TVO-säästöt – hyötyä vai haittaa!

RahaaNyt on pakko tarttua näihin järjettömiin tuhlauksiin, mitä talous- ja velkaohjelman johdosta Vantaalla on harrastettu.
Otan esimerkin kouluista, koska istun opetuslautakunnassa.
Opetusta on vähennetty 1.-2. luokilla (1 vuosiviikkotunti, enempää ei lain mukaan enää voinut). ”Säästöä”  saatu 125.000 euroa.
Peruskoulun  A2-kielen ryhmäkoko on nostettu 12:sta 18:aan. ”Säästöä” saatu 62.000 euroa. Myös lukioista on poistettu 12% kursseista, säästetty summa  n. 5% menoista.
Mutta kun katsotaan haittoja, mitä näistä pikkuruisista säästöistä seuraa, ne ovat valtavat.
benetton piru ja enkeliOn tutkittu, että satsaus 6-9-vuotiaiden koulutukseen
on sekä rahallisesti että sivistyksellisesti  monin verroin kannattavampaa kuin koulutus missään myöhemmässä vaiheessa (mukaan lukien tohtorikoulutus!).
Kun normaali koulutuseuro tuottaa Suomessa 8,3% varman tuoton yhteiskunnalle,
on arvioitu, että 6-9-vuotiaille annettu opetus rahalliselta arvoltaan vielä siitäkin moninkertainen.
Mille muulle investoinnille me saamme 16-20 % tuoton? Emme millekään!
Kielitaito on taika-avain sekä elinkeinoelämän elinvoimaan että ihmisen itsensä työllistymiseen ja hyvään palkkakehitykseen. Nykypäivänä vielä enemmän kuin ennen.
Mutta nyt kun kieliryhmiä on isonnettu, ei kouluihin synny enää A2 -saksan, -ranskan ja -venäjän ryhmiä. Syntyy tyypillisesti vain yksi ruotsin ryhmä tai ei A2-kieltä ollenkaan.
Euroopan karttaNäin oppilaat eivät opiskele kouluaikana kolmea vierasta kieltä, vaan kahta.
Ja ne kielet, joita elinkeinoelämä tarvitsee, jäävät kokonaan opiskelematta!
Millaiset menetykset näistä koituu yhteiskunnalle ja yksilölle? Ne ovat mittaamattoman suuret verrattuna noihin säälittäviin säästöeuroihin.
Tänään meille esitellään valtuustossa eräskin 400.000 euroa maksava hulevesiviemärin huvin vuoksi siirto.
Minä laittaisin nekin rahat ennemmin hyvin tuottavaan koulutusinvestointiin.
Vaula Norrena,
kaupunginvaltuutettu, opetuslautakunnan jäsen (vihr.)
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Vaulan budjettipuhe 2: Kouluista

ma marras 18 , 2013
  Kun kuulimme tilantehostusohjelmasta helmikuussa, meille sanottiin vain, että aikomus on lakkauttaa kaksi koulua, jotka ovat ns. pommeja ja aivan tiensä päänsä. Varmuuden vuoksi pyysin opetuslautakunnassa selvitystä vantaalaisten koulujen sisäilmatilanteesta. Elokuussa saimme selvityksen, jossa todettiin ainoastaan sisäilmailmoitusten määrä, ei sanaakaan yksittäisten koulujen tilanteesta. Sen jälkeen kysyin vielä kirjallisesti kolme kertaa, saamatta yhtäkään vastausta. Kouluaktiivit paljastivat useista kouluista vakavia sisäilmaongelmia: Korso, Pähkinärinne, Askisto, Varisto, Hakunilanrinne – juuri niitä kouluja, joihin lapsia nyt aiotaan siirtää – Havukoski, Kivimäki, Vantaankoski  jne jne. Monet koulut […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share