Näin markkinointi vaikuttaa

 
Minulta kysyttiin, mitä hyötyä on semiotiikasta markkinoinnissa. Hyvänen aika!  Mitä hyötyä?
No muistelepa vaikka jotain vaikuttavaa elokuvaa, joka on jäänyt mieleesi. Mitä siinä oli erilaista kuin tavallisessa B-luokan elokuvassa? Vaikka Fellinin Amarcord, Amelié tai American Dream? Olihan niissä, tosiaankin oli.
Oli aivan erilainen koko se visuaalinen maailma. Koko kuvaustyyli ja teema. Ihmeelliset värit! Uskomattomat henkilöhahmot. Mielettömän koukuttava tarina.  Yllättävät juonenkäänteet. Kuolemattomat repliikit. Ja kun se loppui, niin harmitti, kun haluaisi nähdä lisää.
Tuo kaikki on semiotiikkaa. Eli tietoa siitä, miten luodaan entistä voimakkaampia merkityksiä ja entistä vaikuttavampaa viestintää.
Semiotiikka tietää, millaiset värit vaikuttavat miehiin ja millaiset naisiin, millaiset nuoriin, millaiset vanhuksiin.  Semiotiikka tietää, millainen kuvakompositio tai leikkausrytmi viestii vakaudesta, pysyvyydestä ja luotettavuudesta, millainen taas luo aktiivisuutta, jopa aggressiivisuutta.
Semiotiikka tietää, millaiset sankarihahmot vaikuttavat milläkin tavoin. Että kannattaako tuotteen esiintyä auttajan, palvelijan, toverin, uhrin tai supersankarin roolissa. Tai asiakkaan. Ja mikä rooli annetaan kilpailijalle meidän tarinassamme.  Mikä on tarinamme opetus, ja miten se laitetaan viestintään niin, että lukija omaksuu sen.
 
         
Entä se kuolemattomuus? Elokuva voi olla kuolematon, vaan voiko markkinointi olla?
Kyllä voi. Siihen tarvitaan vain oikeanlaisia myyttejä ja niiden oikeanlaista käyttöä. Juuri myytit ovat sitä, mikä tekee elokuvastakin elämää suuremman. Ne Amarcordin hullut ja liioitellut hahmot. Amelién liikuttava ja hassu tirlittan-tarina. American Dreamin ruusun terälehdet ja pettynyt keski-ikäinen mies.
Myytit pakottavat meidät reagoimaan, vieläpä juuri haluamallaan tavalla. Siinä on niiden ylivoimainen voima viestinnässä. Vahvistettuna vielä niillä väreillä, typografioilla ja asetteluilla. (Katso lisää myyteistä: ”Myytit ajattelevat meissä”)
Ainoa syy, miksi jokin mainonta tai markkinointiviestintä ei vaikuta katsojaan sen kummemmin kuin B-tason elokuva, on että se ei osaa. Jos se osaisi, se tekisi niin.
Ja semiotiikka on ainoa systemaattinen ja varma tapa luoda voimakkaita merkityksiä viestintään.  Sitä hyötyä siitä on markkinoinnissa.

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Trendit 1: Selkeys ja helppous

ti loka 25 , 2011
   Kaiken pitää olla nyt entistäkin helpompaa ja selkeämpää kuluttajalle. Olen tutkinut viime aikoina pakkauksia, logoja, aikakauslehtiä ja mainoksia. Sekä kuluttajahaastatteluin että semioottisesti. ”En jaksa!” parahtaa kuluttaja pakkausvalikoiman äärellä. ”En kestä yhtään sekavuutta enää!” huudahtaa lehden lukija. ”Haluan jotakin helppoa ja kivaa!” sanoo harrastuksen valitsija. ”Kertokaa mulle äkkiä ja muutamalla sanalla, mistä on kyse, niin voin ehkä tarttuakin siihen” vaatii työpaikkailmoituksen lukija. Olihan se odotettavissa, että ’tehokkaasta’ multitaskingista on sivuvaikutuksia. Kun entiset lineaariset kirjanlukija-aivot on opetettu flipperimäisiksi multimedia-aivoiksi, niin vastapainoksi levon, selkeyden ja […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share