Kysymys kaupunginjohtajalle

Eilen Vantaan valtuuston budjetti-infossa sai esittää kysymyksiä kaupungin budjetista vuodelle 2014 ja  taloussuunnitelmasta 2014-2017.

Odotin kuusi tuntia, että pääsin esittämään sen tärkeimmän kysymyksen, Vantaan velanotosta ja veroprosentista.

Kysyin näin: Vantaan strategiassa sitovana tavoitteena on velkaantumiskehitys hallintaan. Miten jatkuva lisävelanotto vielä vuoden 2016 jälkeenkin, nyt jo 5228 e/vantaalainen, voi olla velkaantumiskehityksen hallintaa?

Kivistön kaupunginosa

Näyttää siltä, että Vantaan lisävelanotto investointeja varten ei lopu koskaan. Ensi vuonna lisävelkaa otetaan 140 miljoonaa euroa. Velkojen korot ovat nyt 20 miljoonaa, ja lisävelanotolla ne nousevat 40-55  miljoonaan vuonna 2017.

Se vastaa yli 1% kuntaveron tuotosta.

Arvoisa kaupunginjohtaja, miksi ette esitä veronkorotusta nyt?

Varaahan olisi nostaa 0,87% ainakin, alle kriisikuntarajan. Jos veronkorotus tuodaan vasta v. 2016, se menee kokonaan nouseviin velankorkoihin.

Kehärata

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen vastasi, että hän on arvioinut, että jos veroa korotettaisiin nyt, se kuitenkin käytettäisiin muihin asioihin kuin velan vähentämiseen tai lyhentämiseen.

mittatikku-150x150Kysyin, että miten niin? Eikös verotulot mene juuri siihen, mihin ne budjetissa osoitetaan? Ihmettelin, miten on mahdollista ilman veronkorotusta päästä tavoitteeseen, jonka valtuusto on päättänyt: Verotulojen kasvu kattaa toimintakatteen ja rahoituskulujen kasvun? (budjettikirja s. 23)

Silloin kaupunginjohtaja harmistui ja tokaisi, että voihan hän sitten esittää 3,5% veronkorotusta ja se käytetään pelkästään investointeihin.

Lisäkysymykseeni vastasi apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen. Paljonko puolen prosentin tai yhden prosentin kunnallisveron korotus laskisi kaupungin lainanhoitokustannuksia taloussuunnitelmakaudella 2014-17, jos verotuotto käytettäisiin velan lyhentämiseen tai lisävelan vähentämiseen?

Lipponen vastasi, että 0,5% veronkorotus tekee neljässä vuodessa yhteensä 80 miljoonaa euroa. Se vähentäisi korkomenoja 2,5-3 miljoonaa. Hän jätti mainitsematta, että toki se myös lyhentäisi/vähentäisi Vantaan velkaa sen 80 miljoonaa euroa.

I love vantaa-logo En voi olla hämmästelemättä, miten nämä tiukasti talous- ja velkaohjelman takana seisovat kaupunginjohtajat nyt kuitenkin esittävät, että otetaan joka vuosi aina vain uutta velkaa, hamaan loppumattomiin? Ensi vuonna peräti 140 miljoonaa lisää.

Investointeja varten. Kuntalaisten palveluista ei Vantaalla enää säästettävää löydy, totesi talous- ja velkaohjelman laatinut konsulttikin valtuuston strategiaseminaarissa.

Julkinen+velka+graafi

Jos veroja ei suostuta korottamaan ja lainaa kasvatetaan yli miljardin, niin saamme Vantaalla lakkauttaa pari kolme koulua joka vuosi ihan vain sitä varten, että pystymme maksamaan lainan korkomenot!

Mikä järki tällaisessa talousajattelussa on?

P.S. Jos ketä kiinnostaa, tuo budjetti-info ja valtuutettujen kysymykset löytyvät nauhoitteena www.vantaakanava.fi – siellä on myös haku asiakohdittain ja henkilöittäin.

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Pelastakaa Vantaa kusesta!

la marras 2 , 2013
Jos Vantaan budjetti vuodelle 2014 menee läpi sellaisenaan, on kaupunki melkoisessa lirissä muutaman vuoden päästä. Kaupunginjohtaja Kari Nenosen taloustiivistelmässä sanotaan suoraan, että v. 2017 pelkät lainankorot ovat Vantaalla 40-55 miljoonaa euroa vuodessa, kun ne nyt ovat 21 miljoonaa euroa vuodessa. Tiivistelmä Vantaan nettisivuilla kohdassa Hallinto ja talous – Talous: http://www.vantaa.fi/fi/hallinto_ja_talous/prime109_fi.aspx Jos kuntaveroa ei koroteta nyt,  on kahden vuoden kuluttua veroa korotettava yli prosentilla pelkästään, jotta pystyttäisiin maksamaan Vantaan lainojen korot! (Koska yhden veroprosentin tuotto on noin 40 miljoonaa euroa.) Jos taas […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share