Melu pois asuinalueilta!

4

Melu Päiväkumpu 2016
Tiesitkö, että 5 desibelin äänen lisäys viisinkertaistaa äänen korvassa?

On valtava ero siinä, kuuluuko asuinalueella 54 vai 59 desibelin liikennemelu.
Yli 55 desibelin tieliikennemelulle altistuu päivittäin  yli 80.000 vantaalaista.
Asumiselle hyväksytyt melurajat ylittyvät reippaasti vilkasliikenteisten teiden läheisyydessä.
Tehokkain keino vähentää melua olisi nopeusrajoitusten alentaminen. Jos tiellä ajetaan 50 km/h, eikä 60 km/h, melu on kaksi kertaa pienempää (2,1 desibeliä).
Mutta kun. Ihmiset eivät vaan malta ajaa hitaasti – ja Vantaalla on asutuksen läheisyydessä myös moottoriteitä, joilla pitää ajaa yli 80 km/h.
Meluasvaltti vähentää liikennemelua 2-4 desibeliä – se on paljon! Mutta meluasvaltti on kalliimpaa kuin tavallinen, ja kuluu niin nopeasti, että sitä ei kannata käyttää raskaan liikenteen teillä.
Tarvitaan meluesteitä.
Melu Metsola Leppäkorpi 2011
Liikenneviraston meluntorjuntaohjelmassa Vantaalta kiireisimpinä hankkeina ovat valtatie 4:n  meluvallit ja -seinät alueilla Metsola- Jokivarsi, Päiväkumpu ja Hakunila;
valtatie 3:n meluesteet Kaivokselaan ja Vantaanlaaksoon sekä Kehä I meluseinä Kuusikkoon. Kustannusarvio 10-20 miljoonaa.
Vantaan omissa meluestesuunnitelmissa kärjessä ovat mm. Viertolan koulu, Ristipuron päiväkoti, Martinlaaksontie, Kielotie, Tikkurilantie ja Vanha Porvoontie. Kustannusarvio 6,2 miljoonaa euroa.
Hankkeet etenevät hitaasti, koska vaadittavia miljoonia ei löydy valtion eikä kuntien kassasta.(Valtateiden meluntorjunnasta maksaa valtio 75% ja kunta 25%)
 
Ehdotamme, että Vantaalla tutkittaisiin, miten tavallisessa pientalo- ja kerrostalorakentamisessa syntyviä ylijäämämaita voitaisiin viedä suoraan meluntorjuntaa vaativiin kohteisiin – esim. läjittämällä niitä tulevan meluvallin läheisyyteen tai viemällä suoraan meluvallityömaalle.
Nyt rakentamisen ylijäämämaat kuljetetaan kalliilla hinnalla kauas maankaatopaikalle, jossa ne läjitetään kalliilla odottamaan, että myöhemmin maat taas kuljetetaan kalliilla hinnalla paikoille, joissa meluvalleja tarvitaan.
Pitkäsuon täyttömäki
Viemällä ylijäämämaita suoraan tarvittaviin meluvallikohteisiin voitaisiin säästää kaikkien osapuolten aikaa ja rahaa.
Tällä tavoin voisimme varautua myös uusien asuinalueiden meluntorjuntaan jo etukäteen.
(esim. Metsolansuo, Oljemark, Byända, Hämeenkylän kartanon alue ja laajemmin valtaväylien varret Kivistö, Keimola, Aviapolis, uusi Kaivoksela jne).
Rekkaralli, melu, pöly ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät, ja meluvallin rakentamisen hintakin laskisi.
Meluesteet Hämeenkylä
Rakentamisen materiaalitehokkuuden parantaminen mm. ylijäämämaiden hyödyntämisellä on myös ympäristöministeriön tärkeä tavoite.
Ministeriö peräänkuuluttaa maiden hyödyntämistä rakentamisessa mahdollisimman lähellä ylijäämämaiden syntypaikkaa.
 
