Tiedonsaantioikeus Kafkan Linnassa

Kafkan Linna

Tiedonsaanti Vantaan sisäilma-asioista on ollut kuin maanmittari K:n epätoivo Kafkan Linnassa.

Maanmittari K on saanut tehtävän (kuten valtuutettu kansalta vaaleissa)
Kun hän yrittää suorittaa hänelle annettua tehtävää, Linna eli byrokratia ei vastaa kysymyksiin, ei anna tehdä annettua työtä, kiistää jopa maanmittarin olemassaolon.

Maanmittari on Linnassa persona non grata, henkilö joka häiritsee ja jolle ei tarvitse vastata.

Minulla tätä Linnassa seikkailua on jatkunut jo kahdeksan vuotta.
Keväällä 2013 pyysin eka kertaa Tilakeskukselta listaa sisäilmaongelmaisista kouluista. Kolme kertaa kirjallisesti ja useita kertoja suullisesti. Puolen vuoden aikana en saanut minkäänlaista vastausta.
Tieto olisi ollut tarpeen, jotta olisi voinut arvioida, olivatko lakkautukseen esitellyt koulut rakennuksina ”elinkaarensa päässä”, niinkuin piti olla.

Norrenan puhe Vantaan valtuustossa 25.1.2021 Sisäilma-asioiden tiedonsaanti
Putkivuoto koulussa

Kuntoraportteja ei anneta

Viimeksi pyysin taas eräitä kuntoraportteja ja sisäilmatutkimuksia 28.12.2020. Eipä ole kuulunut, kuukausi olisi ollut aikaa lähettää.

Tätä tiettyjen virkahenkilöiden kieltäytymistä vastata maanmittarin kysymyksiin on jatkunut koko kahdeksan vuoden ajan, mitä olen täällä ollut.

Jotkut virastot ovat saaneet eduskunnan oikeusasiamiehen ukaasit, aluehallintoviraston nuhteet ja ties mitä noottia siitä, että eivät anna tietoja edes valtuutetuille.

Mikään ei ’Linnaa’ hetkauta. He kieltäytyvät noudattamasta kuntalakiin kirjattua luottamushenkilön tiedonsaantioikeutta.

Viimeisin selkkaus tietojen poistamisesta kuntoraporteista on kestänyt jo keväästä 2019. Tähän tietosuojatekosyyhyn ovat yrittäneet puuttua niin sisäilma-asiain neuvottelukunta, Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys Vanvary kuin yksittäiset luottamushenkilöt.

Virasto väittää, että vain tietosuojalain mukaiset henkilötiedot poistetaan.
Todellisuudessa raporttien tietosuojaversioista on poistettu jopa tieto siitä, että sisäilmaoireilua koulussa on. Sekä tieto siitä, mistä sisäilmaoireilu johtuu.

Sisäilmatieto ei kuulu tietosuojan piiriin

Ote alkuperäisestä ja sensuroidusta Simonkallion koulun kuntoraportista 2019.
Vanvaryn vanhemmat olivat sattumalta saaneet käsiinsä alkuperäisen Simonkallion kuntoraportin ja hämmästyivät kovin nähdessään, mitä siitä oli sensuroitu.
Kuva: Sirkku Pasanen

Esimerkiksi suora lainaus Simonkallion koulun kuntoraportista, kaksi tietosuojaversiosta poistettua lausetta:
”Lisäksi rakennuksen eri tiloissa on todettu sisäilmaan liittyvää oireilua.”
”Tutkimuksiemme mukaan selkeimmät sisäilmaoireilun syyt ovat vanhojen välipohjien eristekerrosten sekä väliseinien mikrobivauriot, lattiamattojen kosteusvauriot, putkikanaalien ylipaineisuus sisätiloihin nähden päiväsaikaan sekä epätiiviit luukut ja läpiviennit.”

Virkavirhe

Kun asiasta kysytään tietosuojavaltuutetulta tai Kuntaliiton lakimiehiltä, he ovat pöllämystyneitä.
Nämä eivät ole tietosuojaan liittyviä tietoja, miksi edes kysytte näin selvää asiaa?

Tietenkin tajuamme, että rakennuksen kuntotiedot, mikrobimäärät tai lahonneet alapohjat eivät paljasta kenenkään terveystietoja.
Mutta Vantaan Tilakeskus ei halua tajuta. Se pysyy Kafkan Linnana ’oman totuutensa’ takana.

Näin estetään asukkaita tietämästä, että heidän lastensa terveyttä vaarannetaan niissä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa, joissa on sisäilmaongelmia, mutta joita ongelmia ei suostuta myöntämään.

Anteeksi vain, mutta minusta tietojen peittely on vakava virkavirhe, joka tulee tutkia ja korjata välittömästi.
Ja henkilöt, jotka ovat asioita systemaattisesti peitelleet ja siihen ohjanneet, tulee asettaa vastuuseen.

Kiitos.

Vaula Norrenan puhe Vantaan valtuustossa 25.1.2021

P.S. Suomen suurin päiväehti tarttui aiheeseen ja teki jutun 1.2.2021:
Vantaalaiskoulun sisäilmatutkimus sensuroitiin ennen julkaisua kaupungin verkkosivuilla – ”Salassapitoa, jolle ei ole mitään laillisia perusteita”

Linkki juttuun: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007775909.html

Vaula Norrena vakavana

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Kasvu vaatii kasvua

su tammi 31 , 2021
Kun kaupungin väestö kasvaa nopeasti, pitää myös talouden kasvaa reippaasti. Vantaa kasvaa nyt 3000 – 4000 asukkaan vuosivauhtia. Asuntorakentaminen käy kuumana. Vantaalle valmistuu nyt yhtä monta uutta asuntoa kuin on uusia asukkaitakin vuodessa. Se on hyvä, pitkällä juoksulla se pitää asuntojen hinnat kohtuullisempina. Väestönkasvu vaatii talouskasvua Entä kaupungin oma talouskasvu, pysyykö se väestönkasvun perässä? Valitettavasti ei ihan. Kehärata ja lentokenttä ovat kyllä tuoneet valtavan buustin Vantaan talouteen viime vuosina ennen koronaa. Kehäradan varren rakentaminen on tuonut paljon uusia työpaikkoja ja […]
Norrena Miten Vantaa kasvaa

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share