”Vantaan päättäjät tekevät historiaa hyväksyessään kaupungin budjetin ilman euronkaan muutosta” (kaupunginhallituksessa ja pian valtuustossa 17.11.2014), kirjoittaa päätoimittaja Risto Hietanen Vantaan Sanomissa. Hän arvelee että päättäjät ovat ”todella sitoutuneita talous- ja velkaohjelmaan, eivätkä halua avata sitä lainkaan.” (VS 8.11.2014)
Totuus lienee, että Vantaan suurimmat poliittiset ryhmät Kokoomus ja SDP luovuttivat vallan pois, kun he valitsivat uuden kaupunginjohtajan 2011. Hietanen kuvasi tätä silloin Helsingin Uutisissa: ”Nenonen sai Lindtmanilta ja Mäkiseltä lupauksen virkajohdon ja poliittisen johdon työnjaon selkeyttämisestä …Nenonen saa johtaa asioiden virkavalmistelua niin, etteivät poliittiset johtajat ”ohijohda” virkamiehistöä.” (HU 26.10.2011)
Vantaa sai saneerausjohtajan ja saneerausohjelman TVO:n.
Ensimmäisenä vuonna budjettiin tehtiin vain yksi isompi muutos: 100 kouluavustajan irtisanominen peruttiin. Toisena ja kolmantena vuonna ei euronkaan muutosta.
No, saneeraustahan miljardivelkainen Vantaa tarvitsee. Harmillista kuitenkin on, että sitä tehdään sokealla juustohöylällä, joka leikkaa tasapaksusti 3% jokaisen toimialan budjetista.
Sen sijaan pitäisi miettiä, mitkä toiminnot kaupungissa ovat oikeasti tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Pitäisi uskaltaa saneerata vähemmän tärkeitä reippaasti. Niin että tärkeille palveluille jäisi järkevät resurssit.
Juustohöylällä on mm. lakkautettu toimeentulotukikäsittelijöiden virkoja, saatu aluehallintovirastosta uhkasakot ja perustettu virat uudestaan.
On vähennetty lastensuojelun resursseja niin, että hätää kärsiviä lapsia on kuukausien jonossa ja ylityöllistetyt työntekijät lopussa.
On lakkautettu terveitä kouluja ja laitettu lapsia kosteusvaurioisiin kouluihin. On säästetty vuokrakuluja sivistystoimessa, mutta lisätty terveyskuluja sosiaali- ja terveystoimessa sekä korjauskuluja maankäyttötoimessa.
On säästetty yhdellä kädellä, mutta toisella kädellä tuhlattu.
Sen sijaan olisi voitu priorisoida.
Olisi voitu lykätä Kehä III rakentamista. Olisi voitu tehdä kunnon energiansäästöohjelma. Olisi voitu karsia rönsyistä: juhlista, edustamisesta, matkoista. Ja vieläkin voidaan.
Kun TVO-ohjelma loppuu, jos loppuu, on saneerausaikana 2012-2017 otettu Vantaalle noin 300 miljoonaa lisää velkaa.
Kaikkiaan velkaa on sitten 1,2 miljardia.
(Liitteenä Vantaan Vuosikatteen suhde bruttoinvestointeihin 2008-2018, kaikki mikä on punaisen viivan yläpuolella, on tehty velaksi)
Entä hyvinvointivelka – pystyykö juustohöylän aiheuttamaa hyvinvointivelkaa edes arvioimaan?
Voisimmeko saneerata fiksummin?
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu (vihr)