Budjettineuvottelujen satoa

Vantaan budjettineuvottelut vuodelle 2022 on käyty.
Saimme läpi omia tavoitteitamme todella hyvin – varsinkin siihen nähden, että olemme vasta neljänneksi suurin ryhmä Vantaalla nykyään.

Rahapata ja ihmiset piirros

Toinen Nuppi ja kotihoidon Vantaa-lisä

– Perustetaan toinen nuortenkeskus Nuppi, se tulee todennäköisesti Länsi-Vantaalle, 12 auttajaa + 2 hallintohenkilöä, hintalappu 1 miljoona/vuosi, vuonna 2022 se tekee 600.000 e.

Tämä lyhentää nuorten mielenterveysjonoja useista kuukausista 10 vuorokauteen 2022 aikana. Iso voitto, tämä on leimallisesti vihreiden ajama asia jo monen vuoden ajan! Mielenterveystyötä vahvistetaan lisäksi 200.000 eurolla muualla, esim. terveyskeskuksissa.

– Kotihoidontuen Vantaa-lisä 10-18 kk ikäisille vauvoille 160 e/kk loppuu 1.8. 2022, kun perhevapaauudistus tulee voimaan. Hintalappu 1,1 miljoonaa, kun koko vuodeksi olisi ollut 2,1 miljoonaa. Perhevapaauudistus tuo vauvaperheille ansiosidonnaista päivärahaa lapsen 18 kk ikään asti.

Kuntalisän ja perhevapaauudistuksen väliin jäävät kuitenkin vauvat, jotka syntyvät ennen 1.9.2022 ja sen takia äänestytimme Vantaa-lisän kaupunginhallituksessa ja tulemme äänestyttämään valtuustossa. 

Hävisimme kaupupunginhallituksessa äänin 7-8, kaikki muut ryhmät paitsi kok ja dem olivat kuntalisän puolesta koko vuodeksi. Tämä on silti puoliksi voitto, sillä alkuun kaksi suurinta oli selvästi, että kuntalisä lakkautetaan kokonaan heti kun mahdollista.
Kaupunginhallituksessa jätimme lisäksi lausuman, johon perussuomalaiset ja vasemmisto yhtyivät: ”Vantaa-lisä on tarpeen koko vuodelle 2022, koska tuleva perhevapaauudistus auttaa vasta 31.8.22 jälkeen syntyviä lapsia. Ei ole reilua leikata toimeentuloa niiltä perheiltä, jotka jäisivät kuntalisän leikkausten ja perhevapaauudistuksen väliin.”

Kaupunkikulttuuria ei saa kurjistaa

– Kaupunkikulttuurin toimiala sai lisärahaa yhteensä 420.000 euroa, mikä lähes puolittaa sille asetetut liian kovat säästötavoitteet (jotka olivat 880.000 euroa)

Tästä suuri kiitos kuuluu vihreälle lautakuntaryhmälle, joka oli koko syksyn lobannut näitä asioita ja saanut muut puolueet tajuamaan kaupunkikulttuurin vaikean tilanteen. 
100.000 tuli kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntaseurojen avustusten lisäykseen.
100.000 tuli liikuntaseurojen avustusten leikkausten perumiseen.
80.000 tuli Teatteri Vantaalle ja Vantaan sirkuskoululle kasvaneiden vuokrakulujen hoitoon.
50.000 tuli kirjastoille.
40.000 torikonserteille.
30.000 urheilukenttien jäädyttämiseen pidemmäksi ajaksi talven mittaan.
20.000 siihen, että pienimmät päiväkoti- ja koulusalit (alle 200 m2) tarjotaan jatkossakin maksutta alle 18-v harrastustoimintaan.

Silti edelleen Vantaa käyttää kulttuuriin vähemmän kuin 20 muuta suurinta kaupunkia Suomessa.
Tähän on saatava muutos tulevina vuosina.

tädit jumppaavat pilapiirros
Liikunta tekee niin hyvää!

Helpotetaan työvoimapulaa ja jaksamista

– Perheneuvolaan tavoittelimme 500.000 euroa lisäresurssia, saimme 100.000 euroa.
– Kasvatuksen toimiala sai 500.000 euroa rekrylisien laajentamiseksi sekä työhyvinvoinnin parantamiseksi. Tällä parannetaan lähinnä päiväkotien työvoimapulaa, sieltä puuttuu kelpoisia nyt paljon ja on vaihtuvuutta ja työvoimapulaa.
– Kotihoidon työvoiman saatavuutta lisäämään niin ikään 100.000 euroa, joka käytettäneen jonkinlaisiin rekrylisiin, että saadaan työväkeä nyt tyhjiin vakansseihin.


