V. 1351 Helsingin Pitäjästä uusi metropolialue?

Vaulan piirustuksia 70-75 027
Pääkaupunkiseudun päättäjät, missä on  7000-vuotisen asutushistorian vahvistama metropoli-itsetuntonne?
Eikö vanha laaja Helsingin Pitäjä nyt voisi ottaa armeliaasti takaisin suojelukseensa piskuisen Helsingin niemen, joka tästä jo 1351 perustetusta Helsingin Pitäjästä aikoinaan erilleen otettiin?
Olkoon tämän uudelleen palautetun Helsingin Pitäjän nimi yksinkertaisuuden vuoksi vaikka Helsinki, niin Vantaa saa nimessäkin takaisin kunniakkaan historiansa. (Mahdollisesti  siihen voidaan liittää myös Helsingin Pitäjän vanha, nyt puuttuva pohjoinen osa, n. Keravan ja Tuusulan sisältäen).
Kasvatettakoon tästä pohjois-etelä-suuntaisesta radanvarsi-ja lentokenttä-metropolista mahtava, hyvinvoiva, ja ihmisiä sekä yrityksiä puoleensavetävä yhteisö.
Olkoon tässä uudessa , aluksi 700.000 asukkaan (ja mahdollisesti enemmänkin) kaupungissa kuntavaaleilla valitut kaupunginosavaltuustot, vaikkapa 4 kpl: Itä, Länsi, Etelä ja Pohjoinen. Nämä hoitakoot kukin oman alueensa sosiaali- ja terveyspalveluja, koulutusta, sivistystä, vapaa-aikaa, työllistämistä, asuntotuotantoa jne.
Sitten olkoon tässä uudessa kaupungissa poliittisten voimasuhteiden mukaan valittu yhteistyövaltuuskunta (vrt. YTV), jonka tehtävänä on suunnitella koko alueen maankäyttö (yleiskaava), liikenne ja verotus siten, että koko kaupungin alue ja resurssit tulevat mahdollisimman hyvin kaikkien kuntalaisten käyttöön, riippumatta asuinkolkasta, tai keinotekoisita rajoista alueiden välillä.
Ja olkoot tässä kaupungissa ammattitaitoiset, kehityshaluiset virkamiehet, jotka iloisesti kilvoittelevat keskenään, miten parhaiten palvelisivat kuntalaisia.
Mikä tässä yhdessä-toimimismallissa niin kovin joitakuita pelottaa, ettei sen mahdollisia etuja/haittoja haluta edes tutkia?
Onko YTV:ssä yhdessä toimiminen ollut niin vaikeaa tai hedelmätöntä? Tuskin.
Olisiko yhdistymisestä koivn vaivaa verrattuna nykyiseen totuttuun tapaan? Toki.
Alussa kaikesta uudistamisesta on vaivaa.
Siitäkö tämä nyt kiikastaa?
Vastatkaa, päättäjät, metropolialueen talouteen, maankäyttöön tms. perustuvilla asia-argumenteilla, eikä höpinällä itsenäisyydestä.
Itsenäisyys kyllä säilyy, ihan joka alueella kaupunginosahallinnossakin.
 
Vaula Norrena, vihreä VTM,  markkinointitutkija, Vantaa

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Next Post

Maahanmuuttajien kielen opiskelusta

to syys 11 , 2008
Tarkennan vielä aikaisempaa blogiani maahanmuuttajilta vaadittavista suomen kielen taidoista. Ehdotin, että ammatillista koulutusta voitaisiin antaa joissakin paikoissa myös englannin kielellä, eikä vain suomeksi. Ehdotukseni motiivina ei ollut ’maahanmuuttajien hyysäys’, vaan käytännön järkeily, että ulkomaalaiset kannattaisi ottaa mukaan työelämään hiukan niukemmillakin suomen kielen taidoilla aluksi – ja sitten työn ohessa antaa heille kielikoulutusta, jolla he saavuttaisivat tyydyttävän suomen kielen taidon. Nyt kun sitä tyydyttävää kielitaitoa vaaditaan myös kirjallisena (eikä vain suullisena) jo ennen työnhakua, mutta samalla sitä kielitaidon opetusta ei kuitenkaan ole […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share