Koulujen retkikyydit maksuttomiksi HSL-alueella!

Päivitys 30.10.2018:
Jipii! Tämä meni läpi! HSL hallitus päätti että vuoden 2019 alusta alkaen koululaisryhmät pääsevät maksutta matkustamaan HSL-alueella arkisin klo 9-15.
Siis ryhmät, jotka ovat menossa opettajan kanssa opintoretkelle museoihin, uimahalliin,  urheilupuistoon jne.
Hieno juttu!  usean kunnan alueella tehdyt valtuustoaloitteet loivat paineen HSL-hallitukselle – näinkin voi kuntapoliitikko vaikuttaa!

Tässä aloitteeni 8.5.2017 Vantaan kaupunginvaltuustossa:

Koululaisten opintoretket museoihin, näyttelyihin ja jopa kirjastoon ovat vähentyneet viime vuosina koulujen tiukentuneen talouden johdosta.

Syynä on bussilippujen maksullisuus. Kun 25 oppilaan luokka lähtee Vantaalta Helsinkiin, ovat sen HSL-bussikulut 125 euroa. Mutta kun koulussa on luokkia 30-40 kpl, maksaa jo yksikin retki joka luokalle tarjottuna yhteensä 3750 – 5000 euroa. Niinpä monessa koulussa on rajattu opintoretket yhteen retkeen per lukuvuosi.
Tämä on vastoin uutta opetussuunnitelmaa, jossa korostetaan koulun ulkopuolella, aidossa ympäristössä tapahtuvaa oppimista.

Kouluretket ovat myös joillekin lapsille ainoa mahdollisuus päästä näkemään muutakin kuin omaa lähiötään. Niillä on tärkeä tasa-arvoistava merkitys.


Sekä Helsingissä että Espoossa on tehty valtuustoaloitteet siitä, että kaupunki edellyttäisi Helsingin Seudun Liikennelaitosta arvioimaan maksuttomien koululaisretkien kustannusvaikutukset ja että kaupunki suosittaisi HSL siirtyvän maksuttomiin kouluryhmien bussimatkoihin, kun ryhmät liikkuvat opettajan johdolla arkisin klo 10-15.

Klo 10-15 välillä koululaisryhmät eivät kuormita ruuhkaliikennettä.
Todennäköisesti niistä ei olisi juurikaan lisäkuluja HSL:lle.

Päätös kuuluu HSL:n päätöselimille, mutta kaupungit voivat vauhdittaa myönteisen päätöksen syntymistä.

HSL johtokunta suhtautuu myönteisesti, mutta sanoo että kaikkien kaupunkien tahto tarvitaan.
Helsingissä kaupunginhallitus ja Espoossa sivistyslautakunta ovat aloitteiden perusteella päättäneet edistää asiaa HSL:n suuntaan.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Vantaan kaupunki edellyttää HSL:ää arvioimaan maksuttomien koululaisretkien kustannusvaikutukset arkisin klo 10-15, sekä varautumaan em. retkiin vuoden 2018 budjetin laadinnassa.
Valtuustoaloite Vantaan kaupunginvaltuusto 8.5.2017

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu  (vihr)

sekä  39 allekirjoittajaa

Vaula Norrena syksyllä 2019

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Manun muistolle

la touko 13 , 2017
Mauno Koiviston elämäntyötä muistellaan nyt. Julkaisen minäkin  minielämäkerran, jonka kirjoitin Manun presidentinvaaliesitteeksi vuoden 1988 vaaleihin. Kyseessä oli istuva presidentti, jolla oli arvoasema ja josta jo tiedettiin paljon. Päätin, että suurelle yleisölle pitää kertoa myös, millainen ihminen hän on. Vänkäsin myös, että esitteeseen pitää tulla perhekuvia yksityisestä Mauno Koivistosta. Siihen aikaan se oli hiukan erilaista ja uskallettua. Erityisen uskallettua se oli, koska tiedossa oli, että Koivisto oli tarkka yksityisyydestään. No, läpi meni ja tässä teksti, Timo Harakan pyynnöstä, kiitos kun pyysit! […]
Mauno Koivisto vaaliesite 1988 kansi

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share