Vantaan pitää saneerata fiksummin

 Vaulan piirustuksia 70-75 075
”Vantaan päättäjät tekevät historiaa hyväksyessään kaupungin budjetin ilman euronkaan muutosta” (kaupunginhallituksessa ja pian valtuustossa 17.11.2014), kirjoittaa päätoimittaja Risto Hietanen Vantaan Sanomissa. Hän arvelee että päättäjät ovat ”todella sitoutuneita talous- ja velkaohjelmaan, eivätkä halua avata sitä lainkaan.” (VS 8.11.2014)

Totuus lienee, että Vantaan suurimmat poliittiset ryhmät Kokoomus ja SDP luovuttivat vallan pois, kun he valitsivat uuden kaupunginjohtajan 2011. Hietanen kuvasi tätä silloin Helsingin Uutisissa: ”Nenonen sai Lindtmanilta ja Mäkiseltä lupauksen virkajohdon ja poliittisen johdon työnjaon selkeyttämisestä …Nenonen saa johtaa asioiden virkavalmistelua niin, etteivät poliittiset johtajat ”ohijohda” virkamiehistöä.” (HU 26.10.2011)

Vantaa sai saneerausjohtajan ja saneerausohjelman TVO:n.
Ensimmäisenä vuonna budjettiin tehtiin vain yksi isompi muutos: 100 kouluavustajan irtisanominen peruttiin. Toisena ja kolmantena vuonna ei euronkaan muutosta.
Vaulan piirustuksia 70-75 016
No, saneeraustahan miljardivelkainen Vantaa tarvitsee. Harmillista kuitenkin on, että sitä tehdään sokealla juustohöylällä, joka leikkaa tasapaksusti 3% jokaisen toimialan budjetista.

Sen sijaan pitäisi miettiä, mitkä toiminnot kaupungissa ovat oikeasti tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Pitäisi uskaltaa saneerata vähemmän tärkeitä reippaasti. Niin että tärkeille palveluille jäisi järkevät resurssit.
juustohöylä
Juustohöylällä on mm. lakkautettu toimeentulotukikäsittelijöiden virkoja, saatu aluehallintovirastosta uhkasakot ja perustettu virat uudestaan.

On vähennetty lastensuojelun resursseja niin, että hätää kärsiviä lapsia on kuukausien jonossa ja ylityöllistetyt työntekijät lopussa.
On lakkautettu terveitä kouluja ja laitettu lapsia kosteusvaurioisiin kouluihin. On säästetty vuokrakuluja sivistystoimessa, mutta lisätty terveyskuluja sosiaali- ja terveystoimessa sekä korjauskuluja maankäyttötoimessa.
On säästetty yhdellä kädellä, mutta toisella kädellä tuhlattu.

Sen sijaan olisi voitu priorisoida.

Olisi voitu lykätä Kehä III rakentamista. Olisi voitu tehdä kunnon energiansäästöohjelma. Olisi voitu karsia rönsyistä: juhlista, edustamisesta, matkoista. Ja vieläkin voidaan.

Vaulan piirustuksia 70-75 072
Kun TVO-ohjelma loppuu, jos loppuu, on saneerausaikana 2012-2017 otettu Vantaalle noin 300 miljoonaa lisää velkaa.
Kaikkiaan velkaa on sitten 1,2 miljardia.

(Liitteenä Vantaan Vuosikatteen suhde bruttoinvestointeihin 2008-2018, kaikki mikä on punaisen viivan yläpuolella, on tehty velaksi)
Entä hyvinvointivelka – pystyykö juustohöylän aiheuttamaa hyvinvointivelkaa edes arvioimaan?
Voisimmeko saneerata fiksummin?
Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu (vihr)

(piirrokset: copyright Vaula Norrena v. 1968-70)
Vantaa lainan kehitys 2014-2018

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Koulutien turvallisuusaloite Ullantie

ti joulu 9 , 2014
Kyllä on surkea ja tyhmä olo.  Niin paljon kuin olemme valtuustossa edistäneet kouluteiden turvallisuutta, mitään apua siitä ei tunnu olevan kaupungissa jossa on 50 koulua ja tuhat koulutietä – joista osa väistämättä on kinttupolkuja. Tänään 10-vuotias lapsi kuoli Ullantiellä, kapealla ja mäkisellä autotiellä Mikkolan ja Matarin välissä. Syvä osanottoni lapsen perheelle ja kavereille ja koko Matarille. Alueen asukkaat olivat vuosien varrella valittaneet kaupungille kapean autotien turvallisuudesta. Viime kesänä Ullantie asvaltoitiin osin uudestaan, mutta edelleen kovin kapeaksi. Ojat tien molemmin puolin jäivät. Lapset jatkoivat […]
Ullantie reittiopas

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share