Veroparatiisi HYI!

mafaldaEnsinnäkin: onnittelut Vantaan kaupungille Helsinki-Vantaan lentoasemaa kohdanneesta 200 miljoonan euron valtiontuesta. Tämän seurauksena Vantaalle saadaan jopa 5000 uutta työpaikkaa.
Varsinainen lottovoitto olisi, jos nämä 5000 lentokenttää rakentavaa uutta työpaikkaa tarjoavaa yritystä toimivat laillisesti, siten että sekä yritykset  että heidän työntekijänsä maksavat veroja – edes johonkin maahan?
Rakennusalalla on Suomessa jo 56.000 ulkomaalaista työntekijää (minkäköhän takia?) – Heidän palkoistaan, veronmaksustaan sekä heidät palkanneiden yritysten verosuunnittelusta meillä on vain vähän tietoa. Sen tiedämme, että tuolla alalla on paljon väärinkäytöksiä ja lakien kiertämistä.
Vantaan kaupunginhallitus sanoo nyt, että hankintalain mukaan emme voi kaupungin töissä valikoida yrityksiä sen mukaan, minne ne maksavat veronsa, vai maksavatko ollenkaan.
Mutta Helsingin kaupunginhallitus on eri mieltä. He ovat 4.3.2013 kokouksessaan päättäneet kokeilla menettelyä, jossa tarjouskilpailuun osallistuvilta yrityksiltä edellytetään maakohtaisten tilinpäätöstietojen julkaisua tarjoamisen ehtona. Maakohtaisista tilinpäätöstiedoista voidaan nähdä, minkä verran yritys on maksanut lakisääteisiä sosiaaliturvamaksuja ja minkä verran veroja.
Helsinki tulkitsee hankintalakia eri tavalla kuin Vantaa.
Emmekö mekin voi tulkita hankintalakia kuten Helsinki?
verokarhu Maakohtaisten tilinpäätöstietojen vaatimuksella ei toki pystytä sulkemaan pois aggressiivista verosuunnittelua harrastavaa tarjoajaa.
Mutta vaatimus lisää läpinäkyvyyttä. Se lisää tietoisuutta yritysten yhteiskuntavastuusta. Ehkä jopa herättää tällaiseen vastuuseen.
Verojen ja lakisääteisten maksujen kierto on iso ongelma julkistaloudessa. Julkistalous elää veroista.
Ilman asiallista veronmaksua meillä ei kohta ole kouluja, terveyskeskuksia ja katuvaloja.
Julkistaloudessa toimivan tahon pitää vastustaa veronkiertoa kaikin keinoin jo oman elossapysymisensä tähden.
Ehdotan, että Vantaa kokeilee Helsingin tavoin pilottihankkeita, joissa tarjouskilpailuun osallistuvilta yrityksiltä edellytetään maakohtaisten tilinpäätöstietojen julkaisua tarjoamisen ehtona.
 
(Vaula Norrena Vantaan kaupunginvaltuustossa 26.8.2013)
 
 
 

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kuntalaiset haluavat veronkorotusta, ei juustohöylää

to elo 29 , 2013
 Vantaa on valinnut säästölinjakseen juustohöylällä säästämisen. Sillä silpaistaan joka vuosi 3% leikkauksia jokaiselta toimialalta, jokaisesta osastosta yhtä paljon. Siinä ei mietitä, mikä on elintärkeää ja mikä vähemmän tärkeää, vaan leikataan kaikilta saman verran. Tämän johdosta mm. koulusektorilla on nyt aikomus lakkauttaa kaksi koulua (Tuomela ja Hevoshaka) sekä supistaa lukio-opetuksesta kieliä pois. Muun muassa. Aiotulla Tuomelan ja Hevoshaan koulujen lakkautuksella saadaan 1,3 miljoonan euron säästöt toimintakuluista, mutta pitkällä juoksulla 5 miljoonaa, kun vältytään remonteilta. Lukioiden kielikurssien supistamisilla saadaan säästöä 71.000 euroa, ja […]

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share