Raportti kaupunginhallituksesta 9.9.19

Vaula suspicious Bitstrips comics

Terveisiä kaupunginhallituksen iltakoulusta ja kokouksesta maanantaina 9.9.2019

ILTAKOULUSSA  meille selostettiin:

Ammatillisen koulutuksen järjestämistä reformin jälkeen: selostus yleisluontoinen, ei järkevää tolkkua saanut kysymälläkään, paitsi että jos haluttaisiin homma kuntoon, koko Suomessa pitäisi laittaa 100 miljoonaa euroa lisää vuosittain.
Nyt opiskellaan työelämäjohtoisesti ja virtuaalisesti, lähiopetusta on vähemmän. (Surkean omillaan ovat ammattiin opiskelevat nyt, ajattelen minä.)
Keskeyttämiset Variassa viime vuonna 18% = 600 oppilasta.

Myönteisen erityiskohtelun ohjelman toteutumista: paljon hyviä toimenpiteitä – 15 erityisnuorisotyöntekijää kouluille ja Variaan, lasten kesäruokailua kahdessa paikassa, sosterin toimien keskittämistä ongelma-alueille ja maankäytön katutaidetta ja nopeusnäyttöjä lähiöihin muun muassa.

– Strategisten hankintojen tiekarttaa – järkeistystä hankintoihin suunnittelemalla ne paremmin strategisten tavoitteiden (mm. hiilineutraalius jne) mukaan jo etukäteen ja käymällä vuoropuhelua tavaran/palveluntoimittajien kanssa.

KAUPUNGINHALLITUKSEN KOKOUS

Alussa selostettiin ajankohtaista Vantaan lastensuojelun henkilöstövajausta.

Joistain yksiköistä jopa 3/4 pätevästä työntekijästä puuttuu. Myös työnjohdollisia epäreiluuksia, esim. palkanlisiin liittyvää epäreiluutta, joka syntynyt vahingossa, kun kaikkea ei ole mietitty loppuun asti.

Kaupunginhallitus kyseli, keskusteli ja kovisteli ottamaan kaikki keinot käyttöön, myös palkan noston, ja eritoten tukipalveluja ylikuormittuneille työntekijöille nyt ensihätään.

Edit 12.9.: Koko lapsiperhepalveluiden henkilöstölle pidettiin ylimääräinen tilaisuus ti 10.9., jossa piti käydä sisäistä keskustelua asiasta.
Seuraavana päivänä kaupunginjohto ilmoitti että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkoja korotetaan 250 euroa, käytännössä 100 euroa tämänvuotisen 150 euron päälle.

Lapset ja lumilinna lapsen piirustus

KH ESITYSLISTA 9.9.2019 löytyy vantaa.fi-sivustolta kohdasta Päätöksenteko/ Esityslistat ja pöytäkirjat

LISTA-ASIAT, POIMINTOJA:


Kohta 9.  SISÄILMANEUVOTTELUKUNNAN tehtävä ja koostumus neuvoteltiin, ja otettiin pois esityslistalta jotta se voidaan tuoda korjattuna seuraavaan KH kokoukseen 23.9.

Neuvottelutulos oli vihreiden toiveiden mukainen : sisäilmaneuvottelukunnalle laajempi tehtävä, 6-8 kokousta vuosittain, puheenjohtajistoon oplan, telan ja sosterin jäseniä ja varajäseniä (halutaan varmistaa tiedonkulku lautakuntiin), jäsenmäärä 13 hlöä plus kaupungin viranhaltijoita sekä jäsenet ja varajäsenet myös Vanvaryn ja henkilöstön edustajille.

Kohta 10.  HALLINTOSÄÄNNÖN UUDISTUS.

Vantaan organisaatiouudistuksen takia hallintosääntöön on tehtävä korjauksia. Tulee kokonaan uusi kaupunkikulttuurin toimiala. Monien lautakuntien nimet vaihtuvat, kuten myös virkanimikkeet hallinnossa.
Ja muutakin pientä.

Uusi hallintosääntö jätettiin ’pöydälle’, jotta lautakuntaryhmät voivat käydä tarkalla silmällä läpi – kehotamme siis myös meidän luottamushenkilöitä – ainakin Uusi Vantaata tuntevia – katsomaan, onko uudessa hallintosäännössä vielä huomautettavaa.

Kohta 14  Pekka Raution & co aloite tavaralainaamosta.

Kohtalainen vastaus: voisi harkita että pari järjestöä ylläpitäisi tällaista ja kaupunki avittaisi tavaralla. Esim. Myyrmäki-liikkeellä on jo varasto Myyräncolossa ja siellä 55 markkinapöytää, peräkärryyn mahtuva esiintymislava sekä trubaduuri-äänentoistolaitteet.
Päästimme aloitteen vastauksen eteenpäin, jotta valtuusto voi käydä siitä keskustelua ja antaa lisää ideoita.

