksi ehdotusta opettajien lomautuksesta luulin ensin tahalliseksi provokaatioksi. Vaikka haluankin koulun säilyvän, niin ovat opettajat opiskelulle sentään rakennusta tärkeämpiä.
Valtaosa meistä yleisöstä istui kuitenkin hiljaa – ehkä liiankin vaitonaisina. Itse olisin kaivannut keskustelua nimenomaan kuntapoliitikkojen kanssa. Hehän asiasta tulevat lopullisesti päättämään. Mielestäni eilinen puheenvuorosi oli rakentava ja ennemminkin tukea antava.
Hei Terhi,
Oli siellä sekä valtuutettuja että opetuslautakunnan jäseniä n. 6-7 kappaletta, ja varmasti hekin olisivat mielellään osallistuneet keskusteluun ja vastanneet sen minkä osaavat. Vaan ehkä ajattelivat, että parempi antaa kuntalaisten purkaa ja kysyä kaikki mikä heitä vaivaa suunnitelmissa.
Sitten kun tilaisuus venyi, niin hekin lähtivät muiden mukana pois.
Vaan olkaa yhteydessä kuntapoliitikkoihin, kysykää heiltä ja kertokaa heille kantanne ja ehdotuksenne, reilusti ennen lokakuun päätöskokouksia. Isot poliittiset ryhmät ovat tietysti avainasemassa, kun heillä äänivalta on.
Kaupunginvaltuuttetujen nimet, numerot ja osoitteet löytyvät täältä: http://www.vantaa.fi/fi/paatoksenteko/prime103_fi.aspx
Ja kaupunginhallituksen täältä: http://www.vantaa.fi/fi/paatoksenteko/kaupunginhallitus/prime101_fi.aspx
Kiitos mukavasta keskustelutuokiosta tilaisuuden jälkeen siinä koulun pihalla. Siitä jäi luottamustaherättävä olo.
Kiitos Sirpa, lämmittää 🙂
Hämeenkylän koulussa järjestetystä asukastilaisuudesta on annettu hyvin yksipuolisesti kuva, että Tuomelan koulun alueen asukkaiden ensisijainen ratkaisuehdotus olisi opettajien lakkauttaminen. Tämä ei pidä paikkanssa.
Tilaisuudessa ensimmäisenä ratkaisuehdotuksena asukkaat tarjosivat kuntaveron korotusta. Tällöin ei tarvitsisi lakkauttaa eikä lomauttaa. Kyselyjen mukaan 70% vantaalaisista on sitä mieltä, että kuntaveroa tulisi korottaa palvelujen turvaamiseksi. Vantaan kaupungin päättäjät eivät kaupunkilaisia kuuntele eivätkä tätä tee, vaikka se olisi kaupunkilaisten tahdon ja edun mukaista.
Onko tämä apulaiskaupunginjohtajan juhlapuheissaan esittämää kaupunkilaisten kuulemista? Onko tämä Vantaan Sanomien päätoimittajan mainostamaa rohkeaa päätöksentekoa kriisitilanteessa?
Onko ihme, että sosiaalidemokraatit vaeltavat historiansa syvimmässä suossa, jos heille ei edes kansalaisten itsensä ehdottamat veronkorotukset palvelujen turvaamiseksi kelpaa?
Hei Hämeenkylän asukas,
Minäkin ihmettelen, miksi kuntalaisten haluama veronkorotus ei kelpaa kaupunginjohtajille eikä isoille puolueille. Kaupunginjohtajat vetoavat usein siihen, että Vantaan neljäs kriisikuntakriteeri täyttyi, jos veroa nostettaisiin, mutta tämä ei pidä paikkansa. Yhtenä kuudesta kriisikuntakriteeristä pidetään sitä, jos veroprosentti on vähintään 0,50 % korkeampi kuin keskimäärin muissa kunnissa. Vuonna 2013 aritmeettinen keskiarvo Suomen kuntien veroprosenteista on 20,01 ja tulojen mukainen painotettu keskiarvo 19,38.
19,38 + 0,49 = 19,87. Vantaan tuloveroprosentti saa siis v. 2013 olla korkeintaan 19,87, ilman että kriisikuntakriteeri täyttyy. Vuonna 2014 tämä luku on todennäköisesti korkeampi, koska niin moni kunta aikoo nostaa veroäyriään, mm. Espoo. Tuusula nosti jo viime syksynä 1 %:lla.
Olen iloinen, että Hämeenkylän asukkaat mieluummin haluavat nostaa kuntaveroa kuin lomauttaa opettajat. Sain vain tilaisuudessa käsityksen, että tuo lomautusehdotus oli jonkun isomman konklaavin, vanhempainyhdistyksen tms. valmistelema.
Niin se Vantaan veroprosentti on tällä hetkellä 19,00. Eli nostovaraa on.
Hei VN!Oli harmillista, että tilaisuudessa tunteet kävivät niin kuumina. Asukkaat olisivat halunneet käyttää paljon enemmän aikaa kysymysten+vastausten läpikäyntiin kun taustaseikat olivat suurimmalle osalle jo tuttuja.
