Kuntalaiset haluavat veronkorotusta, ei juustohöylää

juustohöylä Vantaa on valinnut säästölinjakseen juustohöylällä säästämisen. Sillä silpaistaan joka vuosi 3% leikkauksia jokaiselta toimialalta, jokaisesta osastosta yhtä paljon.
Siinä ei mietitä, mikä on elintärkeää ja mikä vähemmän tärkeää, vaan leikataan kaikilta saman verran. Tämän johdosta mm. koulusektorilla on nyt aikomus lakkauttaa kaksi koulua (Tuomela ja Hevoshaka) sekä supistaa lukio-opetuksesta kieliä pois. Muun muassa.
Aiotulla Tuomelan ja Hevoshaan koulujen lakkautuksella saadaan 1,3 miljoonan euron säästöt toimintakuluista, mutta pitkällä juoksulla 5 miljoonaa, kun vältytään remonteilta. Lukioiden kielikurssien supistamisilla saadaan säästöä 71.000 euroa, ja tuhansia kielitaidottomia lukiolaisia.
Näpit irti koulusta 1
Vuosi sitten olimme Näpit irti koulusta-liikkeessä vastustamassa 100 kouluavustajan irtisanomista.  Silloin kävi selvästi ilmi, että kuntalaiset haluavat mieluummin maksaa vähän enemmän veroja kuin kurjistaa kuntapalveluita.
Yli 5000 vantaalaista ehti kuukaudessa allekirjoittaa adressin, jossa he sanoivat olevansa valmiita maksamaan 0,5% enemmän kuntaveroa, jotta kouluista ei tarvitse tinkiä.
Itse asiassa 0,5% veronkorotus riittäisi pelastamaan sekä koulut että sosiaalitoimen. Se tekisi keskimäärin 11 e/ kk keskimääräiselle vantaalaiselle veronmaksajalle (bruttotulot 28.000 e/vuosi). Se kerryttäisi 20 miljoonaa euroa lisää rahaa kaupungin kassaan joka vuosi. Sen avulla voitaisiin pitää peruspalvelut hyvässä kunnossa. Olisi jopa pelivaraa kehittää niitä sutjakkaammiksi.
Kokoomus ja muutamat muut vastustavat veronkorotusta perustellen, että se valuisi kaupungin pohjattomaan säkkiin, ei voitaisi kohdentaa kouluihin tai sosiaalitoimeen.
Miten niin ei voitaisi kohdentaa? Sehän on yksinkertainen budjetointiasia. Budjetoidaan vaan kouluun ja sosiaalitoimeen rahaa inflaatio- ja palkkakorotukset huomioiden, ilman 3% säästöjä. Ja säästetään muilta sektoreilta talous- ja velkaohjelman mukaan. Mikä tässä on vaikeaa?
Hyvät kuntalaiset: jos haluatte säilyttää lähikoulunne, tai lisätä perheiden ja vanhusten kotiapua, teidän pitää vaikuttaa ongelman alkujuureen, eli juustohöyläpolitiikkaan Vantaalla.
Juustohöylän kannattajia täällä ovat ns. isot puolueet – joilla isoutensa johdosta on myös valta päättää asioista. Vaatikaa heiltä parempaa politiikkaa, jos haluatte puolustaa palveluja.
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu, opetuslautakunnan jäsen (vihr)
Anssi Aura, kaupunginvaltuutettu (vihr)
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Hyvien veronmaksajien raivo

to elo 29 , 2013
Sain kokea hyvien veronmaksajien raivon eilen Vantaan Tuomelan koulun lakkautuskuulemisessa. Olinkin ensi  kertaa toisella puolella barrikadia.  Vielä viime kesänä johdin itse ”Näpit irti koulusta Vantaa”-kansalaisliikettä, joka vastusti koulusäästöjä – ja kuukausien kovan työn jälkeen tulikin kuunnelluksi, eikä 100 kouluavustajaa Vantaalla irtisanottu (Hyvä me!). Nyt olin ensi kertaa barrikadin tällä puolella. Nyt seisoin vastaanottamassa mielenosoituskulkuetta kaupunginvaltuutetun roolissa, poliittisena päättäjänä, joka jo oli vastuussa suunnitelluista koulujen lakkauttamisista. Nimittäin kesäkuussa Vantaan valtuusto päätti vastaavista 3% juustohöyläleikkauksista kaikille toimialoille. Enemmistö päätti. Itse kuuluin vähemmistöön, […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share