Kuntalaisaloitteiden Catch 22 ;)

2

Kuntalaisaloite se on hieno keksintö.
Kuntalainen saa tehdä kunnalle aloitteen pienessä tai suuressa asiassa, joka hänen mielestään helpottaisi kuntalaisten elämää.

Useimmat kuntalaisaloitteet ovat pieniä ja halpoja parannusideoita, kuten esim:

 • Uimapukujen kuivaamiseen tarkoitetut minilingot uimahalleihin

 • Kuntoportaat Matarin täyttömäkeen

 • Liikennepeili Luhtipolun risteykseen

  No miten kaupunki suhtautuu tällaiseen valppaaseen ja idearikkaaseen kuntalaisaktiivisuuteen?

  Rohkea ja rento Vantaa, joka pyrkii kaikin tavoin lisäämään avoimuutta ja asukkaiden osallistumista?

  Uikkarin kuivauslinko
 • Kuntalaisen aloite minilingoista uikkareille:

 • “Näin ulkomaan matkalla minilingon, jossa asiakkaat kuivasivat uima-asunsa…. Linko toimi yksinkertaisesti: kansi auki/kansi kiinni… Esitän, että tällaiset lingot hankitaan Vantaan uimahalleihin. Linko ei ole iso investointi ja energian kulutus lienee pieni…”
 • Ja kaupungin vastaus:

 • Tavanomaisen käytännön mukaan uima-asusta kierretään vesi pesuhuoneessa ja kostea uima-asu laitetaan muovikassiin.
  On myös tavanomaista, että muussa liikunnassa käytetty asu kostuu hiestä. Esimerkiksi uimahallin kuntosalilla käytetty asu.
  Kuntalaisaloitteessa kuvattu uima-asujen kuivauslaite linkoaa uima-asun mutta siinä ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista kuivata hiestä kosteita liikunta-asuja.
  Näin ollen pelkän uima-asun kuivauslaite ei ole perusteltua.

Entä aloite kuntoportaista Matarin täyttömäkeen? Kaupungin vastaus:

 • Kuntoiluportaat ovat muodostuneet houkutteleviksi eri-ikäisten ja -kuntoisten liikuntapaikoiksi…Selvitämme kohteita, joihin kuntoiluportaat voisi rakentaa…
  Kohteen tulee olla riittävän korkea, jyrkkä ja helposti saavutettava.
  Matarin täyttömäki ei ikävä kyllä täytä kohteen korkeudelle ja jyrkkyydelle asetettuja vaatimuksia.

=>  Luulenpa, etten ole ainoa kuntalainen, jolle Matarin täyttömäki on ihan riittävän haastava niin korkeudeltaan kuin jyrkkyydeltään. Mutta virkamieshän tietää paremmin!

Liikennevalopiirustus Varo kulkioita 2018

Aloite liikennepeilistä Luhtipolun risteyksen näköesteitä helpottamaan, kaupungin vastaus:

…Kaupunki asentaa katualueelleen liikennepeilejä vain harkituissa yksittäistapauksissa, sillä tietyissä keliolosuhteissa peili huurtuu eikä näin ollen toimi halutulla tavalla.
Ongelman aiheuttaa myös peilin vähäinenkin kääntyminen, jolloin sen suuntaus muuttuu.
Läpläp läp ja johtopäätös: kaupunki ei asenna liikennepeiliä Luhtimäen ja Luhtipolun risteykseen.

Kuntalaisaloite.fi-palvelussa on kyseinen aloitteen tekijä vielä vastauksen jälkeen ihmetellyt, miten oman taloyhtiön toiselle puolelle  katuliittymään kunta on kuitenkin laittanut peilin sen jälkeen kun siinä tapahtui onnettomuuksia.
Ja palvelualtis virkamies on vastannut: voi olla että joskus on peilejä asennettu, mutta enää ei asenneta.

Enpä ihmettele, että kuntalaisaloitteiden määrä Vantaalla vähenee vuosi vuodelta, kun vastaukset pieniinkin aloitteisiin ovat näin penseitä!

Mitähän tälle ”rohkealle, rennolle, avoimelle ja osallistavalle” Vantaan kaupungin asenteelle olisi tehtävissä?

Vaula Norrena huvittunut 2018
(Vaula Norrenan valtuustopuhe 4.3.2019)

P.S. Vuosi sitten Vantaan valtuusto kirjautti pöytäkirjaan lausuman, että kuntalaisaloitteet ja niiden vastaukset tulee julkaista kaupungin verkkosivuilla. Tätä ei tehty. Kuitenkin ne aloitteet, jotka oli tehty Kuntalaisaloite.fi-palvelussa saivat enimmäkseen  myös virallisen vastauksen sinne näkyviin.
Kuntalaisaloite.fi on hyvä alusta, siellä voi hakea aloitteita kaupungin ja vuoden mukaan.
Vaadin äsken valtuustossa, että myös ne aloitteet, jotka toimitetaan paperilla, tulee laittaa näkyviin kuntalaisaloite.fi-palveluun.

P.P.S.  Catch 22 on kirjailija Joseph Hellerin aikoinaan samannimisessä romaanissaan (suomeksi ’Me sotasankarit’) lanseeraama nimi kehäpäätelmälle,  jossa ongelmaa ei voida ratkaista, koska ongelma itsessään kiistää ratkaisun.

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

2 thoughts on “Kuntalaisaloitteiden Catch 22 ;)

 1. Terve Vaula! Tiedoksi Vantaan virkamiehille Mäkelänrinteen uimahallissa on tuollaiset kuivaimet. Toimii hyvin. Sinne voimennä vaikka katsomaan niin ei uutuudet pelota liikaa

  1. Hehee, kiitos Simo!
   Täällä jo pikkasen pohdittiin, onnistuisiko kuivainten saaminen, jos koko vihreä valtuustoryhmä tekisi siitä aloitteen tavallisen kuntalaisen sijasta 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Ostaisitko näiltä miehiltä vielä toisenkin kerran giljotiinin?

ke maalis 20 , 2019
”Sait viime vaaleissa viallisen poliittisen tuotteen. Olemme todella pahoillamme puolestasi.Sillä kuka olisi voinut tietää, että vaalien alla vaihtoehtoja huutanut Keskustapuolue hallituksessa ilmoittaa: ’Vaihtoehtoa ei ole. Ja kiellämme ketään sitä edes ajattelemasta.’ ”Kuka olisi arvannut, että Kokoomuksen mairean ’ekososiaalinen’ talousohjelma tarkoittaakin: ’otetaan pois niiltä, joilla ei ole ennestäänkään.’Tai että sosialidemokraatit vaikenevat kriisissä tyystin.Koska heilläkin on kytkökset gryndereiden ja pankkiporhojen kanssa. ”Olet ehkä lopullisesti pettynyt. Älä silti vielä hellitä. ”Käytä sen sijaan nyt politiikan vaihto- ja palautusoikeuttasi. Valitse tällä kertaa vihreä vaihtoehto.Vihreillä […]
Vaalimainos Vihreä Liitto 1992 Ostaisitko käytetyn giljotiinin

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share