Kiusaamisen vastainen toimintaohjelma

Esityksemme vakavan kiusaamisen vastaisesta K-0-koordinaattorista (50.000 euroa) ei saanut kannatusta, koska kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma on tulossa joulukuussa kaupunginhallitukseen ja sen jälkeen vasta muut haluavat katsoa, mikä tarvitsee mahdollisesti resurssia. Palataan tähän joulukuussa!

Kaupunkiympäristölle lisävoimaa

– Neljä lisävakanssia ylityön rasittamalle kaupunkiympäristön toimialalle: kolme projektipäällikköä vetämään vanhojen keskustojen  (kuten Korso, Hakunila) kehitystä sekä yksi pientalokaavoittaja, kun pientalojen kysyntä nyt kovaa. Hintalappu 200.000 euroa, mutta näillä toimilla kaavoitustuloa tulee kuulemma 1 miljoona euroa enemmän, tämän virkakuntakin kuittasi OK.

– Emme saaneet läpi yhtä lisävakanssia luonnon monimuotoisuusselvityksiin, budjetin pohjassa oli jo yksi vakanssi. Hinta 50.000 euroa.
Äänestytimme tämän kaupunginhallituksessa, hävisimme kirkkaasti 2-13. Äänestytämme tämän myös budjettivaltuustossa joulukuussa, sillä virkakunta oli vastannut meille, että yksi vakanssi ei ole riittävä.

Idea on, että luonnon lajikirjo saataisiin kartoitettua ja paikannettua kartaa.vantaaseen valtuustokauden aikana.
Tämä auttaa paitsi ilmastotyötä, myös asemakaavoitusta, kun ei jäädä kiinni hallinto-oikeudessa puuttuvista luontoselvityksistä tai arkojen luontoalueiden päälle kaavoittamisesta.

Vaula rentoutuu metsässä, Bitstrips piirros

Teksti ohjaa toimintaa

– Saimme myös budjettikirjaan läpi jo lautakuntavaiheessa ison nipun tekstimuutoksia, jotka ohjaavat kutakin toimialaa vihreiden arvojen mukaiseen toimintaan oman budjettinsa puitteissa.

– Maanantain neuvotteluissa saimme lisäksi mm. tämän: ”Tutkitaan mahdollisuutta lisätä niittyjä kaupungin nurmialueilla. Nurmikoiden hoitoa vähennetään ennen ketokukkien kukintaa. Nurmikonhoidosta säästyneitä rahoja suunnataan mm. vieraslajien vastaiseen työhön.”

Tulot palkattomista vapaista eivät kelvanneet

Vihreät laskivat etukäteen, että Nupit, kotihoidontuen kuntalsiät ja muut lisäerät saadaan rahoitettua kaupungin jo nyt saamilla säästöillä henkilöstön ottamista vapaaehtoisista palkattomista vapaista.

Kysyimme henkilöstökeskukselta, paljonko viime vuonna tuli säästöä kaupungin henkilöstön ottamista palkattomista vapaapäivistä (4,8 miljoonaa jos sijaiskuluja ei lasketa) ja paljonko tulisi vapaaehtoisista lomarahojen vaihdosta vapaisiin (2,4 miljoonaa).

Tällaisia rahoja henkilöstökeskus ja muut puolueet eivät kuitenkaan halunneet kirjata budjettiin, vaan haluavat pitää tiettyä väljyyttä palkkabudjetissa vaihtuvien tilanteiden varalle.


Kiitokset jengille!

ISOT KIITOKSET koko vihreälle luottamushenkilöporukalle, joka jaksoi  istua pitkiä päiviä kaupungintalon kellarissa valmistelemassa vihreitä esityksiä, joista tosiaan vain pieni osa lueteltu tässä!


BUDJETTI VAHVISTETAAN 13.12.2021 KLO 14 VALTUUSTON ETÄKOKOUKSESSA.

Sen keskustelua voi seurata sekä suorana että jälkikäteen Www.vantaakanava.fi

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Nyt on jälleenrakennuksen aika

ma joulu 13 , 2021
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja asukkaat.Nyt on jälleenrakennuksen aika. Pois itku ja valitus! Pois talousruikutus!Nyt kääritään hihat ja ruvetaan hommiin!  Talous pyörimään! Vauhditetaan investointeja, että saadaan ihmisille töitä ja talous pyörimään. Elmon uimahalli, Vehkalan ammattikoulu, Jokinimen oppimiskampus, Aviapoliksen lukio ja ties kuinka monta uutta päiväkotia ja koulua. Aikanaan ratikkakin, joka maksaa itsensä kaksin verroin takaisin kiinteistökehitystuloina. Toinen Nuppi ja Vantaa-lisä Nyt parannetaan palveluja. Nuorille toinen Nuppi, se lyhentää nuorten mielenterveysjonot kuukausista 10 vuorokauteen. Kiitos muut puolueet, että vihdoin lähditte tähän […]

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share