Vantaan Sanomat kertoi, kuinka kaupunkiin kaavaillaan uusia pientaloalueita.
Osa niistä on jo asemakaavoituksessa. On selvää, että asuntoja tarvitaan.
Pientaloista on kirjattu 600 uuden talon tavoite vuosittain.
On kuitenkin erittäin ikävää, että pientaloalueita valmistellaan myös asukkaille tärkeiden lähimetsien ja virkistysalueiden päälle.
80 % vantaalaisista pitää lähimetsiä tärkeinä asukasbarometrin mukaan.


Moni metsä on lajistoltaan arvokas
Moni näistä metsistä on arvokas ja lajikirjoltaan rikas luonnon monimuotoisuutta tukeva alue. Parhaillaan mm. Linnaistenmetsä Hämevaarassa, Keravanjokeen rajautuva metsäalue Päiväkummussa, Lehmustontie Korsossa, Smedsinmetsä Ylästössä sekä Lammaslampi Pähkinärinteessä ovat kiistanalaisia rakentamiskohteita.
Metsät vai pellot?
Myös valtuustossa on käyty ”metsät vai pellot”-keskustelua.
Puheissa monet päättäjät haluavat säästää metsät ja rakentaa mieluummin pelloille, joita Vantaalla on paljon, 800 hehtaaria.
Mutta kun asiat tulevat asemakaavoina päätöksentekoon, vain harva äänestää metsän puolesta asemakaavaa vastaan.
Tiedätkö, miten kannattamasi puolue toimii kaavahankkeissa?
Niin kauan kun päättäjien enemmistö ei asetu lähimetsien puolelle, pusketaan rakentamista viheralueille – näin kaupunki saa maanmyyntituloja.


Onko valtuutettusi /puolueesi äänestänyt lähimetsien puolesta vai vastaan kaavahankkeissa?
Toki yksityisten omistamilta pelloiltakin saataisiin tuloja, mutta vasta kiinteistöverotuksen muodossa, ei tontinmyynnillä. Omistaa kaupunki itsekin peltoja. Osa niistä on maakunnallisesti arvokasta maisemaa, johon ei saa koskea, vaan ei kaikki.
Vantaan strategiassa on tavoite olla luontopositiivinen kaupunki vuonna 2030, mutta samaan aikaan kaupunki kaataa vanhoja metsiä – ristiriitaista?
Pientaloja saadaan ilman metsien kaatamista
Pientaloja kaupunkiin saadaan ilman metsien kaatamistakin. Voitaisiin kannustaa tonttien täydennysrakentamiseen esim. rakennuslupa-alella tai maksuttomalla lohkomisella. Kaupungille on verrattomasti edullisempaa tuottaa taloja olemassa olevien viemäriputkien ääreen kuin rakentaa uutta verkostoa.
Myös isojen teiden varsilla on sopivia alueita, ne vain tarvitsevat melusuojauksen ensin. Kannattaisiko kaupungin satsata meluvalleihin mieluummin kuin hakata hienot metsät mataliksi?
Vantaan Sanomat mielipidekirjoitus 14.1.2025
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan varajäsen (vihr)
