Pelastakaa Vantaa kusesta!

1
Jos Vantaan budjetti vuodelle 2014 menee läpi sellaisenaan, on kaupunki melkoisessa lirissä muutaman vuoden päästä.
Kaupunginjohtaja Kari Nenosen taloustiivistelmässä sanotaan suoraan, että v. 2017 pelkät lainankorot ovat Vantaalla 40-55 miljoonaa euroa vuodessa, kun ne nyt ovat 21 miljoonaa euroa vuodessa.

Tiivistelmä Vantaan nettisivuilla kohdassa Hallinto ja talous – Talous: http://www.vantaa.fi/fi/hallinto_ja_talous/prime109_fi.aspx
Jos kuntaveroa ei koroteta nyt,  on kahden vuoden kuluttua veroa korotettava yli prosentilla pelkästään, jotta pystyttäisiin maksamaan Vantaan lainojen korot! (Koska yhden veroprosentin tuotto on noin 40 miljoonaa euroa.)
verokarhu
Jos taas kuntaveroa korotetaan nyt, ja veronkorotus (esim. 0,5% = 20 miljoonaa euroa, 0,75% = 30 miljoonaa euroa)  käytetään lainamäärän vähentämiseen/ lyhentämiseen, jää rahaa 2 -4 miljoonaa vaalikaudessa myös parantaa palveluja!
Nimittäin kun velankorot pienenevät  siinä 2-4 miljoonaa vaalikaudessa (riippuen valitaanko 0,5% vai 0,75% veronkorotus), voidaan tämä summa toki hyvittää veronmaksajille parempina palveluina, vai mitä?
007 
Tuolla rahalla jo pelastetaan Hevoshaan ja Tuomelan koulut, sekä palkataan kotiapua lisää lastensuojelun tukitoimiin yms. Bonuksena kaupungin lainamäärä jää pienemmäksi, josta koituu iso helpotus sitten, kun korot lähtevät nousuun.
On vain ihmeteltävä, miksi muuten tiukkaa talouskuria ja järkevää politiikkaa vaativa kaupunginjohtaja ei ole jo esittänyt veronkorotusta? (Painostaako kokoomus, demarit vai molemmat?)
Talouslukujen valossa se pitäisi erittäin kiireesti jo tehdä, jotta kaupunki pysyisi kuivilla pitkällä tähtäimellä. Vantaan veronmaksajatkin ovat jo vuosia sitä pyytäneet.
Ei oo kiva koulutie Kuulisin mielelläni isojen puolueiden vastauksen tähän kysymykseen:
Miten helvetissä aiotte selvitä lainanhoitokuluista vuonna 2017 nostamatta veroa NYT?
Velkaa on jo nyt 5228 e/asukas.
Lakkautatteko sitten lisää kouluja?
Aika monta pitää lakkauttaa, jos meinaatte raapia kokoon nuo 40-55 miljoonaa lainakorkoja vuosittain!
Talousennusteessa edes vuonna 2017 ja sen jälkeen ei Vantaan tulorahoitus kata investointeja, vaan tällä menolla lisälainaa tarvitaan hamaan äärettömyyteen investointeja varten!
(Myös Vantaan koko budjettikirja luettavissa täällä: http://www.vantaa.fi/fi/hallinto_ja_talous/prime109_fi.aspx
Ottakaa nyt jo viimein järki käteen ja nostetaan sitä kuntaveroa NYT niin paljon kuin mahdollista alle kriisikuntarajan (=0,87% v.2013, ensi vuonna enemmän) ja pelastetaan tämä kaupunki ja sen palvelut.
Tämä on oikeaa, vastuullista politiikkaa. Tuhannet kiitokset kaupunkilaisten puolesta!
P.S. Vertailun vuoksi: Ruotsissa keskimääräinen kuntavero on 22%, sillä tarjotaan palveluja ja työllistetään samalla kuntalaisia. Ruotsissa 25% työväestöstä on kuntien palveluksessa, Suomessa 20%.
Julkinen+velka+graafi

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

One thought on “Pelastakaa Vantaa kusesta!

  1. Vantaan talousarvioehdotuksesta kestävä talous on kaukana. Talosarvioehdotus on tehty perinteisellä juustohöylällä jossa karsitaan tasaisesti palveluita, mutta mittasuhteet ja kokonaiskuva jäävät päättäjiltä hämäräksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kosto elää Hakunilassa

ma marras 4 , 2013
Tämä on Antti Karin & co:n vieraskynä-kirjoitus Vantaan Hevoshaan koulun lakkautussuunnitelmista, Hevoshaka-trilogian 3. osa: ”Kosto elää Hakunilassa”. Kiitos että saan julkaista sen. (edelliset osat löytyvät Pelastetaan Hevoshaan koulu – Facebook-ryhmästä https://www.facebook.com/groups/1410422069170788/ )  LEHTIOTSIKOITA v. 2000: – Poliisi rauhoitti joukkotappelun Hakunilassa – Hakunilan rotulevottomuudet vakava varoitus kaikille – Vain yksi somalioppilas uskaltautui kouluun Hakunilassa – Suomalaisnuori sai puukosta etnisissä kahakoissa Hakunilassa – Kosto elää Hakunilassa VUONNA 2013 HAKUNILASSA: • Hakunilassa on tehty vuosikymmenen loistavaa työtä valtaväestön ja ulkomaalaistaustaisten asukkaiden yhteisen hyvinvoinnin edistämiseksi, jotta […]

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share