Kuka antoi luvan käyttää 50 miljoonaa euroa kysymättä päättäjiltä mitään?

Puhun nyt nuorista.
Koko kevään olemme kuulleet, kuinka huolissaan kaikki ovat nuorista, jotka ovat koronan takia joutuneet lojumaan yksin kotona – eivät ole päässeet kouluun, eivätkä ole päässeet töihinkään, koska ensimmäiseksihän nuoret irtisanottiin, kun palvelut menivät kiinni.

Mutta oletteko tulleet ajatelleeksi, että meillä on normaalioloissakin noin 3000 nuorta, jotka lojuvat kotona ilman työtä ja ilman opiskelupaikkaa?

Normaalioloissakin me annamme Vantaalla 3000 alle 17-24-vuotiaista vajota synkkyyteen päiviä, kuukausia, vuosia. (Näitä NEET-nuoria on 12% ikäluokasta.)

Tämä on väärin. Se on inhimillisesti niin väärin ja sitäpaitsi se on myös yhteiskunnalta täysin typerää jättää käyttämättä näiden nuorten elämä.

Jotakin työtä ja järkevää tekemistä täytyy löytyä jokaiselle. Se on koko yhteiskunnan ja työelämän idea.

Tukeminen vaatii myös rahaa

Meidän on yksinkertaisesti satsattava rahaa, että nämä nuoret – ja muutkin – saadaan jaloilleen.

Ensinnäkin opiskeluhuoltoon on satsattava lisää, jotta nuoret saavat koulunkäyntiin tarvitsemansa tuen.

Toiseksi nuorten mielenterveysjonot on saatava purettua välittömästi. Sinne Nuppiin (jossa on jopa 3 kk jonot päivystysajallekin) nyt äkkiä lisäresurssia.

Ja kolmanneksi.  On saatava jotain töitä nuorisotyöttömille.
Alle 25-vuotiaita työttömiä on jo yli 2000 ja jos he lojuvat työttöminä vielä vuodenkin, se voi tarkoittaa työttömyyttä koko loppuelämän.

Vaula Norrena kesätyö TVH Kymen piiri 1974-79
Vaula kesätyön ruokatunnilla TVH:lla Kouvolan Jokelassa 1975 (kypärä päässä)

Työseteli nuorisotyöttömille

Teen nyt valtuustoaloitteen työsetelistä nuorisotyöttömille.
Työseteli olisi niinkuin kesätyöseteli – helppo ja joustava tapa kokeilla nuorta työelämässä vaikka 1-3 kk ajan. Työnantajalle suht edullisia apukäsiä ilman byrokratiaa, ilman tavanomaista työllistämisen riskiä.

Meillä on Vantaalla nyt työllisyyden kuntakokeilu, jossa voi tehdä kaikenlaisia pilotteja. Ei ole lainsäädännöllistä estettä kokeilla työseteliä.
Ehdotan, että yksi pilotti voisi olla työseteli nuorisotyöttömille.
Se on hyvä aloite, allekirjoittakaa.

Norrenan valtuustopuhe Vantaan valtuustossa 12.4.2021
kohdassa 5. Hyvinvointikertomus.

Kuka antoi luvan käyttää 50 miljoonaa euroa ohi päättäjien?

Lopuksi kysynkin kaupunginjohtajalta, kuka antoi virkakunnalle luvan käyttää tilinpäätöksessä plussalle menneet 50 miljoonaa euroa vanhojen velkojen takaisinmaksuun, ohi päättäjien?

Päätösvaltaa käyttävät vaaleilla valitut päättäjät.
Ehkä me haluammekin käyttää osan niistä rahoista koronapahoinvoinnin korjaamiseen ja koronan jälkihoitoon?

Eikö juuri nyt tarvita henkistä ja fyysistä elvytystä?

Norrenan valtuustopuhe 12.4.2021 kohdassa 5. Vantaan hyvinvointikertomus.

P.S. Ja kaupunginjohtaja napautti heti takaisin, että hänellä on hallintosäännön mukainen oikeus alittaa velanotto, joskaan ei ylittää. Ja näin on vantaalla kuulemma tehty kymmeniä vuosia, virkakunta on päättänyt, mitä tilinpäätöksen ylijäämällä tehdään….

P.P.S. Tein vuonna 2017 aloitteen kesätyösetelistä ja sen ansiosta jo tuhannet vantaalaiset nuoret ovat saaneet nauttia elämänsä ensimmäisestä työpaikasta. Tehdään nuorisotyöttömille nyt sama!

Vaula Norrena

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Miten työtä luodaan

ti huhti 20 , 2021
Kun koronakriisi iski päälle, pelkästään Vantaan lentoasemalla menetettiin 16 000 työpaikkaa.Vuosi sitten Vantaan työttömyys oli pk-seudun alhaisin, noin 8% – korona-aikana se on pompannut lähes kaksinkertaiseksi 14 %:iin. Mistä nyt taiotaan äkkiä työpaikkoja lähes 20 000:lle työttömälle Vantaalla? Olen taloustieteessä keynesiläinen, uskon elvytykseen. Kun auto jää mökkitiellä jumiin saveen, tarvitaan takatuuppausta, että masiina saadaan liikkeelle. Näin myös taloudessa ja työllisyydessä. Nyt jos koskaan on avitettava yrityksiä jatkamaan ja työllistämään porukkaa. Konkreettisin keinoin, jotka vaikuttavat heti. Konkreettiset ja nopeat keinot Palkkatuki, […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share