Toisaalta päätökset, joilla leikataan omien lasten hyvinvoinnista, saavaat tunteet varmasti pintaan.
Toivottavasti isoimmat tunteenpurkaukset tulivat tuossa kuulemistilaisuudessa nyt läpikäytyä ja voimme jatkaa asian eteenpäin viemistä yhdessä ja rakentavassa hengessä. Alueen asukkaat tulevat tekemään paljon töitä Tuomelan koulun säilyttämisen vuoksi!
Jos vain joku voisi kertoa meille miten koulu voitaisiin säilyttää!
Hei Vaula,
Ensinnäkin kiitos siitä, että olet ollut aktiivinen koulumme lopettamista koskevassa keskustelussa, ja tuonut avoimesti esille päätöksentekoon liittyviä tekijöitä. Näistä monia eivät keskiviikon tilaisuuteen osallistuneet tienneet, ja uskon sen osaltaan olleen yksi syy kiivaaseen keskusteluun.
Haluan myös kommentoida blogiasi erityisesti lomautusten osalta. Olimme todellakin laatineet joitakin vastaehdotuksia, ja lähettäneet ne mm. Ilkka Kalolle ennen tilaisuutta. Yhtenä vastaehdotuksena ja kysymyksenä oli, miksei koko opetustoimen henkilöstöä lomauteta lyhytaikaisesti, ei siis ainoastaan opettajia. Tämä valikoitui ehdotukseksi siitä syystä, että ainakin itse olin aika tyrmistynyt nähtyäni oppilaiden vanhemmille lähetetyn kyselyn vaihtoehtoineen koulusäästöistä. Vaihtoehtona A kun oli 100 opettajan tai avustajan irtisanominen, ja toisena vaihtoehtona koulutiloista luopuminen. Henkilöstökulut ovat kuitenkin yli puolet (58 %)kaikista opetustoimen kuluista, eikä lomautusta edes mainittu, eikä missään mainittu myöskään aiemmin tehdyistä lomautukset estävistä päätöksistä. Vuosittainen kuukauden lomautus tuli puolestaan Ilkka Kalon suusta, sillä hän mainitsi, että silloin joutuisimme lomauttamaan opettajat joka vuosi kuukaudeksi. Eihän tämä missään tapauksessa ole realistinen vaihtoehto, eikä myöskään tarvittavaa viiden miljoonan euron säästön saavuttamiseksi kaudella 2014-2016.
Omasta puolestani veronkorotus olisi myös kannatettavaa, ja mielelläni osallistun myös kansalaiskeräykseen, jos sellainen on/olisi mahdollista Tuomelan koulun säilyttämiseksi. Haluan myös tuoda esille sen, etten vieläkään ymmärrä, mistä 5 miljoonan euron säästö tulee kaudella 2014-2016 nykyisin toimenpide-ehdotuksin. Lisäksi epäilen, että alimitoitetut oppilasennusteet johtavat lopulta siihen, että Tuomelaan palautetaan kaikki luokat vuosikymmenen lopulla, jos koulu nyt päätetään lakkauttaa.
Kestävän kehityksen asialla, säilytetään Tuomelan koulu!
Kiitos Pia,
Tuollaisesta vanhemmille lähetetystä kyselystä en aiemmin tiennytkään! Tyrmääviä ovat kuntasektorin säästöt, ei ainoastaan Vantaalla vaan ympäri Suomen. Valtio vielä eilen lätkäisi miljardin pakkosäästöt yhteensä Suomen kunnille, täytyy vain toivoa, ettei tämä enää lisää kurita Vantaata, joka on hampaat irvessä säästänyt jo vuosia.
Väestöennusteet ja oppilasennusteetkin saattavat mennä uusiksi, jos tulee metropoli ja metropolikaavoitus ja uusia asuinalueita aletaankin kaavoittaa eri tavalla kuin tähän asti on mietitty.
On tässä paljon mietittävää ja selvitettävää.
Erittäin kelju tilanne.
Kun kuitenkin tiedämme että pitkällä tähtäimellä koko pääkaupunkiseudulle tulee rutkasti lisää väkeä takuuvarmasti.
Koetamme ottaa selvää, minkä voimme. Olen lukenut hartaasti kaikki kouluadresseihin liitetyt kommentit ja vihreät ovat jo esittäneet virkamiehille lisäselvityspyyntöjä liittyen mm. juuri väestöennusteisiin sekä suunniteltujen koulumatkojen liikenneturvallisuuteen.
Katsotaan, mitä ehditään yhdessä selville saada ennen lokakuuta.
Hei Vaula
Haluan vielä oikaista sen käsityksen, että tuo opettajien lomautusehdotus olisi koulun vanhempainyhdistyksen kanta, kuten sen olit kokenut. Vanhempainyhdistys ei ole ottanut virallista kantaa tähän asiaan vielä millään foorumilla. Vastine asiaan tullaan kyllä tekemään määräaikaan mennessä kaupungin pyytämällä aikataululla, mutta vielä sitä ei olla tehty.