Maaliskuussa 2017 tein aloitteen kesätyösetelistä jokaiselle 9-luokkalaiselle Vantaalla.
Pantakoon merkille, että aloitteen allekirjoitti työn puolueesta SDP:stä vain yksi valtuutettu ja yrittämisen puolueesta Kokoomuksesta kaksi valtuutettua – sillä lailla!
Onneksi virkamiehille tuli järki päähän ja lähtivät kuitenkin valmistelemaan tätä.
- TILANNEPÄIVITYS 15.2.2019!
- KUINKA OLLAKAAN, VAIKKA SAIN PENSEÄN VASTAUKSEN ALOITTEESEEN 2017, ON VIRASTO KAIKESSA HILJAISUUDESSA VALMISTELLUT KAIKILLE JAETTAVAN KESÄTYÖSETELIN, JOKA NYT OTETAAN KÄYTTÖÖN VANTAALLA! KIITOS, MAHTAVAA!
Kesätyöseteleitä jaetaan 15.2. 2019 alkaen.
Jokainen 9.-luokkalainen nuori saa setelin koulun kautta.
Muut seteliin oikeutetut (15-18-vuotiaat nuoret, jotka ovat muualla kuin peruskoulussa) voivat hakea setelin saatua kesätyöpaikkaa vastaan Vantaa-infoista ja Nuorten Ohjaamosta.
Huomaa, että kesätyöseteleitä ei myönnetä takautuvasti eli työsuhteen jo alettua.
Setelin arvo on työnantajalle 300 euroa ja se edellyttää vähintään 450 euron bruttopalkkaa kesätyöläiselle kesällä 2019.
Lisätietoa Vantaan kaupungin sivuilla.
Ja tässä alkuperäisen kesätyösetelialoitteen argumentit:
Oulussa 300 euron kesätyöseteliä on jaettu jo vuodesta 2008 alkaen ja siellä 50% nuorista käyttää setelin. (Oulussa setelin voi saada jokainen 15- alle 18-vuotias)
Helsingissä jokaiselle 9-luokkalaiselle jaettava seteli aloitettiin kesällä 2016 ja siellä 25% nuorista on käyttänyt setelin.
Espoossa on 900 kesätyöseteliä, jotka jaetaan nuorille sitten kun he ovat jo hakeneet ja saaneet työpaikan. Kuulin, että viime keväänä siellä setelit loppuivat kesken.
Vantaallakin on 400 kesätyöseteliä vuosittain.
Mutta niitä pitää yritysten ensin hakea jokaiselle työntekijälle erikseen, sitten odottaa viraston päätöstä ja vasta sitten tiedetään, saiko nuori kesätyöpaikan.
Helsingissä ja Oulussa kesätyösetelit jaetaan kouluissa opinto-ohjaajan toimesta ja samalla opastetaan työnhakuun, käydään läpi työelämän pelisääntöjä ja annetaan vinkkejä, mistä kannattaa hakea.
Nuori voi mennä heti helmikuussa seteli taskussa kysymään työpaikkaa ja saada sen ilman pitkällistä odottelua. Ja työnantajan – joista suurin osa on muuten pienyrityksiä – ei tarvitse jännittää, saako sen 300 euron tuen, vaan päätöksen kesätyöntekijästä voi tehdä heti.
ESITIN HELSINGIN JA OULUN MALLIA VANTAALLE SEURAAVISTA SYISTÄ:
Tällä mallilla syntyy enemmän uusia kesätyöpaikkoja.
Helsingissä kesäsetelillä luotiin 800 uutta kesätyöpaikkaa.
57% työnantajista sanoi, ettei olisi palkannut nuorta tai nuoria ilman kesätyöseteliä.
- Tällä mallilla suurempi osa nuorista saa jatkossakin kesätyöpaikan.
Helsingin palautteessa todettiin, että monet nuoret saivat jatkaa työpaikassa osa-aikaisina tai saivat seuraavana kesänä työpaikan ilmankin kesätyöeseteliä. - Tämä malli kartuttaa nuorten työnhakutaitoja ja kannustaa heitä itsenäiseen työnhakuun. Kesäseteli taskussa on paljon itsevarmempi olo lähestyä työnantajia, totesivat Helsingin nuoret.
- Tällä mallilla on mahdollisuuksia ehkäistä syrjäytymistä, kun isompi osa nuorista pääsee jo nuorina kiinni työelämään.
Kiitos asukaspalvelujen apulaiskaupunginjohtajalle niin mukavan myönteisestä vastauksesta kesätyösetelialoitteeseen!
Toteatte vastauksessanne:
”Kesätyösetelin jakaminen yhdeksäsluokkalaisille on kannatettava ajatus, mikäli siihen osoitetaan tarvittavat määrärahat ja resurssit. Nuorten mahdollisuuksia oppia työnhakua, saada työkokemusta, selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmia sekä *tienata omaa rahaa kannaaa lähtökohtaisesti* tukea jo varhaisessa vaiheessa. Työnhaku- ja työkokemuksen voidaan olettaa tukevan myöhempiä työllistymismahdollisuuksia. Lisäksi Vantaan kaupungin myöntämien kesätyösetelien määrä on ollut viime vuosina pienempi kuin esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä.
Kesätyösetelin myöntämistä ei kuitenkaan tulisi rajata ainoastaan yhdeksäsluokkalaisille, sillä kesätyön löytäminen on usein hankalaa myös peruskoulun jo päättäneille nuorille. Myös heidän mahdollisuutta saada työelämänkokemusta tulisi edelleen tukea. Esimerkiksi 300 kesätyöseteliä peruskoulun jo päättäneille 16–18-vuotiaille nuorille kustantaisi 90 000 euroa, mikä tulisi huomioida mahdollisten yhdeksäsluokkalaisten kesätyösetelien rinnalla.”
MIELUUSTI EHDOTTAISIN NYT SEURAAVAA.
Valmistellaan kesätyösetelimalli Vantaalle ensi vuotta varten.
Varataan budjetissa rahaa 366.000 euroa, joka vastaa 25% kahdesta ikäluokasta: peruskoulun 9.luokkalaisista ja heitä vuotta vanhemmista.
Jaetaan kesätyösetelit kaikille näiden kahden ikäluokan nuorille kouluissa helmikuussa 2018.
Mikäli setelien käyttöaste nouseekin korkeammaksi kuin tuo Helsingin 25%, maksetaan erotus kaupunginjohtajan toimialabudjetista, kuten on tähänkin asti tehty kesätyösetelibudjetin ylittyessä.
Miltäs kuulostaa?
(Vaula Norrenan valtuustopuhe 25.9.2017 Vantaa)
P.S. Alkuperäinen aloite täällä: Kesätyöseteli jokaiselle 9-luokkalaiselle