Ehdotamme että

 1. Vantaalla selvitään keinot ja pelisäännöt rakentamisesta syntyvien maa-aineksien hyödyntämisestä meluvallien rakentamisessa, ja
 2.  Selvitetään, miten suuremmissa rakennuskohteissa melualueilla voitaisiin kannustaa rakennuttajia meluvallien ja meluesteiden rakentamiseen.

Vaula Norrenan ja  Sirpa Kauppisen valtuustoaloite Vantaalla 20.6.2016
P.S. Vantaalla varattiin viime vuonna 8 miljoonaa euroa pelkästään täyttömäen maisemoimiseen. Sillä rahalla olisi jo rakentanut kaikki tarvittavat meluvallit ja enemmänkin.
Meluesteet Hakunila 2016 Meluesteet Vantaanlaakso 2916

Vaula Norrena

Vihreä kuntapoliitikko, semiootikko, yrittäjä, koirankävelyttäjä, kierrätyskirjaston hoitaja, metsän omistaja, luonnon rakastaja

4 thoughts on “Melu pois asuinalueilta!

 1. Meluaitojen lisääminen parantaa viihtyvyttä Vantaalla ihan kunnolla. Tutkimusten mukaan se myös vähentää sydänkuolemia ja parantaa lasten oppimistuloksia.

 2. Tuo Metsola/Jokivarsi meluvalli on ollut melkoinen rimanalitus Valtion taholta. Varmasti tiedätkin, että Vantaa rakensi oman osansa ja Valtio jätti oman osansa toteuttamatta. Tämän asian taakse tarvitaan paljon painetta. Kiitos, kun pidätte asiaa esillä.

  1. Joo, valtio on jättänyt tekemättä monessa paikkaa muuallakin.
   Koetetaan saada kunnan maankäyttötoimi innostumaan mallista, jossa meluvallin rakentaminen tulee paljon edullisemmaksi, ympäristöystävällisemmäksi ja hyödylliseksi kaikille osapuolille.
   Esitämme varmaan jotakin kunnan budjettineuvotteluissa.
   Kiitos kun kannustatte!

  2. Hei perhe Moore!
   Maankäyttöjohtaja Hannu Penttilä kuunteli herkällä korvalla tuota meluvallipuhettani kesällä ja nytpä kuulkaa on vuoden 2017 budjettiin merkitty tehtäväksi Jokivarsi-Leppäkorpi – meluvalli Lahdenväylän itäpuolelle.
   Kuulemma joku yksityinen maanomistaja siinä tienvarressa on, jolta pitää vielä saada suostumus, sitten työn alle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Hevoshaan kiinteistö säilytettävä Vantaan kaupungilla

pe elo 26 , 2016
Se oli surkeaa, onnetonta, häpeällistä. Että erityisen hienoa kotouttamistyötä tehnyt Hevoshaan koulu Hakunilassa lakkautettiin ja lapset siirrettiin Lehtikuusen kouluun, jossa maahanmuuttajalasten osuus uusilla ikäluokilla on nyt noin 50 %. Tästä ei voi seurata muuta kuin segregaatiota. Puukkoa haavassa, jos joku haluaa muistella, miten se oikein menikään:  http://www.vaulanorrena.com/kovan-paivan-ilta/ On erittäin typerää, jos hyväkuntoista, Hakunilan Urheilupuistossa sijaitsevaa Hevoshaan kiinteistöäkään ei haluta säilyttää. Eikähän kaupunki niin tyhmä halunnutkaan olla – vaan esitti toukokuussa 2016, että Hevoshakaan laitettaisiin suomenkielistä  (60% tiloista) ja ruotsinkielistä (20% tiloista)  päivähoitoa sekä lisäksi ruotsinkielinen alakoulu […]

Kiinnostaako?

Kerro kaverillekin :)

RSS
Tilaa blogi
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
LinkedIn
Share