Koulut alkamaan vasta klo 9!

Koulut alkamaan klo 9!

28.8.2008 9.25 | Vaula Norrena | Yleinen

Nyt kysyttiin, miten voitaisiin lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia Vantaalla?
No, hei, laittakaa kaikki koulut alkamaan aikaisintaan klo 9!
Lapset saavat tunnin enemmän unta yöllä ja tunnin vähemmän yksinoloa päivällä. Yksinkertainen ja halpa konsti lisätä kaikkien hyvinvointia, myös vanhempien ja opettajien!
Meillä Mikkolan koulussa Korsossa kysyttiin 1.-4.luokkalaisten vanhemmilta, paljonko heidän lapsensa saavat yöunta.
Yli 80% 7-11-vuotiaiden vanhemmista vastasi, että alle 8 tai alle 9 tuntia yössä. Kasvavien lasten kun tulisi saada halutessaan nukkua sen 10 tuntia, jotta pysyisivät terveisinä ja hyväntuulisina.
Tunti liian vähän yössä tekee jo kokonaisen yön unet viikossa.
Niin kysyinkin koululta, että voitaisiinko siirtyä tuntia myöhempään tai edes puoli tuntia myöhempään koulun alkamiseen.
Ei kuulemma voida, kun pitäisi muuttaa tuntikehystä ja sitten joidenkin oppilaiden koulu kestäisi jopa neljään. Kannattaisiko kysyä oppilailta itseltään, kumpaa he haluavat? Haluavatko nuokkua väsyneinä klo 8-15, vai pirteinä ja reippaina klo 9-16 (sen kerran, kun heillä se viikon pitkä päivä on)?
Koulu oli sitä mieltä, että lapset vain pitäisi saada laitettua nukkumaan aikaisemmin.
No hei, aika monessa perheessä pääkaupunkiseudulla vanhemmat tulevat töistä kotiin aikaisintaan klo 17-18 aikoihin, sitten viedään lapsia harrastamaan liikuntaa (jonka oppiaineen koululaitos onkin aika lailla ulkoistanut urheiluseurojen hoidattavaksi) – eikä sen liikunnan jälkeen uni tule heti millään. Jotta kahdeksaksi kouluun menevä lapsi tai nuori saisi unta 10 tuntia, hänen pitäisi olla pää tyynyssä ja täydessä unessa klo 21 illalla. Ei ihme, että vain n. 10 % perheistä tähän pystyy.
Miten lisätään lasten ja nuorten hyvinvointia Vantaalla?
Annetaan heidän nukkua tarpeeksi ja annetaan hyvää kouluruokaa. Sillä saadaan suurin osa lapsista ja nuorista hyvinvoiviksi ja hyväntuulisiksi, joka päivä.
Näin vihreänä ehdokkaana mainitsen vielä sen, että klo 9 alkava koulupäivä vähentää liikenneruuhkia ja lisää julkisten liikennevälineiden käyttöä, kun ei tarvitse kiiruhtaa viimetipassa autolla kouluun klo 8:ksi, vaan lapset, vanhemmat ja opettajat ehtivät rauhallisesti julkisillakin, osa jopa kävellen.
On muuten jo laskettukin, että tällä säästyisi ainakin 500.000 euroa julkisen liikenteen rahaa, kun kaikki eivät ryysi samaan aikaan liikenteessä.
Vaula Norrena,vihreä VTM,   Vantaa
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Next Post

Reggae-bussit Vantaalle!

ti syys 2 , 2008
Juuri äsken minulta kysyttiin, miten voitaisiin lisätä kaupunkiviihtyvyyttä Vantaalla. No hei, vaihtakaa ne isot, harvaan kulkevat lootabussit pieniin , vikkeliin ja ketteriin reggae-busseihin, jotka muualla maailmalla on hyviksi havaittu! Niin pääsevät ihmiset harrastuksiin, tapahtumiin ja muuten vaan palloilemaan helposti ja halvalla. Shuttle bus-tyyppinen minibussi kiertää ketterästi harva-asiakkaiset ja vaikeasti ajettavat kaukiot kuten Nikinmäet, Itä-Hakkilat, Riipilät, Reunat – iljanteisillakin keleillä. Mitä järkeä on raahata 50-paikkaista raskasta ja hankalasti kääntyvää lootaa mutkaisilla ja mäkisillä kinttupoluilla, joilta kyytiin tulee 1-3 asiakasta päiväsaikaan, eikä […]

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share