Kohta 16. Lausunto julkisuuslainsäädännöstä

Julkisuuden nihkeys kaupungin yhtiöissä on perusteltu osakeyhtiölailla, kuten ennenkin.

Kohta 18. Suun terveydenhuollon johtajan valinta

Oli kaksi niin hyvää kandidaattia, että jouduimme äänestämään, kun makueroja kuitenkin löytyi. Äänin 7-6 tuli valituksi Lohjan kaupunginhammaslääkäri Helena Salusjärvi-Juopperi.

Kohta 19. Vuokratonttien vuokrauksen periaatteet

Esityslista kertoo: ”Kaupungilta vuokrattuja pientalotontteja on noin 450 kappaletta. Tämän maaomaisuuden yhteenlaskettu arvo on noin 50 miljoonaa euroa. Useimmissa sopimuksissa vuokra-ajat ovat olleet 50 vuotta ja ensimmäiset vuokrasopimukset päättyvät vuonna 2023. 
Vantaalla 4 %:n nimellinen tuotto lasketaan nykykäytännön mukaan vain tontin vuokraushetken arvosta, jolloin ajan mittaan tonttien arvon noustessa kaupungin tonteista saatava tuotto laskee. Tällä hetkellä lähiaikoina päättyvien maanvuokrasopimusten vuokratuotto on alhainen. Riskin vähentämiseksi tonttien maanvuokrat tulee lähtötilanteessa määritellä vastaamaan käypää tasoa. ”
”Kaupungin käyttämä 4 %:n tuottovaade ei ole kohtuuton, ottaen huomioon edellä mainittu erittäin pitkiin maanvuokra-aikoihin liittyvä maanomistajan riski.”

Selostuksen ja pitkän keskustelun päätteeksi apulaiskaupunginjohtaja poisti päätöskohdasta kohdat vuokratontin kehitysmahdollisuuksista, jotka tavallinen kansalainen vain ymmärtäisi uhaksi vuokratontin pitämiselle.
Lisäksi nostettiin vuokratontista maksettavaa lunastuskorvausta 60%sta 80%:iin rakennuksen teknisestä arvosta – niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa mahdollisesti lunastustilanteeseen jouduttaisiin.

Kohta 22. Kivistön kirkon kaava.

Teknisten ’kirjoitusvirheiden’ takia jo kertaalleen hyväksytty kaava uudestaan käsittelyssä.
Nyt luontoselvittäjät laittoivat meille viestiä, että eivät ole tehneet selvityksiä juuri nimenomaisen kaavan alueella, vaan yleisesti Kivistössä.
Virasto puolusti, että kaavaselostuksen sanamuodosta käykin ilmi, ettei selvityksiä ole välttämättä tehty juuri kaavan alueella vaan Kivistössä laajemmin, ja laki kuulemma vaatii vain tekemään tarpeelliset selvitykset, ei yksilöi mitä selvityksiä ja kuinka paljon.
Esitin kuitenkin, että kirjattaisiin lauseena, ettei kaikki kaavassa mainitut luontoselvitykset ole tehty tämän nimenomaisen kaavan alueella, vaan  Kivistön alueella  – tämä raukesi kannattamattomana, koska toinen vihreä jäsen oli joutunut poistumaan pykälän ajaksi yhteisöjääviyden takia (mukana kirkon elimessä).

Päivä meni pitkäksi, vaikka KH on selvästi taloudellisempi sanankäytössä kuin valtuusto.

Vaula Norrena syksyllä 2019

Yst. Vaula Norrena,
kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu

P.S. Kohta puoliin aletaan päästä uusien apulaiskaupunginjohtajien valintoihin, pysykäähän kanavalla!

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Lottovoitto Vantaalla!

ti loka 29 , 2019
Mihin veroeurosi menevät? Vantaalla voin vastata suurinpiirtein näin: 1000 e/ asukas menee maankäyttöön = kadut, tiet, puistot, kaavoitus, toimitilojen hoito jne.2000 e/asukas menee sivistystoimeen = koulutus, päivähoito, kulttuuri, liikunta, nuorisotoimi, kirjasto jne.3000 e/asukas menee sosiaali- ja terveystoimeen = terveyskeskukset, erikoissairaanhoito, kotipalvelu, vanhustenhoito, lastensuojelu jne. Kysyin tätä talousjohtajalta, ja hän laski sen minulle kymmenen vuoden ajalta. (ks. kuva) Kaupunki siis tarvitsee yli 6000 euroa/asukas/vuosi pelkästään palvelujen pyörittämiseen ja käyttötalouteen.Lisäksi vielä investointeihin noin 650 e/asukas.Vantaa investoi suureksi kaupungiksi varsin nuukasti, noin 150 […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share